Vigyázzon, az ázsiai tigrisszúnyog bármikor az életére törhet

Sokan nem tudják megkülönböztetni az ázsiai tigrisszúnyog és az egyszerű szúnyog csípését, pedig az akár életmentő is lehet. Következő cikkünkben ebben nyújtunk segítséget.

2024. augusztus 1., 11:24

Szerző:

Nyáron a szúnyogok bizony erős támadásba lendülnek, nem csoda hát, hogy a legtöbben tele vannak ekkor csípésekkel. De vajon honnan tudni, hogy egy „mezei” rovar, vagy ázsiai tigrisszúnyog csípett meg minket? – teszi fel a kérdést az Egészségkalauz cikkében.

Ezért tigris a tigrisszúnyog

Az ázsiai tigrisszúnyogok „tigris” nevüket a fejük és a hátuk közepén lévő fehér foltokról kapták. Eredetileg Délkelet-Ázsiából származnak, ám ma már Európában is elterjedtek. A figyelem középpontjába azért kerültek, mert olyan veszélyes betegségeket terjesztenek, mint a Zika-vírus, a nyugat-nílusi láz, a Chikungunya és a dengue-láz.

További eltérés a közönséges szúnyogtól, hogy amíg az egyszerű szúnyogok főleg szürkülettől támadnak, addig a falánk ázsiai tigrisszúnyog egész nap teszi ezt (bár ők is szürkület és hajnal közt a legaktívabbak). Éppen ezért, ha például a déli napsütésben csípett meg minket egy szúnyog, úgy nagy eséllyel ez a rovar volt a bűnös.

Ilyen a tigrisszúnyog csípése

Ez a szúnyog igen agresszív és kitartó, így nehéz elüldözni. Sok esetben a támadás után vesszük csak észre, mivel gyors, ráadásul lényegesen halkabb, mint a többi fajta. Többször is megcsíphet egy személyt, amíg elegendő vért nem szívott.

Csípésekor gyorsan jelentkezik a viszkető, égő érzés, amely utána néhány percig erősödik. A helyén általában lapos, hólyagszerű, 2-5 centiméter átmérőjű, a bőr színénél valamivel világosabb, kör alakú göb keletkezik, körülötte vöröses folttal. A csípés általában nagyobb kellemetlenséggel, fájdalommal jár, mint amit a szúnyogoktól megszokhattunk (egyéni érzékenységtől függ a fájdalom mértéke). A csípés során fellépő érzés miután alábbhagy, később újra jelentkezhet, főleg hőmérsékletváltozás során (például zuhanyozáskor).

Tünetek, melyek fertőzésre utalhatnak

S hogy melyek a tigrisszúnyog csípése után jelentkező legfőbb tünetek, melyek fertőzésre utalhatnak? Íme a legfontosabbak:

  • láz
  • hányinger
  • erős fejfájás
  • fényérzékenység
  • szemvörösség
  • izom-, ízületi és csontfájdalom
  • bevérzések a bőrön, szájban
  • kiütések
  • szem mögött érzett fájdalom
  • sárgás-vöröses elszíneződés az arcon, szemen, nyelven.

(Kiemelt képünkön az ázsiai tigrisszúnyog látható. Forrás: Manjunath Kiran / AFP)

Bél-kő fehér mészkősivataga olyan, mintha az ember a Csillagok háborújának Tatooine nevű bolygóján járna. A helyi űrkikötő a Vörösbarát söröző, ahol bitang erős a kávé és a Szomjas Csuka, ahol a túra végén a Lak-völgyi-tó partján akár meg is vacsorázhatunk. Az egyedülálló túra közben elmerülhetünk a történelemben és a természetben is, tartsanak velünk!

Bár tegnap záporok, zivatarok söpörtek végig az országon, hazánk háromnegyedét súlyos vagy nagyfokú aszály sújtja, amely a hazai folyók mellett a nagytavakat is megviseli. Extrém magas hőmérsékletű a Balaton és a Velencei-tó, míg a vízszintjük kritikusan alacsony.