Egy mindent tudó tabletphone

Az első jó hír, hogy lehet kapni ilyet a mi utcánkban, sőt egy magyar gyártó remek termékével ismerkedtünk egy hétvége erejéig. Pontosítok: eddig is lehetett kapni ilyet (Samsung Galaxy Note 1, 2) de most egy egyes lekerült az árcédula elejéről egy olyan gyártó jóvoltából, aki több mint 20 éve foglalkozik telefóniával, és a tabletgyártásban is több éves tapasztalata van. Ez a cég a , amely magyar pénztárcához igazította a legújabb trendvonalat követő termékének, a -nak az árát.

2013. május 13., 10:22

Benyomások
Az első benyomás mindig meghatározó, szokták mondani, és ez itt is igaz: a telefon doboza igazán tetszetős, és kicsi ahhoz képest, hogy mekkora készüléket rejt. És valóban, a doboz alig nagyobb, mint a telefon, amely igazán grandiózus méretű. A további benyomások újabb pozitívumokat hoznak: a készüléken lévő védőfólia nem a tulajdonságok hangzatos reklámjával van tele, mint sok gyártónál, hanem a kezelőszervek közt segít eligazodni az első időkben. Aztán további kellemes érzések lepnek meg: a második akkumulátor, a headset a fülhallgató helyett, a szilikon védőtok. A felszerelést az adatkábelen és töltőn kívül egy képernyővédő fóliával teszi a gyártó teljessé.


Beüzemelés
Az akkumulátor behelyezése előtt tegyük a helyére az SD kártyát, valamint a SIM kártyákat is, (igen, a készülék 2 SIM-et kezel!) mivel utólag ez csak az akkumulátor eltávolítása után lehetséges.

SIM hiányában a készülék „egyszerű” tabletként funkcionál, de ha SIM kártyát érzékel, szimpatikus módon érdeklődik, hogy hangalapú kommunikációra alkalmas a kártya, vagy adatkapcsolattal is rendelkezünk a szolgáltatónk felé. Miután az SD- és SIM kártyát is letudtuk, jön az Androidos készülékek sarokköve, a Google fiók beállítása.

Bármilyen adatkapcsolat (Wi-Fi, SIM) esetén a készülék szinkronizál a Google fiókkal, és máris használhatjuk a címtárat (telefonálhatunk, SMS-ezhetünk, e-mailt írhatunk/küldhetünk).

Ajánlatos a készüléket a saját töltőjével teljesen feltölteni.

Mozi a zsebben
Az előre telepített alkalmazások között három „ráutaló” programot is találtam: IMDb (Internet Movie Database), Movie Studio (meglévő hang és képanyagainkat szerkeszthetjük filmmé, illetve beszúrhatunk a kamerával illetve a mikrofonnal rögzített tartalmat is), valamint a MoboPlayer-t, amellyel szinte az összes hang- és videoformátumot képesek vagyunk megjeleníteni az 5,7„ (14,5 cm) átmérőjű HD Ready (1280x720px) képernyőn.

A lehetőségek között igazi kuriózum, hogy az interneten igen népszerű döntően HD tartalmakat tartalmazó mkv (Matroska video format) file-okat is kezeli a lejátszó. A lejátszás viszont csak az eszköz valamely háttértáráról történhet, a Windowsos megosztásokat sajnos nem látja. Így a néznivalókat kénytelenek vagyunk magunk a készülékre juttatni, vagy a közkedvelt

XBMCAndroidos kiadását gépünkre telepíteni, amely a helyi hálózaton megosztott, illetve egy távoli ftp kiszolgáló file-jait is képes lejátszani.


Használat
Mondhatjuk, hogy aki egy Androidos eszközt látott, mindet látta. Itt sincs ez másként. Öt „főképernyőt” kapunk, amit szabadon alakíthatunk, alkalmazásindító ikonokat helyezhetünk el, Widgeteket (modulok) tehetünk ki, és akár animált „élő” háttérképekkel is színesíthetjük telefonunkat ízlésünknek megfelelően. Akinél az előre telepített programok/modulok kevésnek bizonyulnának, újabbakat szerezhetnek be a GooglePlay áruházban. Sokan nem tudják, a GooglePlay nemcsak hogy elérhető asztali számítógépünkről, de a böngészőből néhány kattintással készülékünkre telepíthetjük a kívánt alkalmazást. Ha eszközünk nem online, akkor a programok a következő adatkapcsolat létrejöttekor töltődnek a telefonunkra vagy tabletünkre. A kezdők bátran támaszkodhatnak a mellékelt 44 oldalas magyar nyelvű használati utasításra, amely sok képpel vezeti be a felhasználókat az Android rejtelmeibe.

A leendő zsebmozi-tulajdonosok figyelmét itt hívnám fel a készülék súlyára (218 g) ami 8 db AA és 3 db AAA elem súlya, csak hogy otthon is ki lehessen próbálni!


Használat, még
Természetesen a nagy képátló és felbontás 257 magas ppi-t (Pixelsűrűség) eredményez, ami nemcsak a moziélmény teszi teljesebbé, hanem a kisebb telefonokon kényelmetlen böngészést, levélírást. A legtöbb weboldalnak létezik mobilra optimalizált változata, általában az m. előtag jelzi az ilyen oldalakat. A nálunk járt készülékkel bátran válthatunk normál nézetre, megkapva így egy asztali számítógépen elénk táruló weboldalt, annak minden funkciójával. A telefonba épített G szenzort fogjuk bátran munkára és fordítsuk el a készüléket az optimálisabb képmegjelenítés érdekében. Szükség esetén két ujjunkat távolítva nagyíthatunk vagy közelítve kicsinyíthetünk a látottakon, legyen az akár kép, hír, árfolyam grafikon, vagy bármely webes tartalom.



Kamera, közlekedés
A Kamera nevű program gép a gépben, hiszen egy új világ tárul fel előttünk: egyetlen kezelőfelületről készíthetünk mozgó- és állóképet, akár az előlapi, akár a hátlapi kamerával. Beállíthatjuk a felbontást, időzíthetjük a felvételt – egyszóval a telefon fényképezőgéppé változik, más szóval: kamerává. A sok beállítás egyike, hogy az elkészült kép térképpozíciója is rákerül a fényképre, ezzel könnyítve meg a későbbi rendezést (a galériában rendezési szempont a készítés helye). A telefon rendelkezik GPS-vevővel, illetve a sokkal gyorsabb, bár adatforgalmat generáló AGPS-szel is. (Lásd keretes rész!) Természetesen a GPS-chipek nem elsősorban a fényképezést szolgálják, hanem a közlekedést, legyen szó akár az előre telepített Google Mapsról, akár egyéb kedvenc navigáló szoftverünkről. A készülék mérete ideális autós navigátorrá teszi a telefonunkat, csak egy tartó és egy szivargyújtó töltőre lesz szükségünk.

A képek kattintásra eredeti méretükben jelennek meg, ami többszöröse egy átlag képernyő felbontásának! A kinyitott képeket a kép jobb alsó sarkában levő „X”-el tudják bezárni!


Az akkumulátor
Hogy mit is jelent a 3600 mAh? Hát sok-sok üzemidőt, egész pontosan egy péntek esti töltéssel kihúzta hétfő reggelig (de nem ám holmi készenléttel, hanem sok internetezéssel, telepítéssel, fotózással, videóval, sőt a nagyobbik gyerkőc még játszott is vele), igaz, vasárnap este a Wi-Fit kikapcsoltam, mert 5%-ra esett vissza a töltés, de hétfő reggel még mindig volt 2%, ekkor újra feltettem tölteni (mivel a rendszer nyilvántartja: 1 nap, 19 óra, 24 perc akkumulátorról). Szóval ezt jelenti a 3600 mAh. Pozitívum, hogy az USB-ről is tölt a készülék, és szabványos az USB aljazata, ezért „idegenben” is, töltő nélkül is könnyen találunk töltési lehetőséget.


Teljesítmény
Kedves olvasó! Hadd spóroljak meg 1000 szót ebben a témában, illetve 1-et mégis leírnék: erős, a további 999 helyett nézzék meg a képet.


Támogatás
Sokan gondolják, hogy nincs szükségük támogatásra, de csak addig, amíg tényleg nincs rá szükségük. Szerencsére a ConCorde nagyon erős támogatást nyújt nemcsak ehhez, hanem az összes készülékükhöz: magyar nyelvű telefonos segítség és

fórum, valamint készülékspecifikus rendszerfrissítésekkel állnak a vásárlók rendelkezésére.


Zárszó
Ez alatt a rövid teszt alatt a készülék meggyőzően, hiba- és akadásmentesen teljesített bármit: a HD filmek lejátszásától a Digitális 168 Óra lapozgatásán át a játékokig. Ja, és telefonálni is lehet vele :)

Bátran ajánljuk a készüléket mindenkinek, akit nem elégít ki a 3-4”-os képernyőkön való olvasás, e-mailezés, filmnézés, de nem akar a telefonja mellé egy 7-10 colos tabletet is cipelni magával, nekünk kellene!


Száraz adatok
Foglaljuk össze a telefon technikai adatait:

Termék Concorde
Név ConCorde SmartPhone 5700 4GB
Ár 75 000
Paraméterek
Kialakítás Érintőképernyős
Műszaki jellemzők
Processzor típusa SoC/CPU: MTK6589 Quad-Core 1,2 GHz

GPU: PowerVR SGX 544MP

Processzormagok száma 4
Processzor sebessége 1200 Mhz
RAM 1024 Mb
Belső memória 4096 Mb
Memória bővíthető Igen
Memóriakártya típusa microSD (max. 32 GB)
Szoftver
Operációs rendszer Android
Java Van
Előre telepített szoftverek Documents To Go, IMDb, MoboPlayer, MovieStudio
Kijelző
Kijelzők száma 1
Kijelző mérete 5,7"
Kijelző felbontása 1280 x 720 pixel
Kijelző típusa Kapacitív kijelző (Arc touchscreen)
3D kijelző Nem
Egyéb kijelző tulajdonságok
Kamera
Fényképező Van
3D kamera Nincs
Előlapi kamera felbontása 3 MPx
Előlapi kamera maximális felbontása
Hátlapi kamera felbontása 8 MPx
Hátlapi kamera maximális felbontása 3264 x 2448 pixel
Autofókusz
Beépített vaku Van
Videofelvétel Van
Maximális video felbontás
Multimédia
MP3 lejátszó Van
FM rádió Van
Video lejátszás Van
Internet böngésző Van
Játékok Van
Adatátvitel
USB Van
MHL támogatás Nincs
HDMI kimenet Nincs
Wi-Fi Van
DLNA támogatás Van
NFC támogatás Nincs
Bluetooth Van
3,5 Jack fülhallgató kimenet Van
Hálózati kapcsolatok
GSM Van
GPRS kapcsolat Van
EDGE kapcsolat Van
UMTS (3G) Van
WCDMA Van
HSDPA Van
HSUPA Van
LTE Nincs
GPS modul Van
Akkumulátor
Készenléti idő
Beszélgetési idő
Akkumulátor típusa
Akkumulátor kapacitás 3600 mAh
Üzenetküldés
MMS Van
E-mail Van
Méretek
Hosszúság 160 mm
Szélesség 82,5 mm
Vastagság 9,7 mm
Súly 218 g
Funkciók
Dual sim van
MP3/WMA/AAC csengőhang igen
Diktafon Van
Naptár Van
Ébresztő Van
Számológép Van
Kihangosítás Van
Hardware Modem Van