Gasztro: 8 perces palacsinta, a finn ínyencfalat

A sütőben sült finn palacsinta, a pannukakku 8 perc alatt összeállítható és isteni finom. 

2025. február 5., 17:35

Szerző:

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) Finnországot nevezte meg 2021-ben a világ legboldogabb országának. A finn gasztronómia nagyon valószínű, hogy növeli a finnek boldogság-szintjét, elég a tepsiben sült palacsintájukra, a pannukakku gondolni. Sok ünnepükhöz is tartozik tradícionális étel, a cikk megjelenésének napja, február 5-e például a finn nemzeti himnusz költőjének, Runebergnek az ünnepe, amikor az ő kedvenc süteményét fogyasztják. A Runeberg tortácskák kerek, magas sütemények, amelyek különleges ízüket a mandulától és a puncs- vagy rumaromától kapják. A tortákat általában málnalekvárral díszítik, amely köré egy cukormáz-gyűrűt húznak. Mára a kedvelt, hagyományos tortácskák mellett megjelentek a piskótatekercsek, nagy Runeberg torták is.

Ínycsiklandó, nem igaz? 

Van azonban egy olyan finn édesség, a sütőben sült palacsinta, ami miatt nem kell órákat a konyhában tölteni, gyorsan elkészül és mennyei íze van.

8 perces finn palacsinta receptje

Hozzávalók

3 db tojás

5 dl tej

20 dkg liszt

1 tk. sütőpor

5 dkg cukor

1 tk. vaniliás cukor

2 tk só

7 dkg olvasztott vaj

A sütőben sült finn palacsinta elkészítéséhez a tojásokat felverjük és hozzáadjuk a tejet. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A száraz hozzávalók keverékét apránként a tojásos masszához adagoljuk és alaposan összekeverjük. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat.


A nyers tésztát ezután 30 percig pihentetjük. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 220 fokra.


A nyers tésztát a tepsibe öntjük és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, négyzetekre vágjuk, és porcukorral megszórva, gyümölcsökkel vagy lekvárral találjuk.

 

(Kiemelt képünk mesterséges intelligencia használatával készült illusztráció.)

Aktív kikapcsolódás, egészséges életmód, közösségi élmények és praktikus hétköznapi megoldások várják a látogatókat a teljesen megújult Lurdy Házban. A közel kétmilliárd forint értékű fejlesztéssel felújított komplexum mostantól modern, barátságos és inspiráló tereivel nyújt minőségi élményeket minden korosztály számára.

A gyümölcsfák fagykár elleni védelmére több módszer is létezik, mint a fagyvédelmi öntözés, füstölés, fagyvédő gyertyák, mulcsozás és kémiai védekezés, amelyek segítenek megóvni a rügyeket és virágokat a hideg időjárás káros hatásaitól.