10 gyógyhatású fűszernövény, amit érdemes otthon tartani

Mind szeretjük az aromás, ízletes ételeket, amelyek idegen tájakra repítenek bennünket. A mediterrán fűszernövények mostanra hazai ételeinkhez tartoznak. Ízesítésen kívül legtöbbjük rendelkezik gyógyhatással, őket különböző panaszok kezelésére is alkalmazhatjuk.

2022. május 18., 09:42

Szerző:

Könnyű hozzájuk jutni szárított, esetleg cserepes formában. Fellelhetjük őket a Penny akciós újság lapjain. Ha pedig saját kerttel, erkéllyel rendelkezünk, érdemes belekezdeni friss növények termesztésébe is.

 

 

Nézzük a növényeket!

  • Oregánó (közönséges szurokfű, vadmajoránna). Az olasz konyha egyik legismertebb fűszernövénye, szinte mindenhez illik. Kiváló nyers saláták, zöldség- és húsételek, sajtok ízesítésére. Ami kevésbé ismert tény, hogy természetes antibiotikumnak számít. Teája/forrázata étvágygerjesztő, idegnyugtató, baktériumölő, köhögéscsillapító hatással rendelkezik.


  • Bazsalikom. Szintén a mediterrán konyha jellemző összetevője, friss, balzsamos íze feldobja a salátákat, húsokat, paradicsomos ételeket. Sok gyógyhatást tulajdonítanak neki: javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja; összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit.


  • Zsálya. Izgalmas, erős ízt ad az ételeknek. Szárnyasok, vadhúsok, sajtok és főtt tészták ízesítésére kiváló. Levelének forrázata torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen hatásos. Egyesek szerint idegerősítőként funkcionál.


  • Rozmaring. Élő változatának illata felfrissíti a levegőt. Használhatjuk mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, gomba- és halételek fűszerezésére, növényi ecetek készítésére. A népi gyógyászatban olaját emésztési zavarok kezelésére és a gyomor–bél-rendszer enyhe görcsös állapotainak oldására, továbbá izom- és ízületi fájdalmak, keringési zavarok enyhítésére használják.
  • Kakukkfű. Kámforos aromája miatt óvatosan használjuk. Fehér húsok, saláták, főzelékek, zöldséges ételek ízesítésére kiváló. Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó és szélhajtó is. Felső-légúti megbetegedéseknél nyákoldónak, köptetőnek és köhögéscsillapítónak használható. Erős fertőtlenítő és antimikrobiális tulajdonságú.

  • Petrezselyem. Zöldséges és húsos ételekhez egyaránt felhasználható. Karotint (A-vitamin előanyag), C- és E-vitamint, illetve ásványi sókat is tartalmaz. Zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Teája vízhajtó hatású, segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik.

 

 

  • Kapor. Sokan gyomnak tartják, mert magától is nő a földeken, pedig értékes növény. A magyar konyha kedvelt, ősi fűszernövénye. Hagyományosan a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, a kapros-túrós palacsinta és a körözött összetevője, de saláták, halak, gombaételek ízesítésére is használhatjuk. Gyógyszerként fejfájás és gyomorpanaszok ellen hat, teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság kezelésére is alkalmas.

  • Tárkony. A francia konyha jellegzetes fűszere. Levesek, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használhatjuk. Teája vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó hatású.

  • Citromfű (citromszagú melissza, méhfű, mézfű, stb.). A citromillatú levelét saláták, mártások, töltelékek, gyümölcslevesek, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek fűszerezésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, fagylalt, tea és vaníliapuding ízesítésére is. Vírusölő tulajdonságú, teája és illóolaja ideg- és szívnyugtató, görcsoldó hatású. Enyhíti az idegességet; fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is alkalmazható. Serkenti az emésztést, gyomorhurut, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. 

  • Mentafélék. Sok kertben termesztett növények, melyeket limonádék, üdítők, saláták, desszertek, húsok, lencse, borsó, egzotikus ételek ízesítésére használhatjuk. 

    Legismertebb alfajok:

     

    Borsmenta. Teanövény, emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz görcsoldó, nyugtató, összehúzó hatása miatt.

    Fodormenta. Hatóanyagainak köszönhetően jó székhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású, epetermelést fokozó és gyomorerősítő. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják, teája köhögéscsillapító hatású.

    A bors- és fodormentát érdemes együtt alkalmazni.

    Mezei menta
    : Gyomor- és bélpanaszok kezelésére (görcsoldó, szélhajtó), valamint megfázás esetén inhalálásra, toroköblögetésre, fog- és szájüregi megbetegedések kezelésére alkalmazható. Antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, helyi érzéstelenítő hatású.


     

    Érdemes lehet hát ezeket a fűszer- és gyógynövényeket akár szárított, akár cserepes, vagy kertbe kiültetett formában beszereznünk, hisz változatos ízükön kívül rosszulléteinken is segíthetnek. 

    Az egyes növények gyógyhatásának részletesebben utána nézhetünk a Házipatika Gyógynövénytárában is, ahol orvosilag igazolt tényeket találunk.

    Képek: Pixabay. Pexels.

Tegnap 15:54

Noha az aszalt gyümölcsök fontos része az egészséges táplálkozásnak, hiszen adalékanyagok nélkül is hosszú ideig megőrzik ízüket, állagukat és tápértéküket, nem csak vitaminokat viszünk be velük. A Rizikometer arra hívja fel a figyelmet, hogy a mazsola is tele van káros anyagokkal.