A magyar sport minden pénzt megér: 172 millió forintért kap 76 fős focilelátót egy ötödosztályú focicsapat

Újabb remek hírnek örülhetnek a sport szerelmesei. Kiderült ugyanis, hogy bruttó 172,5 millió forintért kaphat lelátót az Esztáron működő ötödosztályú Blondy FC. A létesítményben a tervek szerint 76 ülőhely lesz, vagyis székenként több mint bruttó 2 millió forintba kerül a beruházás.

2024. május 13., 12:39

Szerző:

Noha eddig nem tűnt drága sportnak a labdarúgás, Magyarország egyik kis zugának, Esztár beruházásának köszönhetően könnyen megváltozhat erről bárki véleménye. Történt ugyanis, hogy „a helyi labdarúgás sikeressége az óvodástól a nyugdíjasig lelkesíti az itt élőket. Az egyesület kivívott helyi és regionális rangja, elismertsége, és a mérkőzések népszerűsége, látogatottsága folytán egyre elviselhetetlenebb a szükséges létesítmények hiánya.” – az RTL szerint így indokolták, miért kell bruttó 172,5 millió forintért lelátót építeni az település focicsapatának, a Blondy FC-nek. A klub létesítményében a tervek szerint 76 ülőhely lesz, vagyis székenként több mint bruttó 2 millió forintba kerül a beruházás.

A Blondy FC 2004 óta működik a településen, a felnőtt labdarúgás mellett utánpótlás-neveléssel is foglalkoznak, bár honlapjukon a hírek évek óta nem frissültek, és Facebook-oldalukon is csaknem másfél éves az utolsó bejegyzés. A Blondy FC-hez szépen jönnek a tao-pénzek, ezt honlapjukon példamutatóan dokumentálják is. Érkezett pénz fűnyíró traktorra, sportcipőkre és építési beruházásra is.

Az esztári Blondy FC most új lelátót, illetve azzal egybeépítve játékos- és bírói öltözőt is kap. A könnyűszerkezetes épület alapterülete 357,9 négyzetméter, magassága több mint 6 méter lesz. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a debreceni Régió Terv Kft. nyerte el nettó 135,9 millió (bruttó 172,5 millió) forintos ajánlatával. Az RTL riportja szerint az épület alapozása korábban elkészült, a további munkálatokat gazdasági és pénzügyi okok miatt nem tudták elvégezni.

Érdekesség, hogy bár a dokumentációban még az szerepel, hogy a megye III-ban indult a csapat, azóta azonban előrébb léptek. Az MLSZ adatbázisa szerint a Blondy FC Esztár csapata idén a 3. helyen zárta a Hajdú-Bihar megyei II. osztály Dél csoport bajnokságát. Ennek alapján a 2024/25-ös szezonban is a megyei másodosztályban játszanak majd, ami a magyar futball ötödik osztályát jelenti.

A sprot nem játék, avagy ide nekünk az olimpiát is

Noha nem feltétlenül az esztári, de a budapesti stadionokra egészen biztosan szükség lesz, ha hinni lehet azoknak a terveknek, amiket Aleksandar Vučić szerb elnök jelentett be a belgrádi Surčinban épülő Nemzeti Stadion építése kapcsán rendezett korábbi sajtótájékoztatón. Eszerint az épülő stadionban rendezik majd meg a labdarúgás egyik legfőbb sorozatának, az Európa-ligának a 2028-as döntőjét, de akár egy Belgrád-Budapest közös rendezésű olimpiának is a méltó helye lehet. Bár utóbbi kapcsán a szerb elnök pontos időpontot nem említett, azt azonban hangsúlyozta, hogy a szerb kormány nem csak Belgrád, hanem az ország arculatát is megváltoztatja, és Budapest mellett a legnagyobb Aqua Központot építik meg. Így a sport területén a szerbek versenyre kelhetnek a magyarokkal.

(Képünk illusztráció. Forrás: markusspiske / Pixabay)