Itt a válasz: így kell eltávolítani a kullancsot

A melegebb idő beköszöntöével felébred a természet, ezzel együtt pedig támadásba lendülnek a kullancsok is. 

2024. május 27., 18:11

Szerző:

Ezek az apró élősködők különféle betegségek hordozói lehetnek, beleértve a Lyme-kórt, aminek következményeként agyhártyagyulladás alakulhat ki. Ez az állapot súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet, éppen ezért nagyon fontos, a kullancsok elleni védelem. 

Könnyű, őket kiszúrni, de...

A kullancsok általában a magas fűben vagy leveleken várakoznak arra, hogy gazdát találjanak maguknak. A kis vérszívók azonosítása szerencsére elég egyszerű, mert miután rácsimpaszkodtak áldozatukra és nekilátnak a vérszívásnak észrevehetően megduzzadnak. Persze fontos, hogy egy-egy nagy kirándulás után alapoasan vizsgálja át mindenki a testét, különösen a hajlatokat, úgy mint könyök, térd, hónalj, de célszerű megnézni a mellek alatt és a fül mögött is. Sőt a köldök területét, a hajtöveket, illetve az intim területeket se hagyja ki, a kullancsok ugyanis jellemzően ezeket a testtájakat szeretik a legjobban, emiatt viszont akár napokra is elbújhatnak úgy, hogy az az áldozatnak fel sem tűnik. 

Védelmi intézkedések

Természetesen a kullancsok ellen ma már védekezni lehet: a parazitákkal való érintkezés megelőzésének leghatékonyabb módja, a megfelelő védőruházat viselése. Az erdőben való túrázás során javasolt a hosszú nadrág és hosszú újjú felső viselése, ezek pedig lehetőleg világos színűek legyenek, mert könnyebben észre lehet rajtuk venni a kullancsokat. Ezenkívül jó ötlet valamiféle riasztószer használata is. Ezeknek olyan hatóanyagokat kell tartalmazniuk, amelyek bizonyítottan működnek a kullancsok ellen.

Ha megtörtént a baj

Amennyiben minden odafigyelés ellenére mégis kullancsot talál magán, akkor nagyon lényeges, hogy minél előbb távolítsa el az élősködőt. Erre a célra ma már lehet vásárolni kullancskiszedő csipesz, ami patikákban és drogériákban is elérhető. A kiszedés menete alapvetően elég egyszerű, de azért nem árt odafigyelni néhány dologra. Fontos, hogy a csipesz hegyes végével ragadja meg a kullancsot, lehetőleg a fejénél, ezután pedig a bőr felületére merőlegesen, lassan húzza ki.

Figyelje a területet 

Ha már régebb óta a bőrben tartózkodik a vérszívó, akkor jó ötlet lehet az óramutató járásával ellentétes irányú tekerés, viszont nagyon lényeges, hogy a kullancsot ne nyomja össze, azzal ugyanis az állat fertőzött testnedvei bekerülhetnek a szervezetbe. Ha megszabadult a parazitától, akkor fertőtlenítse az érintett területet, majd egy ideig figyelje a helyét. Ha bármilyen elváltozást tapasztal, azonnal menjen orvoshoz. 

(Forrás: Citymagazine, Fotó: Freepik)