Hernádi Judit a Kossuth-díjról: Ha megkapnám, örülnék neki... De nem most

Hernádi Judit részt vett egy fórumbeszélgetésen, amelyet a X. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje, Mustó Géza Zoltán szervezett, itt interjúvolták meg.

2024. május 15., 08:57

Szerző:

Hernádi Judit azt mesélte egy politikai rendezvényen, hogy Alföldi Róberttel mindketten kölcsönösen azt hitték, hogy a másiknak van Kossuth-díja, de persze nem ez a helyzet.

Hernádi Judit liberálisnak tartja magát

Hernádi Judit a fórumbeszélgetésen többek között azt említette, hogy elsősorban liberálisnak tartotta magát mindig is, bár az utóbbi időben ez a szó (is) negatív csengést kapott. A 68 éves színésznő így fogalmaz:

„Számomra váratlanul beszorultam a baloldalra, miközben én liberálisnak tartottam magam. Nem voltam baloldali, csak baloldali érzelmű. Ennek azóta megvan a következménye, például nem tehetem be a lábam az M1-be, az M2-be, azt hiszem, egyik tévébe sem az RTL-en és az ATV-n kívül.”

Mint mondja, nemcsak a hazai média nagyobbik, a kormány által működtetett feléből szorult ki, bizonyos városokban is persona non gratává vált.

„Előfordult már például vidéki városokban, hogy nemet mondtak: például Egerben is le volt kötve egy előadás, ám azt mondták, nem kérik”

– meséli Hernádi Judit, és a tapasztalatai összecsengenek azzal, amit Koltai Róbert osztott meg nemrégiben egy hasonló esetről.

A Sohase mondd énekesnőjét a rendezvény után a lap egy rövidebb interjúban többek között a Kossuth-díjról kérdezte. Hernádi Judit így válaszol arra, hogy van-e még értéke ennek a kitüntetésnek és hogy ő örülne-e neki, ha megkapná:

„Persze, van értéke a Kossuth-díjnak. Én, ha megkapnám, örülnék neki... Azt hiszem... Igen. De azért most nem volna jó.”

Hernádi Judit és a politikai korrektség

A színésznő a politikai korrektségről is vallott egy korábbi interjúban. Arról a jelenségről van szó, hogy amíg a közbeszédet évszázadokig átitatta a szexizmus, a xenofóbia, a homofóbia stb., addig manapság sokan próbálják kerülni, illetve a közbeszédből kiiktatni az olyan kifejezéseket, amik egy kisebbség vagy csoport számára esetleg bántóak lehetnek.

„Most ez van a világban, hogy mindenki nagyon píszí, nagyon ügyel rá, hogy mit mond, mit nem. Én nem vagyok ilyen. Rám ez egyáltalán nem jellemző. Egyszerűen nekem nem jutott el a tudatomig, hogy ilyennek kellene lennie. Nem is merült fel bennem soha. Az, hogy néhány embert esetleg ne bántsak meg nagyon, néha bennem van, de bevallom, néha még ez sem. Kevés emberre vigyázok igazán magam körül, ez az igazság”

– így közelítette meg Hernádi Judit ezt a kérdéskört a Story.hu című oldal által készített interjúban. Itt többek között az is szóba került egyébként ebben a beszélgetésben, hogy igaz-e a színésznőre az a sztereotípia, hogy a komikusok-komikák általában egyáltalán nem vidám emberek a magánéletükben. Hernádi Judit így válaszol:

„Ez így van. Ez rám is igaz. Igen. Helyes meglátás. Nincs is mit hozzáfűzni.”

(Kiemelt kép: 168.hu/Dimény András)