Arctalan hősök

2020. december 18., 16:32

Szerző:

Vannak láthatatlan erők, mint például a gravitáció, amelyeknek csak a hatását érezzük. Ennek köszönhetjük, hogy a földön tudunk maradni, nem röpülünk ki a hideg és végtelen űrbe. Ez az év pedig ilyen volt: katapultálta az emberiséget a sötét semmibe, és csak egy láthatatlan erőnek köszönhetjük, hogy nem történik nagyobb baj. A 2020-as év gravitációja az egészségügy, pontosabban azok a dolgozók, akik napról napra, óráról órára mindent megtesznek azért, hogy ne találjuk magunkat a sötét űrben, még ha olykor úgy is érezzük, eljutottunk a pereméig.

2020 a veszteségek éve volt, és ne higgyük, hogy egy újévi koccintással megoldódnak a dolgok. Nem a Gergely-naptár fogja megváltoztatni a helyzetet, egy évszám – bármennyire is szeretjük hangoztatni – nem tehet semmiről. Se jóról, se rosszról. Pedig 2020 jócskán megkapta a magáét, már-már sajnálom szegény számsort. A koronavírus-járvány kitörésének éve – így vonult be már most a történelembe – valóban rengeteg rosszat hozott magával, már-már démonizálta a köznyelv, miközben türelemre és rugalmasságra tanított, igaz, szörnyű áron. Valamint ráirányította a figyelmet egy olyan területre, amelyet a színházba és moziba járásnál is természetesebbnek vettünk, és ahol számtalan önfeláldozó, kemény szakember dolgozik. Az orvosok, ápolók normál helyzetben is erejükön felül állnak helyt, hogy életeket mentsenek, hát még most.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt szenzációként járta be a világhálót a társadalomkritikus graffitikről híres Banksy képe, amelyen egy kisfiú játszik. A mellette lévő kosárban különféle szuperhősfigurák hevernek, nála mégis csak egyetlen bábu van: a szájmaszkot viselő ápolónő. A találó – és azóta többféleképpen továbbgondolt, elsütött – kép viszont jó ideje nem bukkant fel sehol. Mintha újból mindenki megfeledkezett volna azokról, akik jelenleg rendben tartják a világot. Mert ne legyenek illúzióink, nem azok mentik meg az életünket, akik kiállnak a kamerák elé, és nap mint nap felsorolják az adatokat, megnyugtatnak, hogy mindjárt itt a vakcina, vagy elmondják, hány rendőri intézkedés történt az elmúlt huszonnégy órában, hanem azok, aki észrevétlenül teszik a dolgukat, mert erre esküdtek fel.

Banksy grafikája azért is találó, mert Batmanhez hasonlóan (ő is ott hever a többi játék közt) az egészségügyi dolgozók is inkognitóba kényszerülnek. Nemcsak azért, mert a védőfelszerelésük elfedi a személyiségüket, hanem azért is, mert nem vállalhatják önmagukat. Aki megszólal, beszél arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a kórházakban, az csak inkognitóban meri. Vagy álnéven írunk róluk. 2020 hőseiről.

A hatalom nem szereti, ha a hiányosságaira, a tévedéseire felhívják a figyelmet, ha mást mondanak a szakemberek, mint amit ők kommunikálni szeretnének. Batman ellenszenves, mert Gotham rejtett gyengeségeire hívja fel a figyelmet. Az igazság bajnoka, aki egyúttal életeket ment. Mégsem meri vállalni az arcát, csak a tetteit. Akár az egészségügyi dolgozók, aki nap mint nap szembesülnek a valósággal, a haldoklókkal és a halállal, ami nemcsak fizikailag, de lelkileg is borzasztóan megterhelő. Mégis, arctalanul is bírják, csinálják tovább, amíg az erejükből telik.

Szóval messze nincs ennek még vége, akkor sem, ha a telefonunk kijelzőjén a 2020 átvált 2021-re. Mi pedig azzal tudunk segíteni korunk hőseinek, az orvosoknak és az ápolóknak, hogy minimálisra szorítjuk a fertőzés esélyét. Mert csapatban mindig nagyobb az esély a győzelemre.