Alföldi Róbert beszólt: Sok-sok ezer értelmes felnőtt, mint beszart óvodás, üldögél a sarokban

Alföldi Róbert egy friss interjúban a jobboldali médiát írja le, valamint olyan neveket említ, mint Ákos, Rátóti Zoltán és Szarvas József.

2024. február 21., 08:41

Szerző:

Alföldi Róbert volt az eheti vendége a Most jövök című beszélgetéssorozatnak. A Telex interjújában, ami már a pedofilbotrány kirobbanása, de még a pénteki tüntetés előtt készült, természetesen szóba kerül a kegyelmi ügy, amely Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezetett.

Az 56 éves színész-rendező csalódottságát fejezi ki, hogy a jobboldali művészek közül nem volt, aki felszólalt volna az ügyben. Így fogalmaz:

„ez nem arról szól, hogy bal- vagy jobboldal. Éppen ezért lenne fontos, hogy ezek az egyházak is megszólaljanak. Vagy megszólaljon Ákos, Rátóti Zoli vagy Szarvas Józsi. [...] Azt kellene mondaniuk, hogy ezt így nem lehet. És ez nem függ össze azzal, hogy ki milyen filozófiában vagy politikai rendszerben hisz.”

Alföldi Róbert ezen kívül az alább megtekinthető interjú egy pontján azt fejti ki, hogy úgy érzi, az elmúlt hetek eseményei jól megmutatták, mi történik, hogyan zajlanak a dolgok ebben az országban, elsősorban a jobboldali médiában:

„ha megnézed mondjuk a jobboldali sajtót, csodálatos, hogy másfél-két nap alatt 180 fokot fordult. Amit azt jelenti, hogy valóban az történhet, hogy tényleg egy ember mondja meg, hogy mi van, és sok-sok ezer nagyon értelmes felnőtt, mint beszart óvodás, üldögél a sarokban, hogy most vajon mit és hogyan kell lépnem. És kitalálja a központ, hogyan kell lépni. Kiborult a morál teljesen, és elöntött bennünket a szar. Ilyenkor szerintem ki lehet állni együtt, és azt lehet mondani, hogy nem szeretnénk így.”

Több más téma mellett szóba kerül a Fidesz kultúrpolitikája is, amit Alföldi Róbert a szocializmusban kialakított három T-s rendszerhez hasonlít, csak mint mondja a tiltott, tűrt és támogatott kategóriák közül a középső megszűnt, azaz már csak tiltott és támogatott témák léteznek. Alföldi Róbert így érvel:

„nálunk már nem nagyon lehet pályázni semmire, illetve teljesen felesleges pályázni, mert pontosan lehet tudni azt, hogy aki azt mondja, amit a kormány akar, az kap pénzt, aki egy kicsit is nem azt mondja, az nem fog pénzt kapni. Erre szoktam mondani, hogy megszűnt a három T. Két T van.”

Itt találja a teljes interjút.

Nehéz nem arra gondolni ilyenkor, hogy minden bizonnyal pontosan az ilyen nyilatkozatai miatt van az, amiről hétfőn írtunk: a jobboldali sajtó lassan egy évtizede inkább még csak nem is utal arra, hogy Alföldi Róbert egyáltalán létezik, nemhogy helyet adjon a véleményének. Stohl András például a TV2 reggeli műsorában, a Mokkában úgy beszélt bő 7 percig az Alföldi Róbert által rendezett darabról, hogy a rendező neve végig nem hangzott el. Illetve egy elszólás mégis becsúszott...

(Kiemelt képen Alföldi Róbert rendező a budapesti Radnóti Színház új alternatív játszóhelye, a Kazinczy utca 21. szám alatti épület második emeletén kialakított Radnóti Tesla Labor bejárásán tartott sajtótájékoztatón látható, amelyet 2019. október 30-án tartottak. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)