Lestyán: elpocsékoljuk, pedig rengeteg mindenre jó

Sok fűszernövény kapcsán olvashattuk már, hogy igazi csodanövény, amit kár lenne kihagyni az életünkből, de a lestyán biztosan túltesz mindegyiken.

2024. július 22., 11:46

Szerző:

Ezekben a hetekben virágzik a lestyán, amiről a legtöbben csak annyit tudnak, hogy a húsleves egyik hozzávalója. Ám a növény értékében messze túlnyúlik a leveses fazékon, hiszen egyedi ízének köszönhetően kiváló fűszere a salátáknak, dresszingeknek, koktéloknak és a likőröknek is, de ugyanilyen sokoldalúan használható fel a népi gyógyászat szerint is annak érdekében, hogy betegségeket gyógyítsunk vagy előzzünk meg – hívta fel a figyelmet a Dívány.

A lestyánnak ugyanis minden része ehető, noha leggyakrabban a leveleit használják fel. A lestyán íze a zellerére emlékeztet, amit egy kis élesztőre hasonlító íz kísér. A növényt már a rómaiak is ismerték és használták, és nem csupán a konyhában, hanem gyógynövényként is, egyebek között lázcsillapításra, sárgaság kezelésére, az emésztés serkentésére, vízhajtásra, másnaposságra. Ezenkívül akár fürdővízbe is keverhetjük, illetve alkalmas cipőtisztításra és -szagtalanításra is.

A lestyánt más néven „szerelmi petrezselyemként” is ismerik, hiszen régen afrodiziákumként is közkedvelt növénynek számított.

A fentieken túl a lestyán csökkenti a gyulladást, különösen igaz ez a húgyutakban kialakult gyulladásra, de antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezhet, így segít a szervezetünknek megbirkózni a baktériumokkal. Ezen felül vannak, akik azt állítják, hogy a lestyán segíthet a menstruációs ciklus szabályozásában is, mint ahogyan hatásos lehet a vesekövek, az irritábilisbél-szindróma, a malária, a torokfájás, a mandulagyulladás, a reuma és a köszvény okozta panaszokra is, de rákellenes hatást is tulajdonítanak neki.

Ha pedig ez nem lenne elég, akkor készíthetünk a lestyánból forrázatot is, ám az így készült tea legfeljebb négy hétig fogyasztható. A növény ugyanakkor beszerezhető illóolaj formájában is, de összetevője a gyomorkeserűknek, likőröknek is, és találkozhatunk vele sörökben, borokban, de használják fürdővízben, habfürdőkben is, miután az egyes bőrirritációkra nyugtató hatással bír. Illetve meglepő, de a lestyán alkotóeleme lehet néhány dezodornak is.

Ám mint ahogy a legártalmatlanabbnak tűnő csodaszernek, úgy a lestyánnak is megvannak az árnyoldalai.

Így bár a növény sokak számára biztonsággal fogyasztható, számolni kell azzal, hogy néhány gyógyszerrel kölcsönhatásba léphet. Ilyen készítmények lehetnek például a vizelethajtó hatású gyógyszerek és gyógynövényes étrend-kiegészítők, a véralvadásgátló és vérhígító szerek. Azaz ha valaki ilyen pirulákat szed, úgy mindenképpen érdemes konzultálnia a kezelőorvosával, mielőtt öngyógyításba kezdene.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay / AndreasGoellner)