Mátyás Győző: Önnek is joga van tudni, hogyan verik át

2019. március 3., 08:07

Szerző:

Hogy a régi vicc poénját idézzük: ügyes! Mármint az, hogy a Fidesz (amelyik mégiscsak egy párt, illetve hát… de ezt most hagyjuk) a kormány pénzén folytat intenzív kampányt Brüsszel ellen, hogy tagjai minél nagyobb létszámban mehessenek ki Brüsszelbe. És ott betakaríthassanak soktízezer kalapnyi eurót, amiből majd ész-dolgában-Zuckerberget-kenterbe-verő Lőrinc meg a többi kisebb kaliberű izé… „üzletember” toronyórát épít a kacsalábon forgó gyémántpalotájára.

Ennek a kampánynak valóban csudálatos eleme az országot elborító rengeteg remekmívű plakát, amelyeken két idősebb férfit nagyjából a Drakulától Lex Luthorig terjedő tartományban ábrázolnak. És mindehhez csatlakozik egy bővebb, kiokosító episztola is, amelyből a derék választók megtudhatják, hogy Brüsszel miféle eszeveszett gonoszságokra készül, és hogyan akarja elveszejteni a magyarokat.

Szóval itt álljunk meg egy pillanatra és ismételjük el:

a magyar kormány illetve a Fidesz valótlanságok és csúsztatások sokaságát használva rágalmazza a közösséget, az Európai Uniót, amelyhez az ország önként és dalolva csatlakozott, és ezen belül még mintegy mellékszálként anyázza a saját pártcsaládját is.

És hát a módszereik sem éppen a fair play eszköztárából valók, mint azt a miniszterelnök úr által ajánlott felvilágosító levél mutatja.

Vegyük csak mindjárt az első pontot, amelyben az áll, hogy „be akarják vezetni a kötelező betelepítési kvótát.” Érvként pedig idézik az Európai Bizottság honlapjáról a következőket: „az Európai Bizottság az európai erőfeszítések hosszú távú összehangolása érdekében állandó uniós áttelepítési keret létrehozására tett javaslatot.” A magyar röpirat szerzői végig betelepítésről írnak (noha az idézet áttelepítésről szól). A korrektség jegyében engedjük meg, hogy természetesen a kormány szempontjából a befogadandó 680 fő is betelepítésnek számít. De azért vessük ezt egyfelől össze a letelepedési kötvény biznisz vagy húszezres „kvótájával”, benne maffiózokkal és terroristákat finanszírozó egyedekkel. Másfelől a szöveg szándékos csúsztatással azt a látszatot kelti, hogy a Bizottság fél Afrikát akarja a Hortobágyra telepíteni, miközben a valóságban az Unió területén lévő menedékkérők áttelepítéséről van szó, egyik tagállamból a másikba. Azért, hogy enyhítsék a frontországokra nehezedő nyomást.

Az egész szöveg bővelkedik hasonló módszerekben, csúsztatásra valótlanság, ferdítésre koholmány következik. Aminek elsősorban az a célja, hogy feltüzelje a tábort az európai parlamenti választásokra. A második pontban például azt állítják, hogy „Brüsszel” gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait. Ennek természetesen éppen az ellenkezője igaz. Ahogy a Bizottság cáfolatában áll: „A javaslat teljes mértékben tiszteletben tartja mind az alapvető jogokat, mind a tagállamok szuverenitását saját határaik felett.”

A magyar kormány 7 pontját az Európai Bizottság tételesen cáfolja, de szerintem ők is tudják, hogy ennek semmi jelentősége nincs. Legalábbis nálunk. Nem pusztán azért, mert alig valakihez jut el a cáfolat, hanem azért mert ez az anyázás a hatalmon lévők politikai stratégiájának fontos eleme. Az unió különböző szervezetei, illetve azok képviselői eddig is megfogalmaztak olyan dörgedelmeket, minthogy nahát, meg, ezt nem kellene, és juj, a magyar illetékesek meg ráerősítettek a trollkodásra. Mert ennek valódi következménye nincs.

Most ugyan összejött a szükségesnél is több tagállam és párt javaslata arról, hogy zárják ki a Fideszt a Néppártból.  De ennek sincs különösebb hatása. Egyfelől ebből a propozícióból legfeljebb valami hosszú huzavona lesz, másfelől meg az előterjesztők belpolitikai szempontból leginkább a Fidesznek/kormánynak tesznek szívességet. Mert hát lehet majd a szokásos ismétlő üzemmódba állítani az apparátust és szajkózni, hogy tessék, megmondtuk, a bevándorláspárti brüsszelmoszkva becsmérli és támadja a magyar embereket, mert mi a kereszténység utolsó bástyájának lángpallosaként védjük a belügyeink függetlenségének autonómiáját az Uniótól, amelyik valójában nem más, mint egy migráns-tourist. És a hatalmon lévők népszerűsége növekszik.

Tényleg ügyes. A mi vezéreink, fortélyos kurucok, ezt jól kifundálták: olyan szabadságharcot folytatnak, amelynek hadiköltségeket éppen azzal fizettetik meg, aki ellen harcolnak.

 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.