Komoly veszély fenyegeti azokat, akik túl sokat neteznek

A magyar kutatók figyelmeztettek: a túl sok netezés mindenkinek árthat.

2024. július 9., 18:22

Szerző:

A modern kor egyik legnagyobb vívmánya az internet, ám az ELTE kutatóinak tanulmánya is alátámasztotta, hogy a netezés akár jelentős problémákat is előidézhet egészségügyi szempontból – számolt be a HVG az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán végzett kutatás megállapításairól.

A friss tanulmány egy nemzetközi kutatás során született, amely Zsila Ágnes, az ELTE PPK munkatársának vezetésével zajlott le. A kutatás eredményeit elsőként a BMC Psychology című folyóiratban tették közzé, de maga az ELTE is közleményt adott ki arról, hogy mit állapítottak meg a kutatók.

Az egyik legnagyobb veszélyt abban látják a szakemberek, hogy az elmúlt években egyre többen kezdték el használni a közösségi médiát, ami bizonyos szintű kényszerességet idéz elő a mindennapok során.

A netezés ezen formája káros lehet

Aki semmiről sem szeretne lemaradni, annak már szinte kötelező regisztrálnia és aktívan használnia a közösségi média valamely platformját, ám a hírfolyamok folyamatos pörgetése több szempontból is káros lehet.

Már évekkel ezelőtt fény derült arra, hogy a közösségi média képes függőséget kiváltani az arra hajlamos személyeknél. Azon túl, hogy ez figyelmetlenebbé tesz mindenkit, azért is nagyon káros, mert ezek a személyek antiszociálisabbá válnak, később pedig olyan mentális problémák is kialakulhatnak náluk, mint a szorongás vagy a depresszió.

A közösségi média torzító hatása miatt sokan egyre magányosabbnak érzik magukat, és tévesen azt gondolják, hogy mindenki másnak szebb és könnyebb az élete, mint az övék. Erre a legjobb példa, amikor mások nyaraláson készült fotóit nézegeti valaki, miközben épp egy extra munkahelyi feladattal kellene megküzdenie. Aki képtelen lemondani arról, hogy folyamatosan figyelje és használja a közösségi médiát, annak a kutatás szerint azzal kell számolnia, hogy álmatlanság gyötörheti, valamint azzal is, hogy az online médiával és az ott látottakkal összefüggésbe hozható rémálmokat kell átélnie.

Mindez azért történhet így, mert a korábbi elméletek szerint az agy éjjel dolgozza fel a napközben történt eseményeket, méghozzá gyakran álmok formájában. Ebből következik, hogy aki a közösségi média használata során negatív érzelmeket él át, például online zaklatják, annál rémálmok fognak kialakulni, amennyiben túlzásba viszi a netezést.

A tanulmány során 595 önkéntes segítségét kérték: mindannyian aktívan használtak valamilyen közösségi médiához köthető felületet, és bár rémálmaik nem minden esetben ezen platformokkal kapcsolatban alakultak ki, de a netezés mennyisége befolyásoló tényező volt.

A rémálmok nemcsak a kellemetlen élmények miatt nemkívánatosak, hanem azért sem, mert rontják az alvásminőséget, és összességében az általános közérzetet. Minderre csak az internethasználat mérséklése lehet megoldás, amelyre a szakemberek szerint különösen az elalvás előtti időszakban érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)