Így választhatunk tökéletes szúnyogriasztó szert

A szúnyogriasztó elmaradhatatlan kelléke a nyárnak, ám van jópár szempont, amire érdemes figyelni a megfelelő szer kiválasztása és használata esetén.

2024. június 23., 13:22

Szerző:

Magyarországon a szúnyogriasztó hatóanyagai engedélykötelesek és a mai tudásunk szerint emberre nem veszélyesek. Különböző hatóanyagok vannak, és itt is igaz, hogy ha valamelyik szúnyogriasztó hatóanyagáról kiderül, hogy veszélyesebb, mint amennyire hasznos az alkalmazása, kiveszik az engedélyezetti körből. A hazánkban engedélyezett rovarriasztóknál a hatásosság és biztonságosság igazolt, az ilyen szerek engedélyszámmal rendelkeznek, mely alapján ellenőrizhető, hogy a készítmény szerepel-e az Országos Epidemiológiai Központ adatbázisában – írja cikkében a Webbeteg.

Ilyen szúnyogriasztók közül válogathatunk

A portál felidézi, egyre inkább terjed az igény a természetes eredetű szúnyogriasztók iránt, melyek az élővilágot nem károsítják, ilyen hatóanyag a para-mentán-3,8-diol nevű hatóanyag. Ezt tartalmazó szerekben koncentrációja 5-30%, 2 éves kortól használható, és rovarriasztó időtartama 3-7 óra. Ezt a hatóanyagot a citronelle és eukaliptusz olajból állítják elő, a benne levő hatóanyag feldúsításával. A termékeken az illóolaj neve szerepel, amelyekből előállítják: Eucalyptus citriodora (citromillatú eukaliptusz) vagy a Cymbopogon winterianus (jávai citronella). A hatóanyag dúsítását jelzi a név mellett a hidratált, ciklizált szó feltüntetése. A kémiailag kezelt eukaliptuszolajat citriodiol néven is feltüntethetik, míg a citronellaolaj esetében a citrepel név szerepelhet a címkén.

A DEET, kémiai nevén N, N-dietil-meta-toluamid vagy más néven dietil-toluamid riasztó hatása már évtizedek óta ismert. Bőrre kerülve ingerlő hatású lehet, így sérült bőrre, ruha alá ne permetezzük. A hatóanyag mennyisége a készítményekben 7-50% lehet, 2 éves kor alatt nem alkalmazható és a magas hatóanyag-tartalmú készítmények csak felnőtteknél használhatóak. Koncentrációtól függően 2-9 órán keresztül ad védelmet és naponta legfeljebb 1-2x alkalmazható.

A bors csípős ízét adó vegyület kémiai származéka is a szúnyogriasztók egyik hatóanyaga: a pikaridin. Kevésbé ingerli a bőrt. A különböző készítményekben 5-20%-os koncentrációban fordul elő, szúnyogoktól 2-8 órán keresztül véd. A magasabb koncentrációjú készítmények csak 2 éves kor felett alkalmazhatóak.

Az egyik legelőnyösebb és legbiztonságosabb hatóanyag az etil-butil-acetil-aminopropionát (IR3535). Nem ingerli a bőrt, a környezetben gyorsan lebomlik és már 1 éves kortól alkalmazható, 2-6 órán át nyújt védelmet. Rovarriasztó kendőben 4%-os koncentrációban, a többi készítményben 10-20%-os koncentrációban alkalmazzák, néha más riasztószerrel együtt (citriodiol). Sajnos még kevés készítmény fő összetevője.

Így válasszunk és használjunk szúnyogriasztót

A megfelelő szúnyogriasztó kiválasztásánál összesen három szempontot kell figyelembe venni: ki és hol fogja használni a szert és szükség van-e kullancs elleni védelemre is – írja a lap. Az előbbiekben felsorolt vegyületek kullancsriasztók is, és eltérő a készítmények által nyújtott védelem időtartama. Kismamáknak és gyermekeknek a citriodiol vagy az IR3535 összetevőjű szer az ajánlható. Ha olyan helyre megyünk, ahol sok a szúnyog, akkor a magas hatóanyag-tartalmú, hosszú ideig védelmet nyújtó szert válasszuk. Az összetevők, illetve hogy mennyi ideig véd szúnyog és kullancs ellen a szer, szerepel a szer címkéjén. Mindezek alapján ki tudjuk választani a nekünk megfelelő, és felhasználási módban is kedvező riasztó készítményt.

Amire mindenképpen érdemes figyelni, hogy az arcbőrre a tenyérre fújt permetet kézzel kell felvinni, kerülve a szemet, szájat, orrot. A többi, ruhával nem fedett testfelületre közvetlenül ráfújhatjuk a szert. Ha valaki érzékeny a kémiai anyagokra, először kis felületen próbálja ki a készítményt. A termékek hatóanyagai (DEET) károsíthatják a műanyagokat (pl. műbőr óraszíjat). Kisgyermekek esetén jobb, ha nem a bőrre szórjuk a permetet, hanem a ruhára. Ha a nagyobb gyermek önállóan használja a készítményt, pl. osztálykiránduláson, akkor krém formájú készítményt vigyen inkább magával. A hatásos védekezéshez ismerni kell a gyártó által előírt alkalmazási gyakoriságot és fontos azt betartani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)