Gasztro: 8 perces palacsinta, a finn ínyencfalat

A sütőben sült finn palacsinta, a pannukakku 8 perc alatt összeállítható és isteni finom. 

2025. február 5., 17:35

Szerző:

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) Finnországot nevezte meg 2021-ben a világ legboldogabb országának. A finn gasztronómia nagyon valószínű, hogy növeli a finnek boldogság-szintjét, elég a tepsiben sült palacsintájukra, a pannukakku gondolni. Sok ünnepükhöz is tartozik tradícionális étel, a cikk megjelenésének napja, február 5-e például a finn nemzeti himnusz költőjének, Runebergnek az ünnepe, amikor az ő kedvenc süteményét fogyasztják. A Runeberg tortácskák kerek, magas sütemények, amelyek különleges ízüket a mandulától és a puncs- vagy rumaromától kapják. A tortákat általában málnalekvárral díszítik, amely köré egy cukormáz-gyűrűt húznak. Mára a kedvelt, hagyományos tortácskák mellett megjelentek a piskótatekercsek, nagy Runeberg torták is.

Ínycsiklandó, nem igaz? 

Van azonban egy olyan finn édesség, a sütőben sült palacsinta, ami miatt nem kell órákat a konyhában tölteni, gyorsan elkészül és mennyei íze van.

8 perces finn palacsinta receptje

Hozzávalók

3 db tojás

5 dl tej

20 dkg liszt

1 tk. sütőpor

5 dkg cukor

1 tk. vaniliás cukor

2 tk só

7 dkg olvasztott vaj

A sütőben sült finn palacsinta elkészítéséhez a tojásokat felverjük és hozzáadjuk a tejet. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A száraz hozzávalók keverékét apránként a tojásos masszához adagoljuk és alaposan összekeverjük. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat.


A nyers tésztát ezután 30 percig pihentetjük. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 220 fokra.


A nyers tésztát a tepsibe öntjük és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, négyzetekre vágjuk, és porcukorral megszórva, gyümölcsökkel vagy lekvárral találjuk.

 

(Kiemelt képünk mesterséges intelligencia használatával készült illusztráció.)

A túl sok hasi zsír növelheti bizonyos krónikus betegségek kockázatát. Kevesebb alkohol fogyasztása, több fehérje fogyasztása és a mozgás mind segít leküzdeni a makacs zsigeri zsírt. A hasi zsír-diéta életmódváltásra ösztönöz, annak való, aki megunta, hogy egy strandlabda lóg a mellkasa alatt.