A magyarok többsége szerint igazak a Magyar Péter hangfelvételén hallható állítások

Úgy tűnik, bot került a kormány propagandagépezetének küllői közé, miután kiderült, a többség hitelt ad a Magyar Péter által korábban nyilvánosságra hozott hangfelvételen elhangzottaknak. Legalábbis ez derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből.

2024. május 17., 13:26

Szerző:

Magyar Péter ismerőinek 58 százaléka ismeri annak a hangfelvételnek a tartalmát, amelyet a Tisza Párt vezetője még március végén hozott nyilvánosságra, és az így válaszolók 75 százaléka igaznak gondolja az abban elhangzó állításokat és vádakat – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből. 

A lap felidézte, az ominózus hangfelvételen Varga Judit egykori igazságügyi miniszter volt férje kérdéseire válaszolva többek között arról beszél: Rogán Antal és emberei manipulálták a Schadl–Völner-ügy ügyészségi iratait, és „kihúzatták magukat” belőle. A felvétel tartalmával tisztában lévőknek mindössze 14 százaléka gondolja, hogy nem igazak az abban szereplő állítások, 11 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A kutatásból kiderült, hogy hatalmas a kontraszt a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között: míg a Fidesz-KDNP híveinek 25 százaléka hiszi el a Varga Judit által mondottakat, az ellenzékiek 92, a Tisza Párt potenciális szavazóinak 94, a bizonytalanoknak pedig a 79 százaléka. A vádakat illetően a kormánypárti szavazók között van a legtöbb bizonytalankodó: 27 százalék nem tudja, mit gondoljon a kérdésről.

Nagy a megosztottság azt illetően, hogy vajon a Magyar Péter felvételén szereplő vádak elég súlyosak-e ahhoz, hogy megrengessék az emberek bizalmát a kormányban – írja a Népszava. Azaz összesen 48 százalék válaszolt igennel erre a kérdésre, szemben a nem válaszok 46 százalékával. Ebben az esetben is a pártszimpátia a legfőbb vízválasztó: míg a Fidesz szavazóinak csupán 10 százaléka gondolja, hogy árthatnak a vádak a kormánynak, az ellenzékiek 56, Magyar Péter híveinek 85, a bizonytalanoknak pedig 51 százaléka véli így.

A Publicus felmérése szerint nagy az egyetértés abban – a Fidesz táborát leszámítva –, hogy a hatóságoknak foglalkozniuk kellene a felvételen elhangzottakkal: a 79 százalékos átlagot leginkább a kormánypárti hívek 48 százaléka húzza le, ami ahhoz képest magas aránynak számít, hogy körükben is kevesebben, 45 százaléknyian vannak, akik nemmel válaszoltak erre a kérdésre. Az ellenzékiek és a Tisza Párt szavazóinak körében 92-91 százalék, a bizonytalanok között 77 százalék azoknak az aránya, akik szerint az ügyészségnek vizsgálódnia kellene az ügyben.

Végül a kutatás egy érdekes eredményt is hozott. Eszerint a Magyar Pétert ismerők 51 százaléka úgy gondolja, az új politikai szereplőnek vannak még olyan információk és bizonyítékok a birtokában, amelyek kellemetlenek lehetnek a Fidesz számára. Ezzel szemben 24 százalék szerint nincsenek, további 5 százalék szerint viszont most nincsenek, de más forrásból még kaphat ilyeneket. A fideszeseknek csak 25 százaléka hisz további kompromittáló anyagok létezésében, 50 százalék szerint viszont nincs ilyesmi a kezében. Összességében az ellenzékiek 64, a Tisza Párt szimpatizánsainak 81, a bizonytalanok 57 százaléka vár további „atombombákat” Magyar Pétertől.

(Képünkön Magyar Péter látható. Forrás: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.