Különös fóbia terjed az interneten

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.

2024. június 21., 12:11

Szerző:

 Amint az az Index cikkéből kiderül, az emberek egy része erős viszolygást és undort érez, ha természetesen lyukacsos, apró üregek szabdalta felületeket lát, mint amilyen egy méhsejt vagy a lótusz magháza. Ez a tripofóbia, amit hivatalosan 2013-ban írtak le az Essexi Egyetem pszichológusai. Úgy gondolják, hogy ez a fóbia az interneten terjed, például a közösségi médián megosztott fotókat nézegetve lesz úrrá az embereken az irracionális ellenérzés.

A tripofóbia híre egy évtizeddel megelőzte a tudományt. Magát a nevet a hivatalos leírás előtt nyolc évvel, egy internetes fórumban használta először egy ismeretlen ír nő. Az ilyen érzésekkel küzdő emberek különböző weboldalakon és Facebook-csoportokban igyekeztek megosztani érzéseiket, és egymást támogatandó az általuk rettegett lyukacsos dolgok fotóit. Többször írtak Wikipedia-szócikket a dologról, amit az online enciklopédia szerkesztői ugyanennyiszer le is töröltek a megbízható források hiánya miatt.

Tudományosan igazolták a triptofóbia létezését

Az essexi kutatók, Geoff Cole és Arnold Wilkins első vizsgálatai 286 felnőtt megkérdezése alapján megállapították, hogy a férfiak 11 százaléka, a nők 18 százaléka viszolyog a lyukacsosságtól és az érzés intenzitása a fóbiáknak megfelelő.

Az adatok alapján arra jutottak, hogy az emberek 15 százaléka tripofóbiás. Egy 2023-as kínai kutatás ezt 17,6 százalékra tette. Cole és Wilkins legfrissebb kutatása ugyanakkor lefelé korrigált és az emberek 10 százalékára jellemző állapotként írta le.

A fóbiák kialakulásáról tudható, hogy alapvető komponens a társas tanulás. Ha egy gyerek látja, hogy sikoltozva székre állunk egy egér láttán, vagy lángszóróval felgyújtjuk a házat, miután pókot fedeztünk fel valahol, akkor azonnal megtanulja, hogy mitől kell rettegni. Lehet, hogy így terjed egy fóbia az interneten?

Cole és Wilkins eredményei látszólag ezt támasztják alá, bár a tripofóbiát leíró páros friss kutatása csak háromszáz fős mintát vizsgált. A tripofóbiáról beszámoló emberek 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a közösségi médiában találkozott először az érzéssel – ez jelentős többség.

A nem nezető gyerekek is viszolyognak a lyukacsos felületektől

Ez viszont arra utal, hogy valami sokkal ősibb oka van a triptofóbiának

A szakemberek egy csoportja szerint a tripofóbia nem egy pszichológiai állapot, és nem is annyira tanult dolog, mint inkább evolúciós örökség. A lyukacsok látványa fertőző betegségekre, élősködőkre, sérülésre és lebomlásra emlékeztet, ami természetes fenyegetés. Ezt támogatja a megfigyelés, hogy a látvány hatása erőteljesebb, ha lyukak bőrön jelennek meg.

Az essexi kutatók szerint

összességében, az adatok alapján társas tanulás és nem társas tanulás is közrejátszik a tripofóbiában.

Vagyis ha az evolúciós megfejtés helytálló, az emberek az internet segítségével fedeztek fel egy örökletes viszolygást.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: wal_172619 via Pixabay)