Közvélemény-kutatások: tényleg csak befolyásolásra jók?

Egyre több olyan véleményt hallani, hogy semmi értelme a közvélemény-kutatásoknak. De valóban így van?

2024. május 22., 09:21

Szerző:

Tóka Gábor politológus, a Vox Populi választási kalauz szerzője szerint manapság sokan mondják, hogy már nincs értelme a közvélemény-kutatások készítésének. Drámaian lecsökkent ugyanis a válaszadási arány, régen az Egyesült Államokban például a megkeresettek 80-90 százaléka válaszolt a kérdésekre, most ez 1 százalékra csökkent, mondta. Hozzátette, hogy Magyarországon ez az arány most 15-20 százalék lehet – írja a Telex.

Tóka szerint nem segít a megbízhatóságon, hogy nem tudjuk, kik válaszolnak a kérdésekre, mennyire reprezentatív a kutatás, nincs garancia a személyiségtípusok reprezentációjára. Véleménye szerint

ma Magyarországon zömében propagandacélzatú közvélemény-kutatás van inkább.

Nem lehet kihozni megbízhatóan azt, hogy például Magyar Péter pártjára hányan szavaznak majd a mostani választáson.

Messing Vera – szociológus, a European Social Survey magyarországi szakmai vezetője elmondta, hogy a klasszikus, kérdezőbiztosokon, személyes kikérdezésen alapuló közvélemény-kutatás időigényes és manapság már nagyon drága. Magyarországon húsz éve még nagyon jó kérdezőbiztosi állomány volt, a számuk mostanra nagyon lecsökkent. Lényegében ugyanazzal a kérdezőbiztosi csapattal dolgozik az összes közvélemény-kutató, a hagyományos, megkeresési survey gyakorlatilag ellehetetlenült – mutatott rá.

A válaszadási hajlandóság Messing Vera szerint is nagyot esett: személyes tapasztalata szerint a húsz évvel ezelőtti 70 százalékról 40 százalékra.

Bojár Ábel politológus, az Opinio nevű piac- és közvélemény-kutató mobilalkalmazás kutatási igazgatója megerősítette, hogy ma már inkább a gyors, aktuális kutatásokra van megrendelői igény, és mindent az határoz meg, mennyi pénzt szánnak rá. A fő megrendelői kör a piac és a politika, a jól eladható eredményeket pedig főként PR-célokra használják.

Ezért mérik felül az ellenzéket a közvélemény-kutatások

Bojár Ábel szerint a legtöbb közvélemény-kutatás eredményét nem lehet utólag értékelni, nem tudható, mennyire sikerült eltalálni a valós állapotot. Kivétel ez alól a pártpreferencia-mérés, aminek a validálása maga a választás. Bojár szerint egyébként tapasztalat, hogy

az online közvélemény-kutatások konzekvensen felülmérik az ellenzék támogatottságát, a kormányét pedig alul.

Az sem mindegy, hogy az ellenzékspecifikus kérdések hol helyezkednek el, mert azok a kormánypártiakat már annyira nem érdeklik, ezért egyszerűen kihagyják ezekre a választ.

Kell-e egyáltalán közvélemény-kutatás?

A kérdés konkrétan úgy merült fel, hogy mi lenne, ha a választás előtt egyáltalán nem lehetne közvélemény-kutatni, mert az befolyásolja a szavazókat.

Tóka Gábor szerint ez a tiltás az internet korában betarthatatlan és teljesen értelmetlen lenne. Az utóbbi azért, mert a kutatások elkészülnének így is, de mivel azokat nem lehetne közzétenni, csak egy nagy befolyású, privilegizált helyzetben levő réteg nyerne vele, akiknek van pénzük megfizetni az adatokat. A politológus viszont elismerte, hogy

a közzétett közvélemény-kutatási eredményeknek tényleg van befolyásoló hatásuk, mert sokan nyilván inkább oda akarnak szavazni, ahol nem veszik el a voksuk.

Bojár Ábel ennél sarkosabban fogalmazva kijelentette, hogy a közvélemény-kutatásokra mindenképp szükség van, „mert állampolgári jog tudni, hogy viszonyul a véleményem a többiekéhez”. Messing Vera ehhez szükségesnek tartotta hozzátenni, hogy egy olyan közéletben, ahol az egyik oldalnak nagyobb erőforrásai vannak a kutatások megrendelésére és hirdetésére, etikailag kérdéses lehet a választás előtti közvélemény-kutatás. Ezen segítene, ha az alapvető módszertani információkat is közölnék a nyilvánosságra hozatalnál.

A beszélgetés teljes terjedelmében itt nézhető meg.

(Fotó: Isza Ferenc / AFP)

Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezetője, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi igazgatósági tagja, a Volánbusz Zrt. korábbi igazgatósági tagja, Miniszterelnökség korábbi csoportvezető diplomatája és a Magyar Fejlesztési Bank korábbi EU Jogi Igazgatósági elnöke szerint, ha valódi változást szeretnénk, akkor le kell váltani az elitet.