Hiller: a kiállítás csak ürügy volt L. Simon kirúgására

Nem a World Press Photo kiállítás körül kirobbant ügy áll L. Simon László Magyar Nemzeti Múzeum éléről történt váratlan menesztésének hátterében – állította Hiller István MSZP-s képviselő, egykori kultuszminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

2023. november 10., 16:07

Szerző:

Hiller István tudomása szerint a Mi Hazánkos Dúró Dóra által gerjesztett feszültség csak apropót adott a kormánynak arra, hogy gesztust gyakoroljon a radikális jobboldal szavazói felé. Hiller István elmondása szerint a valódi ok, hogy L. Simon László egy hónappal ezelőtt a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén megakadályozta a leköszönő elnök, Vashegyi György tiszteletbeli elnökké választását. Hiller elmondta, hogy a kérdés kifejezetten L. Simon közbenjárására került le a napirendről – írja a 24.hu.

„Én nagyon nagy biztonsággal mondom, hogy mivel Csák János miniszter és a Magyar Művészeti Akadémia neves zenész elnöke között egy teljesen más ügyben nagyon erős szakmai kapcsolat van – ez az Zeneakadémia ügye -, ez a szövetség elbírja azt, hogy ha megakadályozza valaki, hogy az elnökből tiszteletbeli elnök legyen, akkor a Fideszen belül bizony ez a társaság kimondottan befolyásos” – fogalmazott Hiller István, aki szerint a World Press Photo kiállítás ügye csak apropó volt. Mint mondta: „ha ez nem lett volna, akkor később találtak volna más okot”. Hiller István egyébként valószínűnek tartja, hogy a döntés előtt Csák János egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Ahogy arról beszámoltunk, Csák János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője hétfőn kirúgta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóját.

(Kiemelt képünkön: Hiller István. Fotó: Magyar Szocialista Párt Facebook oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.