Támad a kullancslégy, anafilaxiás sokkot okozhat a csípése

Az egy centiméternél is kisebb rovarok erős kitinvázzal rendelkeznek, főleg a háztáji állatok életét keserítik meg, de nem riadnak vissza attól sem, hogy embert csípjenek.

2023. július 22., 13:01

Szerző:

Hazánkban is támad a kullancslégy – írja az agroinform.hu. A portál szerint a jelenség nem új, de évről évre egyre nagyobb számban keserítik meg a kullancslegyek az életünket. Erős kitinvázuk miatt szinte lehetetlenség őket lecsapni, ráadásul csípésük akár még anafilaxiás sokkot is kiválthat.

Nem véletlen a kullancslégy elnevezés, az állatban ugyanis mind a kullancs, mind a légy rossz tulajdonságai helyet kaptak. A kullancs elnevezést a vérszívó tulajdonsága miatt kapta, de egyébként a légyalkatúak alrendjébe tartozik. A kullancslegyek madarak, házi és vadon élő emlősállatok ektoparazitái, azaz külső élősködői. Vannak köztük szárny nélküli és csökevényes szárnyú, illetve kiválóan repülő fajok is – olvasható a cikkben.

A kullancslegyek mérete fajtól függően 2 és 9 milliméter között változhat, alkatuk miatt pedig tetűlegyeknek is szokták őket nevezni. A turistákat ugyanúgy megtámadják, mint a vadon élő vagy háztáji emlősöket és a kutyákat sem kímélik. 

(Fotó: Wikipedia)