Egyre több a dengue betegséget terjesztő tigrisszúnyog Európában

2022-ben Európában több helyi eredetű, a tigrisszúnyogok által terjesztett dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen. A Politico szeint a gyógyszeripar már elkezdte növelni a dengue-vírus elleni vakcinával kapcsolatos beruházásokat.

2023. október 3., 14:01

Szerző:

Augusztus utolsó napjának kora reggelén a párizsi hatóságok a tigrisszúnyogok ellen permeteztek a francia fővárosban. Ez egyértelmű jele annak, hogy a dengue, a szúnyogok által terjesztett halálos betegség valóban megérkezett Európába –írja a Politico.

A dengue-vírust többek között az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti. A dengue-lázat csonttörő láznak is nevezik, mivel olyan erős fájdalmat okozhat, hogy a beteg úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai. A dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak. Ritka esetekben életveszélyessé is válhat. Ilyen a vérzéses dengue-láz, ami a vérerek szivárgását és a véralvadást előidéző vérlemezkék számának csökkenését okozza. A másik életveszélyes eset a dengue-sokk szindróma, amely veszélyesen alacsony vérnyomást okoz. 2022-ben Európában több helyi eredetű dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen. Az emelkedés a Politico cikke szerint egyszerre jelent közegészségügyi veszélyt és piaci lehetőséget – utóbbit azoknak, akik a dengue elleni vakcinákat gyártják. A gyógyszeripart az megbetegedések száma arra ösztönzi, hogy növelje a vakcinával kapcsolatos beruházásokat. A tigrisszúnyok Magyarországon is jelen vannak.

Az éghajlatváltozás és a migráció miatt a dengue-fertőzés, valamint más betegségek egyre elterjedtebbek Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb éves adatai szerint 2022-ben Európában 71 esetben fordult elő helyben szerzett dengue-fertőzés: 65 Franciaországban és hat Spanyolországban. A szúnyog terjedése eddig leginkább Dél-Európára korlátozódott, de az egész kontinensen aggodalomra ad okot. Belgiumban a Sciensano nemzeti közegészségügyi kutatóintézet még egy alkalmazást is elindított, amelyen a lakosság fotókat küldhet be az általuk észlelt ázsiai tigrisszúnyogokról.

(Kiemelt képünkön az ázsiai tigrisszúnyog. Fotó: Wikipédia)