Rákkeltő, mégis minden áldott nap használjuk a fürdőben

Hiába rákkeltő és asztmát okoz, mégis rendszeresen használjuk. Ráadásul egy egyszerű és hatékony megoldás is létezik a pótlására.

2024. június 15., 11:45

Szerző:

 

Sokan előszeretettel használnak boltban kapható légfrissítőket, illatosítókat. Ezek a termékek ott vannak minden nagyobb áruház vagy kisebb drogéria polcain, és a reklámok tanúsága szerint illatuk hatására otthonunk friss és üde lesz. Arról már nem beszélnek a hirdetések, hogy a légfrissítők egészségügyi szempontból káros hatásúak is lehetnek, sőt, rákkeltő hatásuk is van – írja a Femina.

Legyen szó aeroszolos légfrissítőről, konnektorba dugható elektromos változatról, illatos gyertyáról, ha egy termék azt ígéri, hogy eltüntetni a szagokat, akkor valószínűleg olyan vegyszereket, méreganyagokat tartalmaz, melyek szennyezik a beltéri levegő minőségét.A légfrissítőkben lévő vegyi anyagok légzési problémákat, asztmát, hormonális zavarokat, migrénes fejfájást, neurológiai problémákat okozhatnak, megváltoztatják a hormonszinteket. A bennük lévő többféle illékony szerves vegyület - például a formaldehid, benzol, etil-benzol és xilolok - közül néhány nagy dózisban különböző rákbetegségeket okozhat . A szakértők a rövid távú hatások között említik a szem- és torokirritációt, valamint a hányingert.

Még az "organikus", "természetes", "zöld" és más hasonló címkékkel ellátott légfrissítők is potenciálisan veszélyes vegyi anyagokat bocsátanak ki - mondja Ryan Sullivan a Carnegie Mellon Egyetem kémiadocense. Sullivan szerint az emberek nehezen fogadják el, hogy valami, amit a boltban vásároltak, valóban árthat nekik vagy a családjuknak. Claudia Miller, a San Antonio-i Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának professzora szerint ráadásul a légfrissítőkre adott reakciók idővel rosszabbodhatnak. A bennük található vegyi anyagokra az immunrendszer egyre érzékenyebben reagálhat, melynek következtében gyulladások, allergiás reakciók alakulhatnak ki.

Ezt használd a rákkeltő légfrissítő helyett

A legegyszerűbb megoldást a szellőztetés jelenti, illetve ablak nélküli fürdőszobában, WC-ben a szag- és páraelszívó berendezés. A légfrissítők helyettesítésének legkézenfekvőbb és legbiztonságosabb alternatíváját pedig az illóolajok jelentik. Mielőtt azonban találomra leveszel a drogéria polcáról egy apró üveget, alaposan nézd meg a címkéjét. Válassz 100%-os illóolajat, vagyis hozzáadott adalékanyag nélküli változatot. A citrom vagy a borsmenta frissítő, míg a levendula vagy az eukaliptusz inkább nyugtató hatású. Egy 50-100 ml-es szórófejes palackot tölts meg vízzel, csepegtess bele 10-15 cseppet a számodra szimpatikus illóolajból. Használat előtt mindig rázd fel a palackot, hogy az olaj kicsit összekeveredjen a vízzel.

Ezeket a rákkeltő életeket kerüld, ha jót akarsz

A rákos betegségek jelentős része olyan kockázatokhoz köthető, mely tudatossággal megelőzhető, ilyen az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya vagy a helytelen táplálkozás. Szerencsére nem túl bonyolult: ezeket a rákkeltő ételeket érdemes kerülni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hosszú listát tart számon a bizonyítottan vagy potenciálisan rákkeltő élelmiszerekből is. Némelyik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség rizikójának növelésével, mások a bennük levő karcinogén anyagok hatására fokozzák a problémát.

Femina most összegyűjtötte azokat az ételeket és italokat, amelyek rendszeres fogyasztása összefüggésben áll a rák magasabb kockázatával.

A feldolgozott, füstöléssel, nitrites pácolással, sózással tartósított húsok, így a kolbász, a virsli vagy a szalonna fogyasztása növelheti a daganatok, így a vastag-, végbél-, mell- és gyomorrák kockázatát is egyes vizsgálatok alapján.

Az alkohol 1. kategóriába sorolt rákkeltő, tehát bizonyítottan összefüggésbe hozták többek között a torok- a nyelőcső-, a mell-, a máj, a vastag- és végbélrák kialakulásával.

A vörös húsokat, így a marha, a sertés vagy a bárány húsát a „valószínűleg rákkeltő” kategóriába sorolják. Többek közt a vastagbélrák kialakulásával is kapcsolatba hozták azokat.

Bár alkalmanként jó szolgálatot tehet sietős reggeleken egy péksütemény, feldolgozott élelmiszernek minősül, és sok cukrot, zsírt is tartalmaz, ami elhízáshoz is vezethet, ez tovább növeli a rákkockázatot.

A kutatások rámutattak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy kockázatot jelentenek a vastag- és végbélrák kialakulásában. A transzzsírokban, sóban, tartósítószerekben bővelkedő, előrecsomagolt és instant levesek, húskonzervek, ömlesztett sajtok is ide sorolhatók. A szintén az ultrafeldolgozott élelmiszerek körébe tartozó üdítők, energiaitalok egyaránt károsak a szervezetre nézve, és növelik az elhízás rizikóját is.

A chipseket, rágcsálnivalókat valószínűleg senki nem gondolja egészségesnek, lévén pedig, hogy ultrafeldolgozottak, kétszer érdemes meggondolni, milyen gyakran fogyasztasz belőle – írja a lap.).

(Kiemelt kép: Pexels)