Sokadik ellenfelére vár Botka

Kisebb botrány után végül megállapodott az ellenzék Szegeden, és egységesen felsorakozott Botka László jelenlegi szocialista polgármester mögött. Az összefogást bejelentő sajtótájékoztatón nem jelent meg a DK. A szocialisták szerint Gyurcsány Ferenc helyi emberei felrúgták a megállapodást, a DK szerint viszont a bejelentés idején még javában zajlottak a tárgyalások. Gyurcsány Ferenc és Botka László telefonos egyeztetésének köszönhetően végül elsimult az ügy. Közben felbukkant egy polgári értékeket valló szegedi ellenjelölt, akiről a városban azt suttogják, hogy a Fidesz embere, ő viszont lapunknak azt állítja, minden támogatójának megmondta előre, ha biodíszletnek akarják, elválnak az útjaik.

2019. július 8., 15:36

Szerző:

– Senki sem fázik, ugye? – viccelődik Botka László szegedi polgármester a szentmihályi bölcsődekertben. Limonádéval is nehezen bírható a forróság. Pedig van frissítőből elég a kerti asztalon. A kerítéseken lufik, mögöttük, amerre a szem ellát, kukoricaföld. A bölcsőde előtt kisuvickolt kocsik sorakoznak. A hangszórókból gyerekdal szól, a Sajtkukac duó női tagja próbál. Gyerek még alig, de az itt dolgozók már ünneplőben várják az apró székek, faházikók között a megnyitót. A Szegedhez tartozó intézmény hatvanéves, most újították fel 111 millióból, amelynek fele városi, fele uniós pénz. Tíz hónapig a gyerekek a művelődési házban kaptak helyet, most végre visszaköltözhetnek. A körzet egy visszavonulófélben lévő fideszesé, a polgármester meg szoci. Mindketten itt vannak, lejattolnak egymással, de tartják a távolságot. Botka kampányvideót is készít, ősszel választás lesz, be kell spájzolni.

– Szeged a legsikeresebb magyar város volt az elmúlt években, az itteniek hetven százaléka úgy véli, hogy a település jó irányba fejlődik. Mi nem tettünk különbséget pártállás és politikai hovatartozás alapján, azt néztük, tudással és tisztességgel hogyan tud valaki hozzájárulni a város építéséhez. A NER nem ez alapján működik. Örülök, hogy az ellenzéki pártok támogatják, hogy az eddigi munkát akarjuk folytatni – nyilatkozik kampányüzemmódban Botka.

Kisgyerekhez guggol a bölcsődei igazgatónő a kifeszített nemzetiszínű szalag alatt.

– Ér még az ollóval és a gyerekkel kapcsolatos mondás? – kérdezi Botka. Végül az igazgatónő kezében marad az olló, a gyerek csak statiszta a szalag átvágásánál, jöhet a taps, a zene meg a limonádé.

Hogy milyen támogatásról beszélt Botka?

Néhány órával korábban a szegedi városháza előtti parkban sorakozott fel az ellenzék: az LMP, a Párbeszéd, az MSZP, a Momentum, a Jobbik, az Összefogás Szegedért képviselője. A DK nem jött el. Választási szövetséget bejelenteni érkeztek. Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő, pártjának megyei elnöke példátlan összefogásról beszélt, no meg arról, hogy mindenki beáll Botka jelöltsége mögé, mind a húsz helyi körzetben közös jelöltet indítanak. A többi megszólaló is az összefogás fontosságát mantrázta: Fehér Attila (LMP) arról beszélt, hogy Szeged legyen a legzöldebb város, Kovács Tamás (Párbeszéd), hogy nemcsak zöld, de baloldali város legyen, Kiss Henriett (Összefogás Szegedért), hogy a település támogatja a civileket, Mihálik Edvin (Momentum), hogy ők a fiatalság, az új generáció, a lendület és a cselekvés pártja, Tóth Péter (Jobbik) pedig arról, hogy minden jobboldali, konzervatív szavazzon az összefogásra, ez a város érdeke.

Négyszemközt valamennyien megerősítették, hogy a tavalyi, úgynevezett rabszolgatörvény elleni tiltakozáson kovácsolódtak össze, közös tüntetéseket szerveztek, akcióztak, programokon gondolkodtak. Már az uniós parlamenti választás előtt elkészültek az önkormányzati voksolásra összeállított megállapodástervezettel. Ám a Momentum és a DK váratlanul sikeres szereplése miatt zavar támadt a gépezetben. Pont úgy, ahogy Budapesten, ahol mindkét párt, megérezve saját erejét, a főpolgármester-jelölti előválasztáson indított saját jelöltet. Információink szerint a sikeres EP-választás után a szegedi Momentum egy helyett két képviselőjelöltet szeretett volna indítani, a DK pedig egy helyett négyet. Úgy tudjuk, erre is bólintottak a szocialisták. Ám a DK az igényelt négy körzet között egy olyat is akart, amelyben a Momentum indíthatott volna aspiránst. Informátoraink szerint itt szakadtak meg a tárgyalások. Szabó Sándor – amikor újságírók rákérdeztek, hol maradt a tájékoztatóról a DK – úgy fogalmazott: velük is megszületett a megállapodás, de ezt az európai parlamenti választásokat követően a fővároshoz hasonlóan a DK felrúgta. Viszont nyitottak az együttműködésre, és ha a DK nem, azzal a Fideszt támogatja. A Szeged Ma portálnak nem sokkal később nyilatkozott Binszki József, a DK helyi elnöke, hogy ők semmilyen megállapodást nem rúgtak fel, de még vannak nyitott kérdések, ezekre keresik a megoldást.

A két párt között Szegeden nem túl harmonikus a viszony. A Botka körül tömörülő erők azt nehezményezik, hogy a DK többször ellenük szavazott a közgyűlési üléseken, vagy legalábbis tartózkodott a voksolásoknál. Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési frakciójának szóvivője pedig sajtótájékoztatóján azt mondta, a Botka és a DK közötti rossz viszony még a szegedi polgármester két évvel ezelőtti miniszterelnök-jelöltsége idejére datálható, és szerinte ez vetülhetett ki a helyi egyeztetésekre is. Hétvégén Gyurcsány Ferenc közvetített a felek között, az ellenzéki együttműködés bejelentése után többször is tárgyalt telefonon Botkával. Ez némileg gyengíti a múltra vonatkozó szóvivői magyarázatot, hiszen az a bizonyos rossz viszony legfőképpen Gyurcsány és Botka között állt fenn, mégis ők oldották fel a helyzetet. Valószínűbb, hogy a DK hiányzása a közös sajtótájékoztatóról túlságosan nagy feltűnést keltett, ami nem annyira kommentárt, mint inkább gyors megoldást igényelt.

– Ez volt a múlt, most mindenki egységes Szegeden – mondja Gréczy.

Úgy tudjuk, a DK végül megkapta a négy körzetben az indulás lehetőségét, viszont lemond arról, hogy ő kapja meg az előzőleg a Momentumnak ígért egyik körzetet. A végső egyezség szerint a Jobbik két, az LMP és a Párbeszéd egy-egy jelöltet indíthat a szegedi önkormányzati választásokon.

A Fidesz tizenhét éve nem tudja Botkát legyőzni, ráadásul a szocialista politikusnak kétharmados a többsége a közgyűlésben. Éppen ezért nem akart a polgármester több helyet átadni, hiszen ahhoz korábban győztes képviselőket kellett volna leléptetnie. A 24.hu írt arról, hogy Kubatov Gábor pártigazgatónak kellett átvennie a helyi Fidesz vezetését, de legalábbis a pártszervezet közvetlen felügyeletét, mert az képtelen volt elfogadható polgármesterjelöltet állítani Szegeden. Kubatov csapata hetente egyszer Szegedre utazik, és irányítja a városi Fidesz stábüléseit. A pártigazgató és emberei lényegében kiszorították a Szegeden hídfőállásokat elfoglalni akaró Lázár Jánost, aki Orbán Viktor mellől, a kancelláriaminiszteri posztról bukott a déli végekre. A Lázár emberének tartott Szabó Bálint a Szeviép-üggyel támadta a szegedi polgármestert. Szabó korábban a szocialistáknál és a DK-nál is mozgolódott, általában botrányok (szocialista tagbeléptetés, az őszödi beszéd kiszivárogtatójának állítólagos ismerete) kísérték a munkásságát. Végül önjáró lett, egyeztetés nélkül bejelentette, hogy indul a polgármesteri posztért, mire kegyvesztetté vált a Fideszben, és Kubatovék végül Botka ügynökének, baloldali bajkeverőnek kiáltották ki.

A Fidesz telefonos közvélemény-kutatással szondázta, kit támogatnának a polgárok polgármesterjelöltként: B. Nagy László korábbi, Bartók Csaba jelenlegi szegedi pártelnököt, Varga Mihályt, a KÉSZ Holding tulajdonosát vagy Szabó Gábort, az egyetem volt rektorát. Szintén a 24.hu írta meg, hogy végül mégsem ebből a névsorból választottak, hanem Nemesi Pált, a Ferroép Fővállalkozó Zrt. tulajdonosát, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét indítják Botka ellen. Nemesi cége több állami és önkormányzati megrendelést teljesített már Szegeden. Legutóbb a Lezsák Sándor parlamenti alelnök Lakiteleki Népfőiskolája területén megvalósuló termálfürdő építésére kapott nettó 4,5 milliárdos szerződést – írta a portál. A Botka körül tömörülő pártok szerint a Fidesznek korábban sem jöttek be a civilnek és függetlennek mondott jelöltek. A 2014-es önkormányzati választást hozzák fel, akkor Kothencz Jánosnak, a Szeged-Csanádi egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatójának polgármester-jelöltségét támogatták. A Délmagyar.hu szerint annak idején a jelölt a civilségét és a függetlenségét hangsúlyozta: „Nem voltam és nem leszek semmilyen pártnak a tagja. Civil vagyok. Amikor elvállaltam a felkérést, elhatároztam, igyekszem hátamra venni mindazokat, akik közül egy vagyok csupán.” Kothencz mögött nemcsak pártok, hanem egy civilszervezet is állt: a Fidesz és a KDNP mellett a LÉT (Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása) is. Ám elvérzett a voksoláson: rosszabb eredményt ért el Botkával szemben, mint elődje négy évvel korábban.

De kicsoda Nemesi Pál?

A szegedi Dóm mellett találkozunk. Ősz haj, fehér ing, karján a zakó. Meleg van. Leülünk egy teraszra, tőlünk pár lépésre a Szegedi Szabadtéri Játékokra hangolnak a muzsikosok. Fel-feldübörög a zene. Vizet kérek, ő kávét.

A 62 éves vállalkozó a Békés megyei Gádoroson született. Szülei a mezőgazdaságból éltek, ő első generációs értelmiségi. Tizennégy éves kora óta szegedi, gimnáziumi kollégistaként kezdett Csongrád megye „fővárosában” élni, később Pesten villamosmérnökként végzett. 1979 óta folyamatosan az építőiparban dolgozik: kezdetben két állami vállalatnál talált munkát, 1990-ben saját céget alapított.

– Nem örököltem, konyhapénzből alapítottuk néhányan a céget. Ugyanaz a neve ma is, Ferroép Zrt., és én is ugyanaz vagyok, a telefonszámom sem változott – mondja.

2008 óta a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. A politikával nem volt kapcsolata a rendszerváltozás előtt, most sem tagja egyetlen pártnak sem.

– Reményeim szerint ez nem is változik. Munkám során igyekeztek rám ragasztani, hogy MSZP-s vagyok, aztán meg azt, hogy fideszes, de egyik sem igaz. Polgári értékrend szerint élem a mindennapjaimat – mondja.

– Miért döntött úgy, beszáll a politikába?

– Öt hónappal ezelőtt még nem voltak ilyen ambícióim, szándékaim. De ha a politikában van egy helyzet, azt ki kell használni, ha nem próbálod meg, több ilyen lehetőséged nem lesz.

– Talán akkor kezdődött minden, amikor egy kamarai rendezvényen gazdasági témában szólaltam fel, és a beszédemnek nagy sikere volt. Emellett azt láttam, hogy Szeged lemaradt a gazdaságfejlesztésben. Több alkalommal jeleztem észrevételeimet a városvezetésnek, de elutasították a javaslataimat. Így elváltak útjaink. Egyre többen biztattak, vállaljam el a feladatot.

– A Fideszből? – vetem közbe.

– Nem. A baráti, vállalkozói körből. Amúgy vannak polgári és szocialista barátaim is – válaszolja.

Nevetve teszi hozzá, hogy még nem fogunk Pestre érni, már híre megy majd a városban, hogy Nemesi Pállal kávéztunk. Ő is így járt: hírbe hozták, hogy egyeztetett a fideszes potentátokkal.

– Például Kubatov Gáborral – mondom.

– Igen, egyeztettem vele. Nem is tagadtam. Karácsony előtt együtt ebédeltem egy szocialista barátommal, amikor egy fideszes csapat tért be a vendéglőbe. Januárban finoman megjegyezték, látták, kivel voltam. Akkor is és most is azt mondom, tőlem senki ne kérjen olyat, hogy ne üljek le valakivel kávézni.

Hogy ki támogatja a jelöltségét?

– Ízesítés alatt áll a főztünk. Elsősorban egy vállalkozói kör, egy egyesület támogat, és egyeztetünk a Fidesz helyi képviselőivel is. Nincs még leütve a történet. Ha ők is mögém állnak, akkor is független jelöltként, később független polgármesterként fogok dolgozni. Tizennégy éves korom óta a magam gazdája vagyok, ez 62 évesen sem fog megváltozni. Mindenkinek megmondom előre, ha biodíszletnek akarnak, elválnak az útjaink – teszi hozzá.

Azt vetem fel, hogy a másik oldal szerint Nemesi Pál indítása csel csupán, a 12 éve Szegeden sikertelen fideszes csapat most függetlennek mondott jelölttel támad, hogy megbuktassa Botkát.

– A Fideszt kell megkérdezni, hogy így gondolják-e. 2008-ban lettem kamarai elnök, és nem azért, mert megüresedett volna a pozíció. A volt elnök célkitűzéseivel – aki maradt volna tisztségében – nem értettem egyet. Egy közösség támogatott engem, programot írtunk, kampányeseményeink voltak, váltást akartunk. Győztem. A volt elnökkel azóta is jóban vagyok – igaz, volt némi duzzogás, mert veszteni senki sem szeret –, de ma is összejárunk családi ebédekre, baráti társaságba. A polgármesterre sem tekintek úgy, mint ellenségre. Nem tudok rosszat mondani rá. Sok dolgot jól csinál, tisztelem is ezért, és ha én győzök a versenyfutásban, továbbviszem néhány ötletét. Viszont sok mindent másképp csinálnék.

Nemesi Pál azt mondja, a szegedi gazdaságfejlesztésben van véleménykülönbség közöttük. Szerinte soron kívül rendezni kell a kapcsolatot a kormánnyal. Ha egy befektető Magyarországra akar jönni, akkor a cégmenedzsment a minisztériumnál érdeklődik arról, hol érdemes befektetni. Úgy véli: ha a város vezetése és a kormány között nem jó a kapcsolat, akkor nem az adott települést ajánlják a befektetőnek.

– Önmagában nem hátrány, hogy egy város szocialista vezetésű, csak kommunikálni kellene a kormánnyal. De ezt Szeged nem teszi meg. Ez hiba, nyitottnak kell lenni. Emellett nincs megfelelő nagyságú, előkészített, ipari beruházásra alkalmas terület a környéken. Így versenyhátrányba kerülünk. Ha egy céget megfelelő lobbitevékenységgel idecsábítunk, és neki az üzeme beindításához sok száz hektáros az igénye, két év alatt sem tudja beindítani a gyártást. A gyártóüzemek létesítése az emberek életszínvonalának emeléséhez járulna hozzá, ebben a nyugati országrészhez képest lemaradtunk. Emellett egy harmadik Tisza-hídra is szüksége van a városnak.

– Mikor dől el, hogy kik támogatják? – kérdezem.

Azt mondja, két héten belül pont kerül az ügy végére. A programját július végére dolgozzák ki, ebben a munkában a kamarai csapata is segíti.

Hogy lesznek-e őt támogató képviselőjelöltek?

– Bármennyire kiterjedt a kapcsolatrendszerem, nem tudok mind a húsz körzetben magam mellé jelöltet állítani – válaszolja. – Négy-öt képviselőjelöltet tudok bent tartani a rendszerben. Az engem támogató szervezetekkel először a programban kell megállapodnunk, utána beszélhetünk majd arról, ki hány jelöltet állít. / Pungor András