Ezeket a kerti munkákat ne hagyja ki augusztusban!

Hőség elleni védekezés, másodvetés, betakarítás is vár a kertészekre augusztusban. A legfontosabb kerti munkákkal már egy kicsit a télre készülünk.

2024. augusztus 9., 15:12

Szerző:

Az augusztusi kerti munkákat a Kert tv segítségével gyűjtöttük össze.

Az öntözés augusztusban is fontos


Továbbra is fontos teendő a rendszeres és alapos öntözés. Enélkül a zöldségeink termése, a virágok, fák, bokrok, gyümölcsök mind-mind kárba veszhetnek. Ami nagyon fontos a száraz, forró időszakban, hogy ne csak az ágyásokat, balkonládákat, cserepes növényeket öntözzük, hanem a nagyobb cserjéket, fákat is! 

Nem maradhat el a talajlazítás sem a kerti munkákból

A talaj felső rétegének lazításával is segíthetjük visszatartani a nedvességet. Bármilyen furcsán is hangzik, de a talajból sokkal gyorsabban párolog a nedvesség, ha össze van tömörödve/szikkadva, mint amikor laza. Ennek az az oka, hogy a tömör talajban mikroszkópikus kapilárisok (apró járatok) alakulnak ki, és ezeken el tud illanni a drága víz. Ezért például a veteményesben rendkívül fontos, hogy mindig fel legyen lazítva a talaj. Ilyenkor nem kell mélyre hatolni, csak néhány centi mélyen óvatosan lazítsuk fel a földet a növények körül egy ásóvillával.

De ha lehet, ásás helyett inkább vessünk talajlazító/takaró növényeket, mert ezek nem csak fellazítják majd a talajt, de ráadásul úgy teszik, hogy közben nem bolygatják a talajéletet, sőt kifejezetten táplálják azt. A mélyebb rétegekből tápanyagokat hoznak fel, fedik a talajt télen is, és tavasszal kiváló zöldtrágyaként szolgálnak.

Mulcsolás


Amíg ki nem próbáltuk, el sem tudjuk képzelni, mennyi vizet és vesződséget spórolhatunk meg, ha kertünkben mulcsolást alkalmazunk a veteményesekben és ágyásokban. Egyrészről sokkal-sokkal kevesebb gyommal kell bíbelődnünk majd, másrészről sokkal kevesebb nedvesség párolog a talajból, így növényeink kevesebb locsolással is elvannak. A legegyszerűbb ha a levágott fűnyesedéket szórjuk 4-5 centi vastagon a növények köré. Ez szép lassan le is bomlik majd, ezzel még táplálva is a talajt.

Cukkini gombásodás

Sajnos, más tökfélékhez hasonlóan, a cukkini is erősen hajlamos a liszharmat gomba fertőzésre, ami akár el is pusztíthatja az egész tövet, de legalábbis jelentősen csökkenti vagy megszünteti a terméshozamot. Ezért folyamatosan figyelni kell, hogy még idejében meg tudjuk állítani a fertőzést. Ha azt vesszük észre, hogy a leveleken fehér, hintőporra emlékeztető bevonat jelenik meg, és a termések vége elkezd bebarnulni, fonnyadni, akkor gyorsan lépni kell! A korai fázisban nyakon csípett gombás fertőzések szerencsére elég jól kezelhetők, akár biológiai szerekkel is, mint a ként és rezet tartalmazó Bordói lé vagy szódabikarbónával.

Paradicsom felkötözés


Ha minden a terv szerint halad, akkor mostanra a paradicsom bokraink csakúgy roskadoznak a pirosló termésektől. De a jóból is megárthat a sok, legalábbis a növénynek! A nagyobb fürtöket vagy tekintélyesebb terméseket kössük fel egy zsinórral, nehogy letörje a súly az egész ágat.

Ültessen epret!


Az eper ültetésére az augusztus az optimális hónap. Az új palántákat azonban ne a régi növények helyére ültessük, az eper ugyanis szereti, ha mindig új helyet kap.

Jégvédelem


Nem árt felkészülni a jég elleni védelemre is, hiszen bármikor lecsaphat egy vihar, ami hozhat magával mindent letaroló jégesőt. A legegyszerűbb, ha kikészítünk a növények mellé egy jókora Raschel-hálót, amit, ha jön a vihar, csak gyorsan rá kell húzni az ágyásokra, és valamennyire megvédi a növényeinket.

Betakarítás


Nyár derekára a legtöbb zöldség és gyümölcs már érik és elkezdhetjük a betakarítást. Ilyenkor célszerű minden érett termést leszedni, még akkor is, ha az szemmel láthatóan kukacos, vagy sérült, vagy megrágták a csigák. Ha ezeket ott hagyjuk és elkezdenek rothadni, számos gombabetegség táptalajául szolgálhatnak.

Zöld metszés


Ha a gyümölcsfák metszése kerül szóba a legtöbben úgy gondolják, hogy ez csak tavasszal és/vagy ősszel esedékes, de nyáron is célszerű úgynevezett zöld metszést végezni, vagyis egy kicsit kiritkítani a fák lombját, hogy továbbra is be tudjon hatolni a napfény és át tudja járni a levegő. Egyszerűen távolítsuk el a túlságosan besűrűsödött friss hajtásokat, és ha van elég bátorságunk, a termést is megritkíthatjuk picit, ha egy-egy ágon túl sok van belőlük. Így a megmaradtak szebben fognak érni, és véletlenül sem törnek le az ágak a nagy súly alatt.

Levendula metszése


Augusztusban itt az idő kissé visszavágni az elvirágzott levendulát. Ha azt szeretné, hogy a levendulája szép és egészséges maradjon, idejében vissza kell metszeni és pótolni kell számára a tápanyagot. Fontos, hogy a tavaszi metszés legyen az alaposabb, ilyenkor csak a virágokat tartó szárakat metsszük le, ezzel serkentjük a jövő évi dúsabb virágzást és a növény is tömöttebb lesz tőle.

Rózsametszés


Szerencsére a virágok királynője, a rózsa szereti a meleget és a napot. Tehát ha lelkiismeretesen öntöztük, tápoztuk, akkor biztosan folyamatosan hozza az új virágokat. Ezeket a virágokat azonban elvirágzás után fontos gyorsan eltávolítani. Ragadjunk tehát egy éles metszőollót és legalább az első, kifelé növő ötlevelű ágacskáig vágjuk vissza az ágat. Fontos a „legalább”, ugyanis ennél erősebben is visszavághatjuk, ha szükséges – pl ha túlságosan elnyúlt egy irányba. Ne izguljunk, a rózsa nagyon jól bírja, sőt szereti a metszést! Garantáltan újabb virágokkal fogja meghálálni.

Másodvetés


A betakarítás mellett fontos már az őszi, téli zöldségek vetése, hiszen lassan kifutunk az időből. Növényeink csak úgy nőhetnek elég nagyra a hideg átvészeléséhez, ha már most elültetjük őket, amikor még meleg a talaj és az időjárás. Ezeket a zöldségeket vethetjük vagy ültethetjük most: karalábé, mángold, cikória, rukkola, endívia, fodros kel, újhagyma, spenót, bordáskel, saláta.

Komposztálás

Nincsen jobb módja a komposztálsánál annak, hogy egyrészt megszabaduljunk egy rakás kerti- és egyéb hulladéktól, ami amúgy csak szemetünket növelné, másrészt a növényeink számára fantasztikus, tápanyagban dús humuszt készítsünk .Ha ügyelünk rá, hogy a komposzthalmunk jó vegyes legyen, sose száradjon ki teljesen, ne égesse a nap, és havonta becsülettel megforgatjuk, akkor akár 4-5 hónap alatt kész lehet a jó kis organikus növény-szteroid. Sokat segít, ha néhány rétegenként 2-3 centi földet szórunk rá.

Fűszernövények tárolása


A  fűszernövények ilyenkor vannak igazán elemükben., csak úgy kicsattannak az illóolajoktól, ezért ilyenkor érdemes sokat szüretelni belőlük. És amit nem tudunk frissiben elfogyasztani, azt tegyük el a hideg téli napokra. Kakukkfű, bazsalikom, zsálya, rozmaring, oregano, citromfű, orbáncfű, körömvirág és még sorolhatnánk azokat a növényeket, amelyeket most kell begyűjteni, megszárítani, lefagyasztani vagy olajban eltenni.

Kétnyáriak magvetése


Ugyanígy a kétnyáriak magvetését is megkezdhetjük. Ha már virágoknál tartunk, ne feledkezzünk meg az évelők, egynyáriak elvirágzó, megszáradó növényi részeinek eltávolításáról sem.

Madarak itatása

Kis énekes barátaink nem csak télen szorulnak a segítségünkre, hanem a hőségben is. Ne felejtsünk el vizet biztosítani számukra az iváshoz és fürdéshez, cserébe a szárnyaok a kertünkben maradnak és pusztítják a kártevőket.

Tápozás

Itt az ideje, hogy pótoljuk a talaj szerves anyag tartalmát, hisz számos gyümölcsnek és zöldségnek van szüksége plusz tápanyagra. Semmiképp se használjunk műtrágyát, az elpusztítja a talajéletet, inkább komposztot vagy szerves tápokat használjunk.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.