Ha megcsípi ez a kullancs sokkoló következménye lehet

A magányos csillag kullancs csípése egy egész életen át tartó allergiát válthat ki. 

2024. május 15., 13:38

Szerző:

A magányos csillag kullancs csípésével nagyon kell vigyázni, ugyanis különös rendellenéset tapasztalhatnak az áldozatok. A következményt alfa-gal szindrómának (AGS) nevezik, melynek során a betegnél gyakorlatilag hús allergia alakul ki. 

Súlyos allergia

Az alfa-gal szindrómának számos tünete lehet, köztük a köhögés, az émelygés, a nehéz légzés, a hányinger vagy a hányás, de akár súlyos, életveszélyes anafilaxiás sokkot is kaphat az érintett. Az allergia súlyossága tehát személyenként eltérő, azt viszont fontos megjegyezni, hogy alapvetően nem a hús váltja mindezt ki, hanem egy benne található cukormolekula, a galaktóz-alfa-1,3-galaktóz. Ez leginkább a vörös húsokban van jelen, de a tejben és a zselatinban is megtalálható. 

Egy életen át? 

Ha valakit megcsíp egy magányos csillag kullancs, és AGS alakul ki, akkor nagyjából két órával azután kezdenek el jelenzkezni a tünetek, hogy a beteg elfogyasztotta a sértett összetevőt tartalmazó ételt. Jó hír egyébként, hogy a halak és a szárnyasok húsában nincs benne a fentebb említett, gondot okozó cukormolekula, így azt biztonsággal fogyaszthatják az alfal-gal allergiában szenvedők. Probléma viszont, hogy az allergia a kullancs csípését követően akár évekig, sőt élethosszig is fennállhat, ezért mindenképpen érdemes megelőzni az élősködővel való érintkezést. 

Itthon kell tőle félni? 

Szererencsére Magyarországon ez elég könnyen kivitelezhető, ugyanis idehaza nem fedezték még fel ezt a kullancsfajtát. Az északkeleti vízi kullancsnak vagy pulyka kullancsnak is nevezett apró vérszívók az Egyesült Államok keleti részén és Mexikó nagy részén fedezhetők fel. Életciklusának minden szakaszában szüksége van a vérre, a megszerzés érdekében pedig mindenre is támadnak, a pulykától kezdve, a szarvasokon át, egészen az emberig. Kinézete egyébként igencsak jellegzetes, így könnyen meg lehet különböztetni társaitól: a magányos csillag kullancs vörösesbarna, ovális testű, a nőstényeknek pedig egy ovális fehér folt dísziti a hátát, ez a hímek esetében hiányzik.

A Lyme-kór

Mivel kullancsról van szó, ezért jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a magányos csillag kullancs hordozza-e a Lyme-kórt. Nos, bár a tünetek hasonlóak lehetnek, de a válasz nem, a magányos csillag kullancs nem hordozza a Lyme-kórt. 

(Forrás: IFLScience, Fotó: Wikipédia)