Ezért zümmög a szúnyog a fülébe

Mikor az ember egy kellemes nyári estén a lenyugvó nap fényében gyönyörködne a kertben, vagy a dolgos hétköznapok fáradalmait pihenné ki, ott zümmög a kis láthatatlan ünneprontó szúnyog a füle mellett, mintha a csípést egy pszichikai hadjárat előzné meg. A szúnyog tudatja, már kipécézett magának, és hamarosan a vérünket veszi. De vajon miért zümmög a szúnyog a fül körül?

2024. augusztus 2., 14:00

Szerző:

Elég meghallani az idegesítő, vékonyka kis hangot a szoba sötétjében, hogy tudjuk, nem lesz zökkenőmentes az éjszakai pihenés. De vajon miért hívja fel a szúnyog magára a figyelmet, miért pont a fülünk mellett nyikorogja ki magából azt a bosszantó kis dallamot, amitől a legtöbbünkben felmegy a pumpa? A tudósok kiderítettét az okát.

Ezért hegedül a szúnyog a fülünkbe

Michael Riehle entomológus, az Arizonai Egyetem tanára fedte fel a titkot: a zümmögő hang csupán mellékhatása a szúnyogszárny verdesésének. Nem nagy hatótávolságú hang, ezért egyszerűen csak akkor válik felismerhetővé az emberi fül számára, ha elég közel van ahhoz.

A nyári estéket pokollá tevő szúnyogok a nőstények közül kerülnek ki, nekik van ugyanis szükségük a szaporodás után a vérből származó többletenergiára, hogy petézhessenek, míg a hímek többnyire önfeledten nektárt szívogatnak néhány napig tartó életük során. 

A nőstény szúnyogok igazi predátorok:

már távolról az áldozat nyomára vezeti őket az általa kilélegzett szén-dioxid, arra ösztökélve a szúnyogot, hogy megkeresse a gazdatestet, pontosabban a szén-dioxid minél nagyobb koncentrációját követve azonosítsa a forrást.

Ez tehát az oka, hogy a szúnyog a fej körül köröz, mert az ember ott bocsátja ki a legtöbb szén-dioxidot.

A  szúnyog a kilélegzett gáz mellett a testhőmérséklet alapján veszi célba a gazdatestet. A lábán található ízérzékelőkkel határozza meg, hogy az ember vagy egyéb állat vére megfelelő táplálék lesz-e számára. Bár egyes tanulmányok szerint vércsoporttól is függ, hogy kit mennyire tartanak alkalmasnak a szúnyogok (és e teória szerint a nullás vércsoport a kedvencük), Riehle ezekre az elméletekre még nem látott meggyőző bizonyítékot. Szerinte más tényezők, például a gazdaállat genetikája, sőt még a táplálkozása is inkább meghatározhatja, mennyire ragadnak rá a szúnyogok.

Melyik test vonzóbb a szúnyogok számára?

Egy 2011-es tanulmány arra jutott, hogy a maláriát terjesztő szúnyogok inkább vonzódtak azokhoz a férfiakhoz, akiknek a bőrén kevésbé sokféle baktérium telepedett meg, mint a diverzebb baktériumflórájúakhoz. A bőr színére (pontosabban az arról érkező fény polariázciójára) is érzékenyek a repülő rovarok, a sötét színhez jobban vonzódnak. Ezt támasztja alá egy 2018-as magyar kutatásis: a  böglyök kapcsán kiderült, hogy a testfestés jelentősen véd a vérszívók ellen, illetve hogy a barna bőr vonzóbb a rovarok számára a fehérnél.

A bosszantó zümmögő hang abbaól fakad, hogy a nőstény másodpercenként mintegy ötszázszor ver a szárnyával, 450-500 hertz közötti frekvencián. Ez a hangolás referenciahangjához, a normál zenei A hanghoz közelít (ami 440 hertzes frekvencián rezeg). Míg az emberi fül számára a szúnyogzene nem túl kellemes, a nőstényeknél magasabb frekvencián szárnyrezgető hím szúnyogokra varázslatos hatással van, amikor párt keresnek. Riehle szereti ezt azzal demonstrálni a hallgatóinak, hogy rezgő hangvillát tart a szúnyogok terráriumához, és míg a nőstényeket hidegen hagyja ez a demonstráció, a hímek hevesen csapkodni kezdenek a szárnyaikkal, hátha megtalálják a mágikus zenét kibocsátó szúnyogistennőt.

A szúnyog a sajtszagú lábra megy

Riehle megjegyezte, hogy hiába halljuk a bosszantó hegedűszót, a szúnyogok, ha már megtalálták a gazdatestet, nem különösebben vonzódnak a fejéhez, jobban szeretik a szúnyogcsábító illatokat kibocsátó baktériumokkal bőven borított lábfejeket. Ott azonban hiába zümmög, mert nem halljuk.

Egy 1996-os tanulmány mutatta ki, hogy a maláriát okozó parazitát terjesztő Anopheles szúnyogok preferálják a lábfejen élő baktériumokat. Ne tévesszen meg senkit, hogy a kutatás címében Limburger sajt szerepel, ugyanis ugyanez a vonzó baktérium, a Brevibacterium linens adja a sajt különleges aromáját. A szúnyogok Limburger iránti vonzalmát egy 2013-as utótanulmány is megerősítette.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

10:15

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.