Egész évben támadnak a kullancsok!

Az éghajlatváltozás miatt a kullancsok téli álma megszűnt, így egész évben retteghetünk tőlük – derül ki a Jazzy Business Classból. 

2024. március 25., 13:43

Szerző:

Egész évben támad a kullancs. Dr. Vajda Gábor háziorvos arról beszélt a Jazzy Business Classban, hogy már nem alszanak téli álmot a vérszívók, és megdöbbenéssel tapasztalta, hogy januárban is vett ki kullancsot betegből. A háziorvos szerint nem feltétlenül kirándulás alkalmával támad a kullancs. Ugyanúgy vannak a városi kertekben vagy a saját kertünkben is, és egy kis levélgereblyézés elég ahhoz, hogy felszedjünk egy kullancsot.

Nehéz védekezni a kullancsok ellen 

„Vannak különböző riasztók, amik valamennyire határolják, valamennyire nem. Volt egy ilyen legenda, hogy a B-vitaminoknak a szedése elriasztja a kullancsokat... maximum az a partnerünket riasztja el, mert tényleg valahol egy rendkívül penetráns szaga van a bőrnek utána, hogy erre a kullancs, hogy reagál, ezt nem tudom.  Ilyenkor van a szaporodási időszakuk” – mondta Dr. Varjda Gábor, hozzátette: „A kullancs az az aljnövényzetben is ott van. Különböző fajok vannak, de még az országnak a különböző részein is eltérő fajok. Gyakorlatilag különbözőek, meg az etnológusok nyilván ezt örömmel nézegetik, hogy melyik fajta van és hol, de ha megcsíp bennünket, igazából mindegy. Riasztóval és zárt ruházattal tudjuk megelőzni a kullancscsípést. Ha viszont megtörtént a baj, akkor próbáljuk meg mihamarabb eltávolítani. A legjobb erre a szálkacsipesz, és ne nyomjuk meg a potrohát!”

 

A kullancscsípés helyén megjelenő apró piros folt teljesen természetes reakciója az immunrendszerünknek, tehát ne fussunk vele, azonnal orvoshoz, mert teljesen fölösleges. A háziorvos azt mondja, a dolog majd utána kezd izgalmassá válni, mert a kullancscsípés helyét figyelni kell. „Pihenni kell, mert ha egy kettőtől hat hétig terjedő intervallumban megjelenik az a jellegzetes kör alakú vagy ovális, belül világosabb, kívül sötétebb, nem is rózsaszín, inkább ilyen lilás jellegű folt, ami meglepő gyorsan, tehát egy nap alatt centiket tud nőni, az a Lyme-kór. Azzal forduljunk szépen orvoshoz. Az orvos meg fogja nézni, antibiotikumot fog írni, és három hónap után, egy ellenőrző, sztereológiai vizsgálat kell, hogy kipusztult-e valóban belőlük”– mondja Dr. Vaja Gábor. 

Ezek lehetnek a kullancs okozta fertőzés tünetei 

„Akár hónapok, és évek múlva is okozhat nagyon súlyos ízületi gyulladást, megfoghatatlan tüneteket, egyensúlyzavarokat, látászavarokat. Nagyon nehéz diagnosztizálni egy nem tipikus Lyme-kórt” – meséli az orvos. Ezekre a tünetekre figyelmeztet: „ha egyértelműen vándorló ízületi fájdalom van, és előtte mondjuk pár hónappal kullancscsípésünk volt, és vissza-visszatérő lázunk van, fura fejfájásunk van, aztán úgy érezzük, hogy zsibbadnak bizonyos végtagok, vagy bizonyos területeken a bőrünk”, akkor valószínűleg elkaptuk a kórt.

„Ha mondjuk egy héten belül a kullancscsípés után magas láz, fejfájás, hányás, aluszékonyság, kettős látás, zavartság jelentkezik, és nem tudjuk mozdítani a fejünket” forduljunk orvoshoz, hiszen a Lyme-kór bénuláshoz is vezethet. Akinek nagyon durván jönnek a tünetei, akkor az viszont agyhártyagyulladás, vagy agyvelőgyulladásra utalhat, amit viszont egy vírus okozza, az azonnali orvosi ellátást igényel. A háziorvos hangsúlyozza. hogy a Lyme-kór gyógyítható antibiotikummal, az agyhártyagyulladás ellen pedig védőoltással lehet védekezni. 

(Kiemelt képünkön egy kullancs. Fotó: Pixabay)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.