Íme a pofon egyszerű tipp, aminek hála újra virágba borulhat a levendula

A levendula sajnos július vége, augusztus eleje között levirágzik, de...

2024. augusztus 14., 14:43

Szerző:

Ha szeretné, hogy ősszel újra virágba boruljon a levendula, akkor semmi mást nem kell tennie, mint megmetszeni. Persze nem szabad csak úgy, ész nélkül neki esni, szóval alább most megmutatjuk, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy a levendula újra virágba boruljon.

Ne várjon túl sokat

Fontos, hogy ne várjon túl sokat, már amennyiben valóban az a cél, hogy a levendula ősszel is virágozzon. Minél kevésbé nyílt még el, annál nagyobb az esélye, hogy másodvirágzásba kezd majd. Most csak a majdnem csupasz, virágos hajtásokat távolítsa el. A metszést közvetlenül a leveles rész fölött végezze. A virágszárból pedig néhány cm-t hagyjon meg úgy, hogy ne vágjon túl mélyen a leveles részbe. Lényeges, hogy most ne vágjon bele az idős, elfásodott, barna részbe, mert akkor már idén biztosan nem fog kihajtani a levendula – írja az Agroinform.

Tippek a gondozáshoz 

A levendulást egyébként alapesetben tavasszal kell elülteni. Ideális esetben nagyjából 1 méter távolságot célszerű hagyni az egyes növények között. Fontos, hogy ne ültessen olyan területen, ahol sok a nedvesség. A levendula alapvetően kevés karbantartást igénylő növény, elég hetente egy-két alkalommal öntözni. Amikor viszont a növény már kifejleseztette mélyre ható gyökereit, akkor az öntözés szinte teljesen elhagyható, bőven elég két-három hetente pótolni a hiányzó nedvességet – olvasható az Everyday Health oldalán. Egy a nagyon fontos, napos helyre ültesse, mert a levendulának rengeteg napfényre lesz szüksége.  

A levendula története 

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozó virágos növény, amely édes illatáról könnyedén felismerhető. Úgy tartják, hogy a Közel-Keleten és Indiában őshoonos, története 2500 éves múltra tekint vissza. Az ókorban a levendulát vallási rituálék részeként használták, de frissítőként is jó szolgálatot tett, mivel könnyed illatot adott a ruháknak, de akár a hajnak is. 

Egészségügyi előnyei 

A levendula ugyanakkor sokkal több, mint egy illatos növény. Gyakran alkalmazzák terápiás előnyei miatt, kutatások például alátámasztják, hogy pozitív hatással lehet a hangulatra, csökkentheti a stresszt és a szorongást, valamint jól kezelhetők vele a depressziós tünetek. 

Javítja az alvást 

Ha szeretne valami igazán hatásos dolgot kipróbálni az éjszakai pihentető alvás érdekében, akkor mindenképpen a levendulát javasoljuk. Egy 2017-es tanulmány a levendula hatékony gyógymódnak bizonyult az intenzív osztályon az alvási nehézségekkel küzdő betegek körében. Amennyiben önnek is gondja van az alvással, próbáljon meg egy csepp levendula illóolajat csepegtetni a párnájra elalvás előtt. Figyelje meg, kipihentebben fog ébredni, mint valaha. 

A bőrhibák kezelése 

Számos illóolajat használnak előszeretettel a bőrápolás során, köztük a levendual talán az egyik legnépszerűbb. Ha önnek ekcémára hajlamos a bőre vagy begyulladt pattanásokkal küzd, akkor a levendulaolaj alkalmazása az érintett területeken jó szolgálatot tehet. Azonban vigyázzon, mert az illóolajok közvetlenül a bőrre történő használata irritációt válthat ki, így a legjobb, ha vízzel vagy más hordozóolajjal higítha őket. Mielőtt az arcán kezdeni használni, végezzen bőrtesztet. Cseppentsen egy kicsit a kezére, ha 24 óra elteltével nem történik semmi negatív, akkor higítva használhatja nyugodtan. 

Mellékhatások 

A levendula olajat szigorúan tilos lenyelni, mert mérgező lehet. A mérgezés tünetei közé tartozik a légzési nehézség, a hányás és a hasmenés. Ha mindenképpen szájon át szeretni élvezni a levendula lehetséges előnyeit, akkor vásároljon szájon át szedhető levendula tartalmú étrendkiegészítőket. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.