Gasztro: Farsangi fánk, ahogy anyáink készítettték
Itt a farsangi szezon, ami nem telhet el a lágyan remegő, porcukorban pihegó szalagos fánk nélkül.
Soha nem lehet annyi fánkot kisütni, hogy a család ne tüntesse el perceken belül. Az igazán finom szalagos fánk titka, hogy nagyon alaposan ki kell dolgozni a tésztát, hogy laza és foszlós legyen. Ne felejtsük el odakészíteni tálaláskor a porcukrot és a baracklekvárt, mert a ha a fánk ránk mosolyog, már nehéz lesz ellenállni neki. Az legjobb, ha mindjárt két adaggal sütünk.
Farsangi szalagos fánk recept
Hozzávalók
300 ml tej
30 g friss élesztő
500 g finom liszt
30 g porcukor
1 csipet só
50 g vaj (szoba-hőmérsékletű)
5 ml sötét rum (el is hagyható)
5 db tojássárgája
olaj a sütéshez
A farsangi szalagos fánk elkészítéséhez először langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni. Erre azért is szükség van, mert a só és az élesztő nem találkozhat közvetlenül.
A lisztet egy tálba tesszük a cukorral, egy csipet sóval és a puha vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet és a rumot, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk kb. 10 perc alatt. Kézzel is dagaszthatjuk a tésztát, a lényeg, hogy addig dagasszuk, amíg a tészta elválik a tál falától. Fóliázzuk le, vagy kenjük meg olajjal (nehogy kiszáradjon) és konyharuha alatt 40-45 percig meleg helyen kelesztjük.
Liszttel megszórt nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy 8-10 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Lisztezett felületre tesszük, vagy a deszkán hagyjuk, letakarjuk és újabb 20 percig kelesztjük.
Ezután 160-170 fokra melegített olajban, fedővel letakarva 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. Figyeljünk oda az olaj hőfokára! Ha túl forró az olaj, megégnek, ha nem elég meleg, akkor megszívják magukat olajjal. A fánkoknak zt az oldalukat tegyük először az olajba, amelyik eddig felül volt.
A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, és porcukorral megszórva, a lekvárral együtt tálaljuk.
Ha meg szeretnénk tölteni a fánkot, akkor egy hurkapálcával szúrjuk meg oldalt, majd pedig fánktöltő csővel ellátott habzsákon keresztül juttassuk be a tölteléket.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Zozz_ via Pixabay)