Egyre többen cserélik le a reggeli kávéjukat erre az italra, ezért hasznos a szervezet számára
A reggelt sokan kávéval indítják, de van egy másik egészséges alternatíva is, amit érdemes fontolóra venni.
Nagyon sokan isznak kávét reggelente, és az is gyakori, hogy délután szintén ezt az italt fogyasztják, hogy szerezzenek egy kis energiát. A kávé már régóta népszerű, ugyanakkor érdemes mást is kipróbálni, például a matchát, ami kifejezetten előnyös a szervezet számára, derült ki a HuffPost cikkéből.
Ezért isszák sokan ezt az italt a kávé helyett
A matcha egy zöld ital, ami a színét a Camellia sinensis növénynek köszönheti, ez minden valódi tea forrása. Az íze nem hasonlít a kávé ízére, a matcha egy kicsit földesebb, és még édeskés is lehet, míg a kávé egy kicsit kesernyésebb és diósabb lehet. Lehet, hogy az íze nem fog tetszeni mindenkit, sokak szerint esetenként hasonlíthat a nyers fűre.
Azonban nagyon sok hasznos tulajdonsága van, ami miatt érdemes kipróbálni. Általános tévhit például, hogy a matcha nem tartalmaz koffeint. A kávé általában 100-120 mg koffeint tartalmaz egy csészében, de a matchában sokkal kevesebb, csak 38-89 mg. Van benne koffein, de kevesebb, így nem ad olyan nagy löketet a szervezetnek. A matcha koffeinje valamivel lassabban szívódik fel, az L-teanin aminosav miatt, amely természetesen megtalálható a zöld tea leveleiben. Sokan ezért úgy gondolják, hogy sokkal békésebb formában energetizál, mint a kávé.
A szakértők szerint, mivel kíméletesebb, ezért célszerű kipróbálni, és alkalmanként helyettesíteni vele a kávét. Utóbbi hozzájárulhat az olyan betegségek tüneteihez, mint a szorongás, a pánikrohamok, a szívdobogás és a magas vérnyomás.
Így készíthető el a matcha
A kávéfőzés egy egyszerű dolog, hiszen manapság nagyon sok kávéfőző esetében csupán egyetlen gombot kell megnyomni. A matcha elkészítése azonban ettől egy kicsit nehezebb, és egy olyan tanulási folyamat, amit nem lehet kihagyni.
Úgy a legegyszerűbb, ha egy üres csészébe tesszük az előre kimért matchát és felöntjük forró vízzel. Elsőként elegendő, ha egy negyed teáskanállal próbálkozunk, majd ezt növeljük fokozatosan. Ezt alaposan el kell keverni, nem szabad, hogy csomós maradjon. Ehhez használhatunk habverőt is, ezután adjunk a tejet vagy esetleg a plusz vizet és cukrot. Ha szeretnénk, hogy ettől kicsit édesebb legyen, akkor vaníliaporral dobható fel az ital.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)