Mátyás Győző: Kampánymese

2019. április 7., 08:22

Szerző:

Soros, migráns, Soros, migráns, Soros, migráns, és így tovább tetszőleges ideig.

Azt hiszem, ezzel ki is merítettük messze fénylő kormánypártunk EP-kampányának mondanivalóját, beszéljünk akkor inkább… − és itt említhetnénk az egészségügytől kezdve az oktatásig az ország problémáit.  De nem beszélünk, mert a propaganda mindent eláraszt, elfed, elborít, az megy jószerével minden percben, minden csatornán már vagy öt éve, és megy még majd ki tudja, meddig. Mert hatásos. Mert működik. Hogy miért, az hosszú elemzést igényelne, amelyben szó esne egyfelől a propaganda természetéről (ajánlom betekintésre az e téren különösen érdekes The Oxford Handbook of Propganda Studies című tanulmánygyűjteményt), másfelől meg sor kerülne magának a migráció kérdésének elfogulatlan szemrevételezésére, taglalására. Ami, mármint a bevándorlás, valóban Európa kardinális problémája. S amire csak közös erőfeszítéssel kimunkált megoldás adható, s amely erőfeszítést leginkább éppen a populista handabanda gátolja.

Merthogy a populista kurzusok nem megoldani akarják a problémát, hanem felhasználni. Politikai céljaik érdekében, hatalmuk megszilárdítására. Félelem gerjesztésével, indulatok felszításával, annak az illúziónak a fenntartásával, hogy az elszigetelt nemzetek erős emberei majd külön-külön jól megóvnak a Soros-zombie hadseregtől.

Ismertették a Fidesz európai parlamenti választási programj?
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Így aztán nálunk az van a végtelenített műsoron, hogy meg kell védeni a keresztény Európát a Soros pénztárcájából kikandikáló brüsszeli bürokraták ellen, akik mindenki hálószobájába migránsokat telepítenének. A miniszterelnök úr kampánynyitó beszédének ihlettett pillanatai voltak, amikor igen találón jellemezte ezeket a sehonnai csepűrágókat, a Junckert, aki Lenintől is balra áll, vagy a Webert, akinek már az identitása is zaccos, mert nagy bevándorláspártiságában brüsszeli bajorrá lett. (Frappáns válasz ez ennek az eurocsinovnyiknak a fenyegetőzésére, hogy irgumburgum lesz, ha megint EU-ellenes, meg Junckert és Timmermanst gyaktató provokációkat lát. Hülye migránssimogatók három sékelért már a kereszténységüket is eladták.)

Ehhez a bölcs narratívához illeszkedik az új akcióterv is, ami afféle praktikus vuduként fogja megállítani a migrációt. Lehetne természetesen molyolni a részletekkel, hogy tele van szándékos csúsztatással, meg kitalációkkal, mert senki az égvilágon nem kíván akarata ellenére migránsok befogadására kényszeríteni egyetlen országot sem (az áthelyezés egyszeri intézkedés volt). Vagy említhetnénk, hogy az Európai Bizottság nem akar migránsvízumot bevezetni, a migránskártya csak Görögországban van érvényben. Aztán vannak a kiáltványban alpári uszítással elegyes hangulatkeltő elemek: lásd még „Brüsszel(!) ne adjon pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek” (már maga a megfogalmazás alantassága is bravúros, hiszen a civil szervezetek nem kezdeményeznek semmiféle  bevándorlást, hanem csak a törvényt akarják betartatni). És vannak benne szimpla propagandisztikus lózungok, mint az, hogy „Bevándorlást ellenző vezetők legyenek az uniós intézmények élén!” Hát hogyne, mintha ez kívánságműsor lenne és nem az európai polgárok akaratát kifejező választás eredménye! Így gondolkodnak mifelénk demokráciáról, jogról.

A bámulatosan zagyva követelés meg az, hogy „A migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak!” Ugyan kik azok a brüsszeli bürokraták ebben az összefüggésben? Mondjuk az Európai Parlamentben D. Tamás politikai kiskorú, vagy Navracsics Tibor a Bizottságban, esetleg maga a vezér az Európai Tanácsban? A migráció kezelését illetően meg létezik a nemzetközi jog által kodifikált törvény, úgy hívják, hogy genfi egyezmény.

Mondom, lehet és muszáj is a józan ész nevében kifilézni a propaganda-süketelést,  de azért jó ha tudjuk: a józan ész már régen vesztésre áll nálunk a masszív propagandával szemben. Így aztán az is sokak számára természetes, hogy a most az Európai Unió ellen kőkemény szabadságharcot vívó Fidesznek tíz évvel ezelőtt, az EP-programban még az volt az álláspontja, hogy „Európa polgárainak jólétét és biztonságát a nemzetállami keretek ma már nem garantálják kielégítően. Ezért van szükség az uniós intézmények hatáskörének megerősítésére.”

Ja persze. Akkor még nem volt Soros, migráns.  Ha volt, akkor nem ilyen. Ha meg ilyen, akkor Soros, migráns, Soros, migráns...

 

 

2021. február 2., 10:27

Vajon Kásler és Pintér miniszterek, vagy a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciós nyomozói feltételezik, hogy a magánkórházban bárki ad majd egyetlen forint paraszolvenciát, miután kifizette az ellátás árát?

2021. február 2., 10:27

Mivel az Egyesült Államok kormányzata ma azt szeretné – a magyar nép érdekeivel megegyezően –, hogy Magyarország alkotmányos demokrácia legyen, a magyar kormány pedig ezt nem szeretné, halkan kijelenthető, hogy a magyar nép valódi érdekeinek előmozdítását – bár aligha tehet érte bármit – az Egyesült Államok kormányzata szorgalmazza, a magyar kormány pedig nem.

2021. február 2., 10:26

A Hunyadiak koporsóit azért nyitották fel, hogy DNS-mintát vegyenek belőlük. Ezekből megállapítják Mátyás király „Y-kromoszómás haplocsoportját”, azaz a „férfiágon öröklődő genetikai markereit”. A tudás birtokában a székesfehérvári osszáriumból kiválogatnák Mátyás király csontjait, összeraknák a csontvázát, majd eltemetnék. Kezdetnek. Mert utána jönne a többi király.

2021. január 23., 17:38

Így érkeztünk meg a 25 év alattiak mentességéhez. Mire is lesz ez jó? Kellemes lesz nem fizetni adót, de ettől például még nem lesz jobb a fiatalok helyzete a munkaerőpiacon – itt a legmagasabb a munkanélküliség. Azért, mert több nettója lesz a fiatalnak, még nem éri meg jobban felvenni, alkalmazni. Ha pedig nem talál munkát, másodlagos, hogy mennyi a kedvezmény és a mentesség.

2021. január 23., 17:37

A gyakorlat azt mutatja, hogy a felhasználó  a szolgáltató önkényének ki van szolgáltatva és ezekben az esetekben gyakran sérülnek a szólászabadsághoz fűződő alkotmányos jogok. Nem csak és nem is elsősorban Trump elnökről van szó, hanem nagyon sok névtelen, ismeretlen felhasználó alkotmányos jogairól.

2021. január 23., 17:36

A magyar kormánypropaganda, vagyis az állami talpat vehemensen nyaló sajtó egésze a washingtoni Capitol Hillen zajlott történéseket olyan kifordított logikával, olyan elferdített interpretációval, olyan valóságellenes tálalásban, olyan szemérmetlen hazudozással és olyan lelketlen, lehetetlen, szemfényvesztő álmagyarázatokkal adta elő, hogy még a leginkább elszánt Trump-hívők sem találhatták volna ki ennek forszát, minthogy nem is találták, mert nekik valóságosan is legfeljebb kisebb csúsztatásokra futotta.