Gasztro: Fűszeres sajttal dúsított sült spenót, a fogyókúrázók kedvence
Olyan ételt keres, ami 500 kilokalória alatt van, gyorsan elkészül, isteni finom és megfelelő fehérjeforrás? Próbálja ki a paradicsomos, sajtos, fűszeres sült spenótot. Olyan ízletes, hogy nem fogja tudni abbahagyni!
A spenót kapcsán a legtöbb embernek a spenótfőzelék jut eszébe tükörtojással, amit az iskolai menza kockás abrosza felett kanalazott, és valljuk be, sokaknak nem a kedvenc fogása a vitamindús zöld levelekből készült étel. A mai gasztronómiai trendek azonban bebizonyították, hogy van élet a főzeléken túl is, és a spenótból elképesztős finom fogások készíthetőek. Mi most egy olyan receptet készítettünk el, amely alacsony kalóriatartalmú, beilleszthető a fogyókúrába, fehérjedús és gyorsan elkészíthető.
Fűszeres sajttal dúsított sült spenót recept
Hozzávalók
900 g gyorsfagyasztott parajkrém
3 tojás
1 lilahagyma
100 g cheddar sajt
100 g zsírszegény túró (elhagyható)
Zöldség alaplé
só, bors, fokhagymapor ízlés szerint
2 nagyobb paradicsom
200 ml főzőtejszín
Felaprítjuk a lila hagymát, és a parajkrémmel, valamint a zöldség alaplével együtt egy lábasban összeforraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a fűszereket, és kis lángon összrottyantjuk. A tojás felverjük, és a felaprított cheddar sajttal összkeverjük. Ha túrót is teszünk hozzá, akkor azt is a tojással keverjük el, majd az egészet adjuk a tejszínes parajkrémhez és húzzuk le a tűzhelyről. Alaposan kerverjük el az összetevőket, majd öntsük az így kapott masszát egy hőálló tálba, és 180 fokon sössük egy negyed órán át. Eközben karikázzuk fel a paradicsomot, majd a negyedóra elteltével vegyük ki a fűszeres-sajtos spenótot a sütőből, és halmozzuk a tetejére a paradicsomot. Tegyük vissza sülni egy újabb bő negyed órára.
Tálalhatjuk balzsamecettel, joghurtöntettel, és aki nem figyel a kalóriákra, egy frissen készített pirítóst is ropogtathat hozzá.
Miért érdemes a spenótót az étrendbe beiktatni?
A spenót jól emészthető, nem terheli meg a gyomrot, alacsony kalóriatartalmú, ezért bármilyen diétába bátran beillszethető. Vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag, természetes folsav- és vasforrás.
Ezenkívül rendkívül sok hasznos fitonutriens található benne, melyek többek között a szemünk egészségéért felelősek, de gyulladáscsökkentő, csonterősítő és daganatellenes hatásaik is vannak, valamint az immunrendszert is erősítik.
(Fotó: 168.hu)