Valtteri Bottas nyerte a Török Nagydíjat

Lewis Hamilton csak az ötödik lett.

2021. október 10., 17:29

Szerző:

Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a vasárnapi Formula 1-es Török Nagydíjat, melyen címvédő és hétszeres világbajnok csapattársa, Lewis Hamilton csak ötödik lett, így a másodikként célba érő Max Verstappen átvette a vezetést az összetettben – közölte az MTI. 

A 32 éves Bottasnak ez az idei első és pályafutása 10. futamgyőzelme, ráadásul az utolsó körben a plusz egy világbajnoki pontot érő leggyorsabb kört is megfutotta. Verstappen a Red Bullal végig magabiztosan tartotta a második helyet és hat ponttal vezet a világbajnoki pontversenyben, az ötödikként célba érő Hamilton előtt. Az esős Török Nagydíjon Sergio Pérez, a Red Bull mexikói versenyzője végzett harmadikként.

Az időjárás, a magas páratartalom, valamint a nedves aszfalt ellenére tiszta volt a rajt, mely után Bottas megtartotta a vezető helyet, mögötte pedig Verstappen és Charles Leclerc (Ferrari) fordult el a második és a harmadik helyen az első kanyarban. A 11. pozícióból startoló Hamilton a körülményekre tekintettel óvatosan kezdte meg a felzárkózást, de amikor megtalálta a kedvező előzési pontokat a pályán, akkor egymás után hagyta le az ellenfeleket és a 15. körben már ötödik volt.

A futamot nyerő Bottas végig magabiztosan vezetett, Verstappennek pedig a második hely elegendő volt ahhoz, hogy az összetettben az élre álljon. A konstruktőri vb-pontverseny szempontjából Pérez harmadik pozíciója volt fontos a Red Bullnak, Hamilton pedig az utolsó körökben a csapatrádión határozottan kifogásolta, hogy nem hallgattak rá és kihívták kerékcserére. A vb két hét múlva, az Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik a texasi Austinban.

 

(Kiemelt kép: Isztambul, 2021. október 8. Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Török Nagydíjának első szabadedzésén az isztambuli pályán 2021. október 8-án. A futamot október 10-én rendezik.
Fotó: MTI/AP/Francisco Seco.)