Vágó István életéről nagy titok derült ki: ezt a hétköznapi dolgot a kvízmester sosem használta

Vágó István rendkívül művelt, nagy tudású ember volt, most azonban kiderült róla, hogy a hétköznapi élet bizonyos területein teljesen járatlannak bizonyult.

2024. június 12., 07:58

Szerző:

Vágó István életéről írt és adott ki könyvet jóbarátja, Kerényi Péter. Az özvegy jóváhagyásával készült visszaemlékezés címe Vissza-Vágó, és a kötetben több volt kolléga is beszél a tavaly elhunyt kvízmesterről.

Vágó István és a pénzügyek

Ma a Blikk közöl néhány érdekességet a frissen megjelent kötet alapján, ezek közül abból emelünk ki egy részletet, amit Szegvári Katalin árult el Vágóékkal kapcsolatban. A legendás játékmester ugyanis a hétköznapi élet bizonyos területein nem volt olyan jártas, mint a kvízekben, és ilyenkor felesége, a Nyuszi becenévre hallgató Vágó Judit segítette ki.

„Isti szárnyalt a szakmában, de a civil életben járatlan volt. Nem tudta, hova és milyen számlát kell befizetni, nem használt bankkártyát. Nyuszi dugdosott pénzt a zsebébe, hogy ha valamiért fizetni kell, ne jöjjön zavarba. Nyuszi vette Isti jó ízlésre valló ruháit, mert vásárolni is utált”

– emlékezik Vágó Istvánra Szegvári Katalin.

Vágó István búcsúztatója és emlékezete

Immár több, mint egy éve már, hogy elhunyt Vágó István, és a tavasszal Kerényi Péter a Best magazin egyik számában emlékezett vissza a Van benne valami, az Álljunk meg egy szóra! a Mindent vagy semmit és a Legyen ön is Milliomos! műsorvezetőjére. Ő a következőképpen idézi fel a tavaly májusi búcsúztatót:

„Egy jó kedélyű búcsúztatója volt. Egyszerűen nem is illett volna hozzá a síró-rívó temetés, én például nem is tudtam volna, hogyan kell viselkednem. Mi majd’ ötven éven át voltunk barátok, egymásnál szinte családtagok. Pistiről sokáig csak nagyon kevesen tudták, hogy mennyire »politikus«. Ez addig tartott, amíg nem »comingoutolt«, és szerepet is vállalt a politikában.”

Vágó István barátja így beszélt arról, mennyire hiányzik neki a mindössze 74 éves korában elhunyt tévés legenda:

„Hiányzik az okossága, kevés dolog volt, amire nem tudta a választ. Én pedig sokszor kérdeztem erről-arról, véleményt cseréltünk, és természetesen vitatkoztunk is. Elég makacs vitapartner volt. Hiányzik a minden falon áttörő nevetése. Imádtam, ahogy értékelte a humort. Hiányzik, ahogy a jazzről is lehetett vele beszélgetni – és még sok mindenről. Jó zenei ízlése volt. Hiányzik, mert nehéz megemészteni, hogy csak úgy meghalt, ilyen hirtelen, de ő biztosan így szerette volna. Nem akart volna bárki terhére lenni, vagy magatehetetlenül egy kórházban feküdni évekig.”

Alábbi filmet Kerényi Dávid és Kerényi László készítették, benne Vágó István és a fent említett könyv szerzője, Kerényi Péter beszélnek a Legyen Ön is milliomos! című műsorról.

(A fent kiemelt kép 1982-ben készült. Fotó: Fortepan.hu/Kanyó Béla)