A diéta fontos eleme lehet ez a gyümölcs

Az egres segíti az emésztést és szinte bármilyen diéta menüjében szerepelhet alacsony kalóriatartalma miatt. 

2024. június 10., 15:59

Szerző:

Az egres remekül beilleszthető minden diéta étrendjébe, hiszen száz grammja körülbelül 40 kalóriát tartalmaz – olvasható a nepgyogyaszat.com oldalán. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti a zsírégetést, de kalcium- és káliumtartalmából adódóan is jótékony hatást gyakorol a fogyókúrára. 

Előbbi képes a belek belső falára tapadó zsírok eltüntetésére, ráadásul a zsíranyagcserében is fontos szerepet tölt be. Ráadásul ez a hasznos gyümölcs magas rosttartalma miatt, valamint a benne lévő pektinnek köszönhetően segít szabályozni az emésztést. Mind lelassult emésztés, mind pedig hasmenés esetén támogatja az anyagcsere-folyamatokat. De remek eszköz puffadás ellen is. 

Diéta mellett a szervezet védelmét is segíti 

Az egres a benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezet számára. Hasznos vegyületeivel hűsítő és gyulladásgátló hatással is bír. Védi a nyálkahártyát.  C-vitamin tartalma miatt pedig szintén védi az érfalak épségét és a kötőszöveteket. Fontos a szerepe a fehérje-anyagcserében, segíti a szív és az idegek működését. Az egészséges haj és bőr őre.  Vízhajtó hatással bír és kedvezően hat a sejtanyagcserére (főleg az izomzatban és a szívizomzatban). Valamint kedvezően befolyásolja  a hormonok termelését. 

Fogyasztható  nyersen vagy frissen facsart lé formájában is. Azonban csak mértékletes fogyasztás ajánlott belőle, mivel túl nagy adagban hasmenést okozhat. Magas pektintartalma miatt a feldolgozóipar féléretten szedi le, így más lekvárok megszilárdítására használják, de ebben az állapotban is fogyasztható, csak akkor még rendkívül savanyú és kemény. Éretten kissé puhább lesz és édeskés-savanyú, de feltétlenül fanyar, enyhén füstös mellékízzel, ami lekvárban különösen jól érvényesül. Az egres fogyasztható nyersen, kompótként, süteménybe sütve. Ha másként nem is, legalább szószként biztosan mindenki találkozott már vele, de gyakran adják főtt és sült húsok mellé köretként is. 

(Kép forrása: Pixabay)