Íme a házi szúnyogriasztók, amikre szüksége lesz a nyáron

Közeledik a szúnyogszezon, itt az idő felkészülni. 

2024. június 18., 20:10

Szerző:

Nincs is annál jobb, amikor egy kellemes nyári estén végre ki lehet ülni a teraszra egy kicsit iszogatni. Egyetlen dolog tudja csak ezt az idillt tönkretenni, a szúnyogok kíméletlen támadása. Na, de mit szólna hozzá, ha azt mondanánk nem kell vegyszeres szúnyogriasztókkal mérgezni a környezetet? Bizony, ugyanis számos természetes alternatíva is létezik az élősködik távoltartására, ezeket szedtük most össze. 

Eukaliptusz

Az eukaliptusz nemcsak illatos növény, hanem remek szúnyogriasztó is. Az eukaliptuszolaj egy cineol nevű vegyületet tartalmaz, ami nemes egyszerűséggel taszítja ezeket a bosszantó rovarokat. Az eukaliptusz riasztó elkészítése pedig végelenül egyszerű: csak keverjen össze pár csepp eukaliptuszolajat vízzel, majd tegye egy spriccelős palackba, végül pedig permetezze körbe a helyiséget. Akár a bőrére is fújhatja, hiszen terméeszetes összetevőinek hála nagy eséllyel nem okoz majd irritációt. Azért egy kisebb területen érdemes bőrpróbát végezni, így hamar kiderül, allergiás-e az eukaliptuszra. 

Rozmaring 

A rozmaring egy jól ismert fűszernövény, amely kiváló szúnyogriasztó is egyben. Illóolajokat tartalmaz, amik nagyszerűen taszítják a rovarokat. A rozmaringriasztó elkészítéséhez csak keverjen össze friss vagy szárított rozmaringot vízzel, majd adjon hozzá néhány csepp rozmaring illóolajat is. Ezt a keveréket a bőr fedetlen területeire is felviheti, de a házon, lakáson belül is permetezhet fele, hogy távol tartsa a bosszantó szúnyogokat. 

 

Kókusz 

A kókuszolaj nem csak kiváló hidratáló a bőr számára, ugyanis természetes szúnyogriasztóként is működik. Zsírsavakat tartalmaz, melyek remekül hidratálják a bőr és megakadályozzák a szúnyogok támadását. A kókuszos riasztó elkészítéséhez csak keverjen össze kókuszolajat pár csepp választott illóolajjal, például citromfűvel vagy levendulával, ezután pedig vigye fel a bőrére.  

(Forrás: Citymagazine, Fotó: Freepik)