kis hírek

2019. május 27., 17:25

Szerző:

 Lyoni merénylet  Franciaországban a rendőrség hétfőn őrizetbe vette azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy múlt pénteken Lyonban ő követte el a robbantásos merényletet, amelyben 13-an megsérültek. A hajtóvadászat sikerét segítette, hogy a hatóságok fényképfelvételeket tettek közzé a kerékpárral közlekedő, napszemüveget és baseballsapkát viselő elkövetőről, aki egy csomagba rejtett pokolgépet hozott működésbe a francia város központjában.

 EP-választás  A Fidesz nyerte a magyarországi európai parlamenti választásokat 52,33 százalékos eredménnyel. Az ellenzéki oldalon alapos átrendeződés történt, a DK lett a legerősebb párt, de a Momentum is megelőzte a MSZP–Párbeszédet és a Jobbikot, míg az LMP mandátumhoz sem jutott. Az európai színtéren a Néppárt és szociáldemokraták veszítettek támogatottságukból, a zöldek és a liberálisok viszont megerősödtek, a szélsőjobboldali-euroszkeptikus formációk pedig kis mértékben javítottak pozíciójukon. Cikkeink a 6. oldalon kezdődnek.

 Letiltották a jogvédőket  Vezetői levélben tiltották le a bírókat a Magyar Helsinki Bizottság képzéséről – tudta meg az Index. A Budapest Környéki Törvényszék elnöke, Gerber Tamás által jegyzett körlevélben az áll: ha bárki felhívást vagy meghívást kap a jogvédő szervezettől, arról haladéktalanul tájékoztassák. Azt is hozzátette, az Országos Bírósági Hivatal sem támogatja, hogy a bírák és az igazságügyi alkalmazottak részt vegyenek a képzésen.

 Halál a Himaláján  A múlt héten három újabb hegymászó vesztette életét a Mount Everesten, ezzel tízre emelkedett a tavaszi mászószezon halálos áldozatainak száma – közölték a nepáli hatóságok. Tavaly összesen öten haltak meg a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítása közben. Az áldozatok számának emelkedése jórészt azzal függ össze, hogy a kedvező időjárás következményeként torlódás alakult ki a Mount Everest oxigénszegény környezetében.

 Díszpolgárkárpótlás  Díszpolgár lett Bálint György a Somogy megyei Várdán. A századik életévében járó Bálint gazdát otthonában, a XVI. kerületben a Fidesz elutasítása miatt idén februárban nem választották díszpolgárrá, ezután több település is ki akarta tüntetni, de ő nem fogadta el az elismerést. A várdai kezdeményezésre a hosszú időre visszanyúló remek személyes kapcsolat miatt mondott igent.

 Vendégek Oroszországból  Munkásszállókat és lakásokat építenek Kalocsán a Paks 2. kivitelezésére érkező orosz vendégmunkásoknak az egykori szovjet laktanyában – adta hírül a Népszava. A lap forrásai szerint csúcsidőben mintegy nyolcezer munkavállaló (1500 mérnök és 6500 munkás) dolgozik majd Pakson, ami azt jelenti, hogy a létesítményt döntő részben orosz vendégmunkások építik fel.

 Ezer diák tüntetett  Demonstrációt tartottak múlt pénteken Budapesten a nemzetközi Fridays for Future (Péntekek a jövőért) tüntetéssorozat keretében, amelyet azzal a céllal szerveznek szerte a világon, hogy a fiatalok cselekvésre szólítsák fel a kormányokat a globális klímaváltozás enyhítéséért. A hazai rendezvényen mintegy ezer diák vett részt, azt követelték, hogy a kabinet hirdessen vészhelyzetet a felmelegedés miatt.

 Peren kívül  Megúszhatja a polgári peres eljárásokat Harvey Weinstein volt hollywoodi producer, akit 75 nő vádolt meg szexuális zaklatással. A Wall Street Journal értesülései szerint Weinstein és filmkiadó vállalata peren kívül megállapodott az érintettek többségével, nekik összesen 44 millió dollárt fog kifizetni. A megegyezésektől függetlenül két büntetőügyben nemi erőszak vádja miatt bíróság elé kell majd állnia.