Most kiderül, mennyire naív Brüsszel – elhiszik-e Orbán legújabb trükkjét

Itt kérem olyan korrupció-üldözés lesz, hogy a gránitszilárdságú adja a másikat – ám sajnos az ördög állandó lakcíme, na az változatlan.

2022. szeptember 6., 09:28

Szerző:

Az uniós pénzek, kérem, nekünk járnak. Annyira, hogy bármit hajlandóak vagyunk – már ugye a kormány – megtenni érte. Pitizünk, megalkuszunk, csak utalják már.

Annyira megalkuszunk – avagy úgy hátrálunk a falig, hogy az még a Holdról is látszik –, hogy az „európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő független hatóság felállítását” rendelte el Orbán Viktor miniszterelnök. (Tényleg csak zárójelben jegyezzük meg: az „európai uniós forrásokat” nem lebonyolítjuk – már a magyar nyelv szabályai szerint. Legfeljebb az „európai uniós forrásokból” megvalósuló beruházásokat „bonyolítjuk le”.)

De nem csak független hatóság, hanem Korrupcióellenes Munkacsoport is lesz az év végéig – benne kormányzati és nem kormányzati szereplők, „létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon”.

Az európai ügyészséghez nem csatlakozunk – de hát ez olyan, mintha mégis.

Hogy a magyar sajtó miért lelkendezik ennyire – bár rejtély, de legyen a zsurnaliszták dolga. Hogy Brüsszel mit fog reagálni, már érdekesebb kérdés. Magyarországon ugyanis tele a padlás – a fékek és ellensúlyok jegyében – a kormánytól független, nem egyszer a kormány munkáját vagy érdekeltségeit ellenőrizni hivatott szervezetekkel. Ilyen az Állami Számvevőszék, ahogy a bíróság és az ügyészség, vagy épp a médiahatóság. A sor persze hosszan folytatható, a lényeg azonban így is jól látható:

  • az Állami Számvevőszéket fideszes országgyűlési képviselőséget Orbán utasítására ott hagyó Domonkos László vezeti,
  • a médiahatóságot, ugyancsak Orbán jóváhagyásával Koltay András - őt se nagyon lehetne kormányellenességgel vádolni,
  • a bíróságok tetejére helyezett Szájer Józsefné Handó Tündéről,
  • és az örökös főügyész, egykori fideszes országgyűlési képviselő-jelölt Polt Péterről már nem is szólva.

Orbán olyan, nekifutásból független hivatalt tud létrehozni, amilyet csak akar – az egyetlen kritérium: megbízható, jó nertárs vezesse. Lesz akkor itt olyan függetlenedés, hogy ihaj. A munkacsoportról nem is beszélve.

Európai ügyészség? Még mit nem! Nem hiszünk az olyan szervezetek függetlenségében, amelynek vezetőjét nem Orbán Viktor nevezi ki.

(Fotó: BART MAAT / ANP MAG / ANP via AFP)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.