Ki a náci?

Ma Hitler testén Hamilton vigyorog, Mengele szikéjét Zuckerberg fogja. Vélemény.

2021. augusztus 2., 10:00

Szerző:

 

Másról és másokról kellett volna ma írni. Nehéz szavakat keresni. Megbontani a bűn rétegeit. Okosnak lenni a téboly tengerében. De elbuktunk. „Megérzi sodrát, hogy ragad./S nincs ellenállás e viharnak.”

Megsemmisített tízezrekre kellene ma emlékeznünk, akiket származásuk miatt irtottak ki ebből a világból. De ma Hitler testén Hamilton vigyorog, Mengele szikéjét Zuckerberg fogja. A magát jobboldalinak, konzervatívnak, sőt, kereszténydemokratának valló politikai elit Magyarországon úgy gondolja: vélt vagy valós pitiáner sérelmei népek kiirtásának szándékával és részleges megvalósításával egyenrangúak.

Ha egy sportolónak más a véleménye, mint a hatalomnak, akkor náci. (Emlékszünk még, mekkora volt a – jogos – felháborodás, amikor egy hetilap címlapon hitler-bajuszt rajzolt Orbánnak szögesdrótból? Ma Hitler fejét kicserélni Hamiltonéval alsós tananyag.)
Ha egy másik sportoló – sőt, több is – ugyancsak ellenvéleményt fogalmaz meg, avagy csak olyan gesztust tesz, ami nem tetszik a hatalomnak, akkor náci(k). Ugye, Deutsch képviselő? A büszke kereszténydemokrata, akinek mindenről a holokauszt jut az eszébe.

Reméljük a brüsszeli menzán is Auschwitzról ír a vendégkönyvbe, ha száraz a sonka. De már ezen is túl vagyunk. Demeter Szilárd, a magyar kultúra, hmmm, Goebbelse (ez hogy tetszik, kedves Szilárd?) a haláltáborok kvinteszenciájának számító lengyel láger rémkirályát, Mengelét látja egyből, ha a közösségi oldal 24 órára elérhetetlenné teszi az oldalacskáját.

A példák hosszan sorolhatók. És hosszan lehetne fejtegetni, mit tesz az, aki egy ócska nézeteltérés és milliók kiirtása köze tesz egyenlőségjelet. Ehelyett némi emlékeztető: 2010. május 17-én a Fidesz-KDNP 4 képviselője nyújtott be törvénymódosítást a parlament elé, amelynek megfelelően az 1978. évi IV. törvény az alábbi szöveggel gazdagodott: „Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista … rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét … jelentéktelen színben tünteti fel, büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Demeter Szilárd korábban kikérte magának, hogy antiszemita lenne. Mi nem tudjuk, mit gondol a zsidókról, úgy általában. Azt viszont tudjuk, hogy Demeter Szilárd szerint egy terhes nőből kivágott, párhónapos ikercsecsemők és az anyjuk élete annyit ér, mint az egyik Facebook posztja.

(Kiemelt kép: Katonák az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban 1944-ben. Fotó: Lili Jacob / Fortepan)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.