Ezért csípik a szúnyogok, így úszhatja meg a támadásukat

A szúnyogok irtása mellett a lakosság is sokat tehet a védekezés érdekében.

2024. július 9., 17:13

Szerző:

Bizonyos óvintézkedésekkel, illetve néhány kisebb szabályt betartva nemcsak a szúnyogok elszaporodása, hanem a személyes védelme érdekében is sokat tehet mindenki, aki szeretné elkerülni, hogy a szúnyogok célpontjává váljon – hívta fel a figyelmet az Index.

Az elmúlt napokban az ország számos pontján egyszerre zajlik a szúnyoggyérítés, ám ennek hatékonysága az időjárástól is függ. A szakemberek tájékoztatása szerint a hőség miatt jelenleg csak a földi gyérítés jöhet számításba, ez azonban a nehezen megközelíthető helyeken nem hoz megoldást.

A vegyszeres irtást egyre többen kritizálják, amely ugyan az emberre és a gerinces állatokra nem jelent veszélyt, de egészségesnek sem tekinthető: nem véletlenül kérik a hatóságok, hogy a szúnyogirtás ideje alatt mindenki tartsa csukva az ablakokat, és a gyermekjátékokat sem érdemes ilyenkor az udvaron felejteni.

Egyre több szó esik arról is, hogy a lakosságnak is szükséges betartania néhány óvintézkedést, például nem érdemes olyan pangó vizeket hagyni a kertekben, amelyek ideális helyszínt biztosítanak a szúnyogok szaporodásához. Ezek lehetnek esővízgyűjtők, használaton kívüli vödrök, de akár egy virágcserép is, amelyben összegyűlt az esővíz.

Az idei évben a beszámolók szerint az egész országban szúnyoginvázió van, ezért sokan panaszkodnak arra, hogy egyetlen séta alatt is rengeteg csípést gyűjtenek be. Amíg a gyérítés kifejti a hatását, néhány trükk segíthet elkerülni a bosszantó csípéseket.

A szúnyogok számára ezek a legvonzóbb tulajdonságok

Hazánkban is egyre több invazív faj jelent meg, ezek a példányok pedig sok esetben agresszívabban támadnak, mint a hazánkban honos fajok. Ám ez csak az egyik tényező, amellyel számolnunk kell.

Valójában nem sok esélyünk van a bosszantó vérszívók ellen, ugyanis akár 40 méterről is érzékelik az ember által kilélegzett szén-dioxidot, amely a legfőbb csali számukra. Emellett tartja magát az a vélekedés is, hogy a 0-ás vércsoporttal rendelkezőket gyakrabban zaklatják, a legnagyobb biztonságban pedig az A-s vércsoporttal rendelkezők vannak, ám ezt semmilyen tudományos tény nem támasztja alá, a tapasztalatok pedig egyenesen cáfolják ezt az állítást.

Az viszont biztos, hogy általánosságban véve a nőket jobban kedvelik a szúnyogok, különösen ha áldozataik várandósak, és a sportolókat is nagyobb eséllyel támadják meg, hiszen ők egyrészt több szén-dioxidot lélegeznek ki, másrészt erőteljesebben izzadnak, a verejték pedig tejsavat, húgysavat és karbonsavat is tartalmaz, ami szintén mágnesként vonzza őket.  Az alkohol szagának sem tudnak ellenállni, így az esti sörözés egy tó partján nem a legideálisabb program mostanság – különösen sötét vagy piros ruházatban, amit szintén imádnak.

Ezzel szemben a világos vagy fehér ruhák távolabb tarthatják őket, és a fokhagyma illata sem tartozik a kedvenceik közé, így érdemes ezzel ízesíteni az ételeket, hiszen elfogyasztva ez a bőr illatát is meghatározza, és kevésbé lesz vonzó a szúnyogok számára, aki fokhagymás ételt vacsorázott.

Bizonyos kozmetikumok illata is célponttá tehet bárkit, de a kutatások szerint a citromos vagy eukaliptuszos tusfürdők taszítják a vérszívókat, így a szakemberek azt tanácsolják, hogy a nyári időszakban mindenki ezen illatok közül válassza ki a kedvenc tisztálkodószereit.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / Anuj)