Véradási tilalom van a tigrisszúnyogok miatt

Két fővárosi kerületben és Szegeden. 

2023. augusztus 27., 08:24

Szerző:

Tigrisszúnyogok miatt nem adhatott vért egy 16 kerületi férfi. Azért utasították vissza, mert a lakóhelyén előfordulhat a tigrisszúnyog által is terjesztett nyugat-nílusi vírus. A Vérellátó Szolgálat azt közölte, hogy emiatt jelenleg a főváros XVI. és XXII. kerületében, valamint a Szegeden élők nem adhatnak vért. Az RTL Híradónak nyilatkozó biológus szerint nincs ok pánikra, mert nem minden tigrisszúnyog veszélyes.

„Az egyik kérdés az volt, hogy tartózkodtam -e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a XVI. kerületben” – mondja Gyöngyösi Imre a Híradónak, akit lakóhelye után a szúnyogokról is kérdezték.  „A következő kérdés az volt, hogy csípett-e meg szúnyog az elmúlt időszakban, és persze muszáj voltam igennel válaszolni, mert kijövök a kertbe és szétmarnak a szúnyogok reggel, délben, este. És hát közölte a doktornő, hogy nem adhatok vért, jöjjek vissza 30 nap múlva” – mesélte Gyöngyösi Imre. 

Az ázsiai tigrisszúnyog ugyanis terjesztheti a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, ami már évek óta jelen van Magyarországon. Kurucz Kornélia biológus azt mondta, a véradás tiltásának hátterében az áll, hogy a kórokozót ne adja tovább a véradó. A biológus szerint augusztus végén, szeptember elején terjed legjobban a nyugat-nílusi láz. A fertőzés a legtöbb esetben nem okoz panaszt, de az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatója szerint, ha valaki egy napnál több időt tölt el a 16., vagy itt a 22. kerületben, akkor a nyugat-nílusi vírus kockázata miatt 30 napig nem adhat vért. 

(Kiemelt képünkön: ázsiai tigrisszűnyog. Fotó: Wikipédia)