Nem bizonyított a tigrisszúnyogok fertőzésveszélye

Nem adhatnak vért a Budapest XVI. és XXII. kerületében és Szegeden élők, ha invazív ázsiai tigrisszúnyogok csípték meg őket, amik elvben hordozhatják az egyes esetekben súlyos megbetegedést okozó nyugat-nílusi vírust – állt az Országos Vérellátó Szolgálat augusztus 26-ai tájékoztatójában. Egyes szakértői vélemények ennek ellentmondanak.

2023. augusztus 28., 18:17

Szerző:

A megjelent közlemény szerint  30 napig nem adhat vért az a személy, aki legalább egy napig a fent idézett vagy más európai, a nyugat-nílusi vírus szempontjából kockázatosnak minősített területeken tartózkodott, és ezalatt egy tigrisszúnyog meg is csípte.

„Nincs arra bizonyíték, hogy a tigrisszúnyog ténylegesen terjesztené Magyarországon a nyugat-nílusi vírust” – nyilatkozta a Qubitnek Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának adjunktusa.

Kurucz Kornélia ökológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának adjunktusa arról beszélt, hogy túlzásnak tartja a véradást a hivartkpozott helyzetre való hivatkozással korlátozni. „Nem kimondottan a tigrisszúnyog miatt kellene aggódni, hanem azt kellene megnézni, hogy a nyugat-nílusi vírus hol van jelen az országban, mert nem lesz minden tigrisszúnyog nyugat-nílusi vírushordozó” – jelentette ki az ökológus.

A portál emlékeztet, hogy a vírus utoljára 2018-ban okozott nagyobb, 225 emberi megbetegedéssel járó járványhullámot Magyarországon. A megelőzésre pillanatnyilag nincs jóváhagyott védőoltás vagy antivirális gyógyszer, csak a tünetek kezelésére van lehetőség.

Kurucz Kornélia azt is elmondta, hogy egyes európai országokban találtak összefüggést a tigrisszúnyog egyre nagyobb területeken történő előfordulása és a nyugat-nílusi fertőzések száma, földrajzi elterjedése között, de Magyarországon más a helyzet. 

Az Ökológiai Kutatóközpont áprilisban arról számolt be, hogy az általuk vizsgált inváziós szúnyogfajokban nem sikerült kimutatniuk a nyugat-nílusi vírus jelenlétét. Ezt csak őshonos szúnyogfajokban találták meg.

A portálnak nyilatkozó két tudós abban is egyetértett, hogy a szúnyogok kémiai gyérítését csak legvégső esetben lenne szabad alkalmazni, mert a vegyület, ami nem kizárólag a szúnyogokat pusztítja el, káros az ökoszisztémára, és túlhasználata rezisztencia kialakulásával járhat.

(Kiemelt kép: tigrisszúnyog. Forrás: Wikipédia)