Gasztro: 8 perces palacsinta, a finn ínyencfalat
A sütőben sült finn palacsinta, a pannukakku 8 perc alatt összeállítható és isteni finom.
Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) Finnországot nevezte meg 2021-ben a világ legboldogabb országának. A finn gasztronómia nagyon valószínű, hogy növeli a finnek boldogság-szintjét, elég a tepsiben sült palacsintájukra, a pannukakku gondolni. Sok ünnepükhöz is tartozik tradícionális étel, a cikk megjelenésének napja, február 5-e például a finn nemzeti himnusz költőjének, Runebergnek az ünnepe, amikor az ő kedvenc süteményét fogyasztják. A Runeberg tortácskák kerek, magas sütemények, amelyek különleges ízüket a mandulától és a puncs- vagy rumaromától kapják. A tortákat általában málnalekvárral díszítik, amely köré egy cukormáz-gyűrűt húznak. Mára a kedvelt, hagyományos tortácskák mellett megjelentek a piskótatekercsek, nagy Runeberg torták is.
Ínycsiklandó, nem igaz?
Van azonban egy olyan finn édesség, a sütőben sült palacsinta, ami miatt nem kell órákat a konyhában tölteni, gyorsan elkészül és mennyei íze van.
8 perces finn palacsinta receptje
Hozzávalók
3 db tojás
5 dl tej
20 dkg liszt
1 tk. sütőpor
5 dkg cukor
1 tk. vaniliás cukor
2 tk só
7 dkg olvasztott vaj
A sütőben sült finn palacsinta elkészítéséhez a tojásokat felverjük és hozzáadjuk a tejet. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A száraz hozzávalók keverékét apránként a tojásos masszához adagoljuk és alaposan összekeverjük. Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat.
A nyers tésztát ezután 30 percig pihentetjük. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A nyers tésztát a tepsibe öntjük és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, négyzetekre vágjuk, és porcukorral megszórva, gyümölcsökkel vagy lekvárral találjuk.
(Kiemelt képünk mesterséges intelligencia használatával készült illusztráció.)