Aggasztó hírek érkeztek Karsai Dániel állapotáról

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.

2024. május 12., 12:37

Szerző:

A gyógyíthatatlan ALS betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel már nem tud kikelni az ágyából, és a beszéd is egyre nehezebben megy neki – erről a vele interjút készítő Török Réka, az ATV Heti Napló című műsorának riportere beszélt egy interjúban.

Most először fordult elő velem az, hogy sokszor nem értettem a szavait, pedig nagyon próbáltam koncentrálni

– mondta Török, aki betegágyánál kérdezte az alkotmányjogászt. Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud.

A riporter elmondta, Karsai Dániel többek között arról beszélt az interjúban, hogy a lehetőségekhez képest még mindig egész jól van, de az bosszantja, hogy kommunikációs képessége egyre rosszabb, és nagy szó, ha ki tud menni az utcára. Emellett azt is megosztotta az ATV stábjával, hogy nagyjából már mindent elrendezett maga körül, már arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.

Karsai Dániel az ALS nevű halálos és gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved, és aktívan küzd azért, hogy Magyarországon is legalizálják az eutanáziát. Az ügyben az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, a magyar kormány azonban ellenkérelmet nyújtott be a strasbourgi bírósághoz. A Momentum korábban népszavazást is kezdeményezett az alkotmányjogásszal a Nemzeti Választási Bizottságnál. Karsai Dániel az eutanáziával kapcsolatban korábban nyilvános vitára hívta Fabiny Tamás evangélikus és Balog Zoltán református püspököt, valamint Kósa Lajost is.

Karsai Dániel kegyelmi kérvénnyel fordult Sulyok Tamáshoz

Ahogyan azt korábban megírtuk, az alkotmányjogász levelet írt Sulyok Tamás köztársasági elnöknek azért, hogy tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek egy gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő ember távozásában, hogy az ne legyenek elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek kitéve.

Karsai Dániel levelében felidézte, hogy idén január 15-én személyesen volt alkalma felvetni Novák Katalin köztársasági elnök asszonynak a kegyelmi jogkör gyakorlására vonatkozó javaslatát. Kifejtette, örömére szolgált, hogy Elnök Asszony részéről nyitottságot tapasztalt, ám az ismert közéleti események elsodorták az akkor ígéretesnek indult párbeszédet is. Az ügy azonban azóta mit sem vesztett jelentőségéből, ezért azzal a kéréssel fordult Sulyokhoz, hogy folytassák ott a párbeszédet, ahol Novák Katalinnal kényszerűen abbahagyták azt. 

Karsai Dániel kegyelmi kérése kapcsán egyébként mindent kigondolt, így annak érdekében, hogy az elnöki kegyelmet véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt javasolta, hogy a köztársasági elnök állítson fel egy bizottságot, amely a kegyelmezési ügyekben segítené őt az egyedi ügyek elbírálásában.

(Kiemelt képünk forrása: Karsai Dániel nyilvános blogja a Facebookon)