Csepregi Éva a sokak által gyűlölt Erdős Péterről: Hihetetlenül tisztességes ember volt

Csepregi Éva hosszú ideig volt az 1990-ben elhunyt, szocialista popcézár, Erdős Péter élettársa.

2022. október 13., 11:52

Szerző:

D. Tóth Kriszta autóreklámozós interjúsorozatának legfrissebb részében Csepregi Éva a riportalany. A Neoton Família énekesnőjéről akkor hallottunk utoljára, amikor fellépett Rubint Réka botrányos szállodai buliján, ami állítólag olyan vadra sikerült, hogy utána kitiltották az alakreformosokat egy szállodából.

D. Tóth Kriszta említi az interjúban Csepregi Évának, hogy a '80-as években „titeket nem bántott annyira a rendszer”. Erre a 69 éves énekesnő a következőt válaszolja:

„minket SE. Nagyon sok embert nem bántott.”

Ezek után az interjú nagy része szól a szocializmus időszakáról. A Kádár-korszakban sokáig Erdős Péter volt a teljes hazai könnyűzene irányítója a pártállam részéről. Erdős Péter a '40-es években munkaszolgálatos volt, megjárta a buchenwaldi koncentrációs tábort, majd újságíró lett. 1956-ban, miután Rákosi-ellenes izgatásért egyszer már elítélték, kiállt a forradalom mellett, emiatt ült börtönben másfél évet. A '60-as években jogi diplomát szerzett, végül jogtanácsos és a sajtóosztály vezetője lett a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál. Később a Hungaroton munkatársaként a könnyűzene legismertebb menedzsere lett, és elkezdett a Neoton Famíliával foglalkozni. Íme egy tévéinterjúja a '80-as évekből.

Erdős Péter közreműködése révén a Neoton Família Ázsiában is jelentős sikereket ért el – erről Csepregi Éva szintén hosszan beszél az interjúban –, az énekesnővel pedig baráti/élettársi kapcsolatba került. Az énekesnő így írja le most, hogy mi volt a Neoton Família szerepe annak idején:

„a rockzene kétségtelenül egy igazi forradalom, egy rendszerellenes műfaj volt. Ez teljesen rendben is van. Viszont lett egy alternatíva: a mi popzenénk. Ez egy nagy kaput nyitott, hogy úgy mondjam, a rajongók felé. Lett egy nagyon nagy rajongótáborunk, akiket mi rettenetesen fontosnak tartottunk. [...] A politikát nem szerettük, nem akartunk ebben részt venni, nem akartunk politizálni, mert úgy éreztük, hogy egy popzenész ebben a helyzetben ne politizáljon. Ugyanakkor ha meghallgatod a Lobo, az idegen című dalunkat vagy a Caligula című számunkat, azokban mind van egy kis halvány érzés, ami picit utalhat ilyen politikai véleménynyilvánításra.”

D. Tóth Kriszta ezek után Erdős Péterről kérdezi még Csepregi Évát, hozzá téve, hogy a menedzser enyhe kifejezéssel élve ellentmondásos figura volt. Erdős Péterről közismert, hogy rengeteg tehetséges előadó karrierjének tett keresztbe, és ezek a zenészek néha dalban is megénekelték, mennyire gyűlölik a szocialista popzenei élet irányítóját: ilyenek voltak például a Beatrice, a KFT, illetve Cserháti Zsuzsa. Amint arra D. Tóth Kriszta is rámutat, Csepregi Évát viszont úgy szokás emlegetni, hogy ő a kegyeltek közé tartozott:

„ez mindig így rám hegyeződik ki. A mi barátságunk hozta létre a Neoton Famíliát. [...] A Péter hozta ki az emberekből, akik körülöttünk-körülöttem voltak, az alkotói kedvet, a tehetségüket mozgósította a siker reményében. És tényleg megszületett egy Neoton Família, ami sikert sikerre halmozott. Ő nekem a szakmát adta a kezembe – de a többieknek is. A Pásztor László, aki nagyszerű zeneszerző és zenész, talán ő profitált a legtöbbet ebből a kapcsolatból. Sorolhatnám a többieket, akiknek egy életre megadatott a megélhetés, a siker, az utazás, a jólét ebből a dologból. Nemcsak én, hanem rengetegen profitáltak ebből a dologból. Ilyenkor, amikor ez mindig felmerül, és én nehezen viselem ezt, megmondom őszintén, akkor magamban azért összegzem a dolgokat. Mert a Péter egy hihetetlenül tisztességes ember volt. Rengeteg nehéz dolgon ment keresztül. A karrierjét meg mindenét feloldozta a Neoton oltárán, hogy sikerre vigyen minket. Abból élünk még a mai napig is – már az ő tanácsaiból meg minden. Úgyhogy én azt mondom, hogy ez így egálban van.”

Csepregi Éva így foglalja össze a mondanivalóját Erdős Péterről azzal, hogy reméli, hogy ezt mindenki elismeri:

„ő egy nagyon tisztességesen viselkedő ember volt abban a nehéz időben.”

A teljes interjút alább lehet végignézni-hallgatni.

Az interjúban egyébként Csepregi Éva fia is szóba kerül: Heatlie Dávid nemrég a TV2 egyik műsorában tűnt fel, a legemlékezetesebb megmozdulásai közé tartozott, hogy bevallotta, hogy lefeküdne Köllő Babettel.

(Kiemelt kép: YouTube/WMN magazin)