Országszerte megkezdődik a szúnyoggyérítés – ezek a vármegyék érintettek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezen a héten 9 vármegyében, 195 településen, összesen 37 000 hektáron végez szúnyoggyérítést.

2024. május 28., 10:39

Szerző:

A program végrehajtásáért felelős OKF arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szúnyoggyérítés folyamatos, amit az elmúlt napok csapadékos időjárása is indokolt.

Mivel a csípőszúnyogok lárvái a tavak és folyok növényzettel sűrűn borított partjai mellett az időszakosan kialakuló, pangó vizekben is kifejlődhetnek, mindenkit arra biztatnak, hogy szüntessék meg ezeket: ezek közé tartozhat akár egy kertben felejtett cserép is, amiben összegyűlt néhány centiméternyi esővíz.

A védekezés folyamatosan zajlik, a lárvák ellen egy olyan speciális készítményt használnak, amely más élőlényekre nem jelent veszélyt, mert egy baktériumok által termelt szelektív hatóanyagot tartalmaz – ennek köszönhetően akár természetes vizekben is felhasználható.

Az OKF közleménye szerint az anyagot az ismert tenyészőhelyeken permetezéssel juttatják ki, a sűrű növényzet miatt megközelíthetetlen helyeken pedig egy granulátumot alkalmaznak, amelyet repülőgépekről juttatnak el a megfelelő helyekre.

 

A szúnyoggyérítés számos megyét érint

Ezen a héten a kezeléseket Pest vármegyében és Budapesten a Duna mentén végzik el a szakemberek, míg a Kőrösök térségében légi eljárást alkalmaznak.

A már kifejlett szúnyogokat is irtani fogják a következő időszakban, különös tekintettel a Velencei-tó és a Balaton környékén található településekre, de a Rába menti régiókban, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben, valamint Csorna környékén is várhatóak intézkedések.

A helyi lakosságot minden esetben tájékoztatni fogják a kezelések időpontjáról.

(Fotó: Pixabay)