Ha így issza a kávét, még az ízületi fájdalom is csökkenhet
A kávé ízesítésére is lehet használni egy különleges fűszert.
Bár a kávé szerelmesei közül sokan arra esküsznek, hogy csak a tiszta fekete kávé az igazi, ám manapság már számos különböző verzióban elérhető, és egyre többen fogyasztják az ízesített verziókat is. Egy különleges fűszernek köszönhetően még az egészségügyi előnyök is növelhetőek a reggeli ébresztőként is gyakran fogyasztott nedűvel – hívta fel a figyelmet a Harvard Medical School.
A kávé önmagában is tartalmaz olyan anyagokat, amelyek a legfrissebb kutatások szerint pozitívan hatnak az emberi szervezetre, bár kétségtelen, hogy bizonyos kórállapotok fennállása esetén a szakemberek véleménye is megoszlik arról, mekkora mennyiségben ideális fogyasztani belőle.
Ám néhány kiegészítő fűszerrel a pozitív hatás biztosan fokozható, bár ízlés kérdése, hogy ki tud megbarátkozni az újdonságokkal.
Gondolta volna? A kávé ezzel a fűszerrel is összeillik
Az elmúlt években a kurkuma jótékony hatásairól egyre gyakrabban hallani. Mint arról korábban a 168.hu is beszámolt, Magyarországon is sokan megkedvelték az aranytejet, vagyis a kurkuma lattét, amely gyakorlatilag csak jót tesz a szervezetnek a szakértők szerint.
Sokak szerint a hosszú élet titka a táplálkozásban rejlik, és igazi csodaszernek tartják a kurkumát, amely tele van fontos tápanyagokkal. Kurkimin tartalmának köszönhetően a gyulladáscsökkentő hatása mindenképpen említésre méltó. Különösen azok számára lehet rendkívül hatásos, akik ízületi bántalmaktól szenvednek, illetve krónikus mozgásszervi fájdalommal küzdenek.
Emellett azt is fontos tudni, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban számos egyéb betegség és tünet esetén is bevetik a kurkumát. A bőrbetegségek esetén is jótékony hatást gyakorol a szervezetre, hiszen erősíti az immunrendszert, de az emésztési zavarok és a légúti betegségek esetén is javulást idéz elő a megfigyelések szerint. Az allergiában szenvedők is előszeretettel alkalmazzák, de az is egyértelművé vált, hogy serkentőként hat az agyra, amely egyrészt segíthet a koncentráció növelésében, másrészt akár még a depresszió kezelésében is szerepet játszhat.
A kurkumát számos étel alapanyagaként is fel lehet használni, hiszen ízletes fűszer: a zöldségek, a rizs, illetve a sült húsok mellé is ajánlják. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a kávéba vagy a teába is bele lehet keverni. Egy 2020-as tanulmány szerint a kurkuma gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír, valamint a rák megelőzésében is szerepet játszhat. A szakértők szerint ennek fényében érdemes lehet kipróbálni, milyen íze lesz a kávénak, ha kerül bele ebből a különleges fűszerből is.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)