Ezért lehet lassú az internet nyáron

A wifi készülékek is nehezen viselik a meleget, ami miatt az internet is igencsak belassulhat. 

2024. július 4., 16:15

Szerző:

A wifi routerek is rosszul viselik a kánikulát, aminek a lelassult internet lehet az egyik legfeltűnőbb jele – írja a Femina a The Sun cikkét idézve. Az angol napilap szakértője, Sabrina Hoque magyarázata szerint bár a mobilokban és a routerekben van beépített hűtőrendszer, néhány dologgal sokkal lehet tenni a jobb működésük érdekében. Érdemes a wifi routert a lakás leghűvösebb szobájában tartani, és ott is olyan helyre tenni, ahol nem éri közvetlen napfény. 

„Általános szabály, hogy a közvetlen napsugarak káros hatással lehetnek az elektromos eszközökre” – fogalmazott a szakértő. Szintén érdemes figyelni arra, hogy ne legyen túl sok berendezési tárgy a router körül, mert ez nem tesz jót a jelnek. Ez meleg időben fokozottan igaz: „Az elektromos eszközök hűtéséhez fontos a jó szellőzés. Ez azt jelenti, hogy szükségük van térre, hogy a meleg levegő megfelelően távozhasson belőlük. Ha a router túl sok tárggyal van körülvéve, könnyen túlmelegedhet” – mondta Hoque.

Túl sok csatlakoztatott eszköz miatt is lassulhat az internet

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb lakásban rengeteg interneteléréssel rendelkező elektronikai eszköz (telefonok, tabletek, okostévék, okosotthonrendszerek stb.) van, amelyek a routerre vannak csatlakoztatva. Bár a router képes egyszerre több eszközt is kezelni, minél több van rácsatlakoztatva, annál keményebben kell dolgoznia, hogy az eszközök online legyenek, ami lassuláshoz vagy akár a kikapcsolásához is vezethet. 

Több rácsatlakoztatott eszközzel könnyebben túl is melegszik, érdemes tehát néhány eszközt lecsatlakoztatni róla, ha túl meleg az idő. Ugyanez mondható el a mobiltelefonokról is, mivel ha túl sok applikáció fut rajta egy időben, az leterheli a processzorát, ami túlmelegedéshez is vezethet. 

Néhány általános, a wifi router elhelyezésére vonatkozó szabály szintén segíthet meggyorsítani a netet. Az egyik ilyen tipp a router magasba helyezése, mivel az eszköz lefelé sugározza a jelet. Nagy fémtárgyak, illetve egyéb elektronikus eszközök se legyenek a router közelében, ezek ugyanis megnövelik az interferencia lehetőségét. Az antennával rendelkező routerek esetén pedig az antennák soha ne mutassanak egy irányba – ajánlja a Dívány

(Képünk illusztráció, forrása: Pixabay)