Fiala János: Menjek vagy maradjak?

Szerhij Rebrovot, az ukrán származású edzőt,2022-ig szerződés köti a Ferencváros labdarúgó csapatához. Bevallása szerint boldog a Ferencvárosnál, élvezi a munkát, és nem tervezi elhagyni a Fradit, valamiért mégis elkotyogja: „Meglátjuk, mit hoz a jövő!”

2021. május 20., 17:50

Szerző:

Idén január végén egy külföldi internetes portál tette közzé - tudtommal először -, hogy két ország is szívesen vinné, látná hazája válogatottjának szövetségi kapitányaként: Grúzia és Ukrajna. Még mindig január, amikor Rebrov a Heteknek nyilatkozva elmondja: boldog a Ferencvárosnál, élvezi a munkát, és nem tervezi elhagyni a Fradit, valamiért mégis elkotyogja: "meglátjuk, mit hoz a jövő". Kele János szakkommentátor szerint - ő, velem szemben, ért a focihoz - hasznos és bevált módszer, ha egy sikeredző talányos.

Február közepén rangos díjat kap Rebrov. Megválasztják a legjobb külföldön dolgozó ukrán trénernek az évenként megrendezésre kerülő Ukrajna Labdarúgó Csillagai elnevezésű gálán. Április 10-én, a Puskás Akadémiával való döntetlent követően - kérdés nélkül - ismét elmondja:

„Nem tudom, mit hoz a jövő!”

Április 10-ére állandósul a Kállai-kettős:

  1. Rebrov, mivel nem tudja, hogy mit hoz a jövő, fű/fa/virággal tárgyal külföldön, amire a Fradi sem rest, és annak dacára bocsátkozik nem magyar edzőkkel tárgyalásba, hogy közben folyamatosan azt hangoztatja: élő szerződés köti az edzőt, majd hozzáteszik: ők csak reagálnak, az ukránnak kell kimondania a verdiktet.
  2. Április 20-án, a Magyar Nemzetnek, egy jövőjével kapcsolatos kérdésre azt nyilatkozza Rebrov: jövője kapcsán a klubot kell kérdezni, hiszen még egy évig érvényes szerződése van, és szeret a klubnál dolgozni.
  3. Egy nappal később, a cikk címe szerint sejtelmesen nyilatkozott az NB1-nek Orosz Pál, a Ferencváros vezérigazgatója, de elnézést, erről nem tudok többet mondani, mert én nem találtam semmi sejtelmeset.
  4. Április 22-én röpíti világgá a Blikk, hogy sokfelé hívják a sikerek után a trénert, a Fradi már Rebrov utódját keresi.
  5. Cikkcímek gyors-egymás-után: „Megy vagy marad? / Még egy évig biztosan marad a Fradi edzője...”
  6. A Honvéd elleni siker után Kubatov Gábor, az FTC elnöke, országgyűlési képviselő és a Fidesz pártigazgatója nyilatkozik az M4 Sport+-nak:
    az ukrán edző szerződése még egy évig érvényes... le fog ülni vele, és egyeztet a folytatásról, miután értékelték a szezont, és mindenki kiterítette a szívét és a lelkét... mosollyal az arcán ismeri be, hogy mind a ketten nehéz karakterek, majd teszi hozzá: nem lepné meg, ha lennének kérői Rebrovnak, hiszen ilyen a futball.
  7. Ugyanebben a műsorban - miért nem tudták egy tolmáccsal összehozni őket? - azt nyilatkozza az ukrán tréner: „Most hazamegyek Kijevbe, de többet nem tudok a jövőmről.”

Ez már nem is Kállai-kettős, hanem Palotás.

Az elkövetkező közel két hét minden napján elhangzik valami látszólag fontos, valójában azonban inkább irritáló a Rebrov/Ferencváros kettős kapcsán.

Kele János fociszakértő szerint ez így van rendjén. Kérdésre, hogy miért van ez így rendjén, elmondja: Rebrovnak kicsi lett a Fradi, további sikereket itt már nem tud elérni, ezért el kell mennie, ehhez viszont hírbe kell hozni más csapatokkal, ez váltja ki ugyanis a Rebrovtól megválni kívánó Fradiból, hogy ők is lépjenek, hogy a végén nagyvonalúan megegyezzenek. Vagyis: Rebrov felbontja a szerződését, amit a Fradi tudomásul vesz, és nem kéri meg a szakítás árát. Mindenki jól jár. Kérdésemre, ha ez így működik, akkor miért nem ezt mondják, azt válaszolja, a nemzetközi foci ezen a szinten így működik, akár értem, akár nem. A kérdésre, hogy mi lesz, azt válaszolja: szeptemberre - szerinte - már nem az ukrán lesz a Fradi edzője.

Mondanám: oké, de nem teszem, mert szerintem nem az.

Május 19-én, pontban este fél hétkor jelenik meg az Origón Kovács András interjúja Kubatovval, aki arra a kérdésre, hogy alakul Rebrov sorsa, az alábbiakat mondja: „Az elmúlt 10 év egyik legnagyobb eredménye, hogy nem érzelmi, hanem racionális alapon közelítünk meg minden egyes fontos döntést. Az a mostani legnagyobb problémánk, hogy, hogy Rebrov február 10-én felmondott a Ferencvárosnál. A menedzserén keresztül csak annyit közölt, hogy az év végén szeretne távozni, és keressünk új edzőt... körülnéztünk a piacon, és már vannak lehetséges jelöltjeink...van egy érzelmi része a dolognak.. azt hittem, hogy a megbecsülésünket legalább anyagilag kifejeztük, mert Rebrov európai szinten is jól keresett... szeretném, ha leülnénk egymással... ez még hátravan.”

Pár hónapnyi kálvária-kalamajka nem foglalkoztatja az Origo újságíróját, ezért nem is kérdez, teszem akkor én, szememet az égre emelve:

  • ha február 10-én felmondott Rebrov, akkor ezt miért május közepén mondják el?
  • mire volt jó ez az egész cirkusz?
  • tényleg így működik a foci biznisz? 
  • tessék mondani, aki ennyit lódít sport-vezetőként, annak miért lennének hihetőek politikusi nyilatkozatai? 
  • vagy van olyan, hogy a Kubatov írói munkássága?

Hogy teljes legyen a talány, álljon itt Rebrov menedzserének még friss nyilatkozata: „Szerhij Rebrovot jövő nyárig szerződés köti a Ferencvároshoz, amint érdemi változás történik, elsőként a Nemzeti Sportot értesítjük.”

Ez mit jelent? Lefordítaná valaki a látszat-magyart valódi-magyarra? Ez most jó, vagy rossz? Mi benne a jó, és mi benne a rossz?

A Facebook-poszt alatt várom kommentben válaszaikat, pénteken reggel megbeszéljük a Keljfeljancsiban, köszönettel:

U.i.: Gyászolom Puhl Sándort!

(Kiemelt kép: Szerhij Rebrov, a Ferencváros ukrán vezetőedzője a labdarúgó Európa-liga 4. fordulójában játszott Ferencváros-FK Suduva (litván) visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2019. augusztus 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.