Alföldi Róbert a melegek magyarországi helyzetéről: Várom, mikor szednek össze minket és mit kell majd viselni

Alföldi Róbert a Nemzeti Múzeum 18+-osnak ítélt fotói körül kavarodott botrány kapcsán nyilatkozott.

2023. november 20., 12:37

Szerző:

Alföldi Róbert rendezésében az Őrült nők ketrece már a 400 előadást ért meg az Átrium Színházban. A nemzetközi sikerű vígjáték két főszereplője egy melegpár, akiknek a homofób, náci beütésekkel ábrázolt rokonakkal gyűlik meg a bajuk. A francia eredetiből készült amerikai, 1996-os filmváltozat főszereplője Robin Williams volt, Alföldi Róbert rendezésében a főszereplő Stohl András. A 400. előadásban meglepetésként a rendező is feltűnt a színpadon.

Ennek apropóján nyilatkozott Alföldi Róbert az RTL Híradójának, ahol kérdést kapott arról, hogy mit szól a World Press Photo kiállítás meleg férfiakat ábrázoló, ezért 18+-osnak minősített fényképei körül kialakult botrányhoz. A kiállításnak otthont adó Nemzeti Múzeum igazgatóját, L. Simon Lászlót ugyanis kirúgták azt követően, hogy azt mondta, a múzeum nem ellenőrizheti a látogatók igazolványát, hogy valóban elmúltak 18 évesek, és ezért megtekinthetnek egy képet egy meleg férfiról.

Alföldi Róbert utal arra, hogy maga L. Simon László is megszavazta azt a törvényt, aminek alapján most be kell fóliázni, illetve 18 éven aluliak számára elérhetetlenné kell tenni minden tartalmat, ami az LMBTQ+ közösséget megjeleníti. A színész-rendező így fogalmaz:

„ez egy olyan ország, ahol a melegeket befóliázzák, betiltják, a nácikat meg nem. Ezen el kell gondolkozni, de a magyar történelmet ismerve nem is kell olyan sokat gondolkozni. [...] Laci megszavazta ezt a törtvényt, és nagyon nagy hírünk lett a világban, sikerült jó PR-t csinálni Magyarországnak... Tényleg ezt gondolom, amit az előbb mondtam félig tréfásan: hogy ezek a dolgok, maga a törvény is, és az, ahogyan az embereket most hergelik, nagyon rossz időket idéz. Mondhatunk kommunista időket, de mondhatunk nagyon durván náci időket. Némileg provokatívan azt tudom mondani, hogy várom, hogy mikor szednek össze minket és mit kell majd viselni. Merthogy ez így indult. Ez a történelemben mindig mindenhol így indult: a normalitásra hivatkozva.”

Tekintse meg alább a teljes riportot!

(Kiemelt kép: Alföldi Róbert Facebookja)