Ha ekkor issza a kávét, csökkenti vele a szívbetegségek kockázatát
Egy új tanulmány szerint a csak reggeli kávéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, a délutáni és esti kávézásról jobb lemondani.
A Science Alert számol be a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatócsoportjának vezetésével végzett megfigyeléses vizsgálatról, amely során a kutatók 40 725 felnőtt kávéfogyasztási szokásait vizsgálták, beleértve egy 1463 fős alcsoportot is, akik kitöltöttek egy átfogóbb étkezési és italfogyasztási kérdőívet is.
A reggeli kávé védi a szívet
A majdnem 10 éves átlagos követési időszak alatt a reggeli kávéfogyasztók 31 %-kal kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem ittak kávét. A statisztikák azonban nem mutattak ki kockázatcsökkenést az egész napos kávéfogyasztók esetében.
„Ez az első tanulmány, amely a kávéfogyasztás időzítési szokásait és az egészségügyi kimeneteleket vizsgálja” – mondta Lu Qi, a Tulane Egyetem epidemiológusa.
„Eredményeink azt mutatják, hogy nem csak az a fontos, hogy iszunk-e kávét, vagy hogy mennyit iszunk, hanem az is, hogy a nap melyik szakában isszuk a kávét.”
– emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy érdemes lenne újragondolni a kávézás időzítését az életünkben.
A reggeli kávéfogyasztás kockázatcsökkentő hatása a szívbetegségek terén hasonló volt a mérsékelten (napi 2-3 csésze) vagy erősen (napi 3 vagy több csésze) kávézók esetében. Kisebb kockázatcsökkenést tapasztaltak a reggeli csoportban a kis mértékben kávézóknál (kevesebb mint 2 csésze).
Hogy miért csak a reggel fogyasztott kávé jótékony hatású, Qi azt mondta, hogy „a délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarhatja a cirkadián ritmust és az olyan hormonok szintjét, mint a melatonin”.
„Ez viszont a szív- és érrendszeri kockázati tényezők, például a gyulladás és a vérnyomás változásához vezet” – tette hozzá.
Számos korábbi tanulmány kapcsolta össze a kávéfogyasztást pozitív egészségügyi hatásokkal, legyen szó a magas vérnyomás és a stroke elleni védelemről, az élettartam meghosszabbításáról vagy annak a kockázatnak a csökkentéséről, hogy rák bizonyos fajtái kiújuljanak.
A kutatók azonban hangsúlyozzák, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni a kávéban található többszáz különböző anyag hatásmechanizmusáról.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Engin_Akyurt via Pixabay)