Íme a recept, amit mostantól az orvos ír fel: sport

Ezt a receptet nem otthon kell elkészíteni, hanem csinálni a települési önkormányzatok sportlétesítményeiben. 

2024. május 15., 13:45

Szerző:

Egy teljesen új recept kerül bevezetésre az egészségügyben, amit hamarosan a háziorvosok írnak fel. Ez pedig a sport. A Mozgás Receptre programban a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel, mint gyógyító-megelőző módszert, ami a települési önkormányzatok sportlétesítményei révén kerül megvalósításra – írja az Index.

A XII. kerületben évek óta működő rendszert országos szintre szeretnék kiterjeszteni. A mozgásnak ugyanis nemcsak a betegségek megelőzésében van szerepe, hanem komplex kezelés eszközeként hozzájárulhat az állapotjavuláshoz is – hangsúlyozták szakemberek a kezdeményezést bemutató, a Budapesti Szent Ferenc kórházban tartott sajtótájékoztatón, ahol a kardiológiai betegségek kezelésére évek óta alkalmaznak mozgásterápiát.

Sportot is felírhat receptre a háziorvos

„Magyarországon a várható élettartam 4,5 évvel elmarad az uniós átlagtól, ami összefüggésben áll azzal, hogy a megelőzhető halálokok területén nem állunk jól. Ebben nagy szerepe van a lakosságra jellemző mozgásszegény életmódnak, 59 százalék ugyanis egyáltalán nem sportol az Eurobarométer felmérése szerint” – hangsúlyozta Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkára. Rámutatott: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az ellátórendszer csupán 18 százalékában felel az emberek egészségi állapotáért, amit inkább a genetika, a környezeti hatások, legnagyobb mértékben azonban az életmód határoz meg.

Azokban az európai uniós országokban, ahol a lakosság általános egészségi állapota a tagállamok sorában kiemelkedő, például Svédországban, csak az emberek 12 százaléka folytat mozgásszegény életmódot, ugyanez a finnek mindössze 8 százalékára jellemző. A közép-kelet-európai régióban is hazánkhoz képest kétszer annyian sportolnak Szlovéniában, ahol csak 25 százalék, és Csehországban, ahol 26 százalék nem végez rendszeres testmozgást.

Naponta 37 honfitársunk hal meg kimondottan mozgásszegény életmód következtében és a halálozások 9,7 százaléka egyértelműen erre vezethető vissza. 

Finnország statisztikája 50-60 évvel ezelőtt volt hasonló, de az elmúlt évtizedekben hatalmas javulást értek el. „Ebből is látszik, hogy lehet a kedvezőtlen mutatókon változtatni. Nagy kihívás a várható élettartam tekintetében, hogy az uniós átlagtól még inkább (5,1 évvel) elmaradó férfiakat egészségmegőrzés szempontjából meg tudjuk szólítani. Bízunk abban, ha el tudjuk érni, hogy a NEAK finanszírozza az orvos által felírt, állapotjavulásukhoz hozzájáruló mozgásformákat, az jelentős egészségnyereséggel jár a magyar férfiak és nők számára”– emelte ki az államtitkár. 

Elsőként Új-Zélandon vezették be a Zöld recept néven futó megoldást, ami az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában is elterjedt. Svédországban és Finnországban olyan könyvecskét is kapnak a háziorvosok, amelyben leírják, hogy milyen betegségekre milyen mozgásformákat írhatnak fel. „Amikor Magyarországon megnyílt a lehetőség a NETA (népegészségügyi termékadó) 10 százalékát aktív életmód elősegítésére fordítani, 160 millió forintos forrással indíthattuk el a Mozgás Receptre programot”– ismertette Révész Máriusz. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)