El sem készült munkákat vett át a MÁV Mészáros Lőrinc cégétől?

A Szabad Európa által megszerzett dokumentumok alapján azt állítja: Mészáros Lőrinc egyik cége úgy adta át az infrastruktúrát, hogy az több esetben még egyszerűen nem volt olyan állapotban, hogy el lehessen végezni a megfelelő optikai méréseket, és ezzel készre jelenteni az adott szakaszt.

2024. május 14., 16:50

Szerző:

Valótlan tartalmú, de legalábbis a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő úgynevezett készre jelentési dokumentumok alapján vehette át az állam 2021 végén Mészáros Lőrinc cégétől a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát több szakaszon is – írja a Szabad Európa, amit a 24.hu szemlézett. A lap szerint legalábbis erre utalnak a birtokukba kerlt és kiperelt dokumentumok és a részben nyilvánosan is elérhető információk.

A GSM-R fejlesztés lényege, hogy a fontosabb magyar vasútvonalak mentén a MÁV számára saját kommunikációs rendszert hoznak létre, amely növelheti a vasúti biztonságot. A rendszer kiépítésére még 2018-ban írtak ki közbeszerzést, ezt Mészáros Lőrinc cége, az R-KORD Kft. valamint az i-Cell Mobilsoft Zrt. konzorciuma nyerte meg. A beruházás eredeti értéke 58,85 milliárd forint lett volna, és részben uniós forrásból valósult volna meg a 2014–2021-es hétéves uniós költségvetés terhére. (Ezért nem volt mindegy, mikor fejezik be.) A beruházás végül késve, csökkentett műszaki tartalommal, a tervezetthez képest drágábban és eltérő finanszírozással valósult meg.

A cikk szerint az átadás-átvételi jegyzőkönyvek formátuma és az azokban tett megállapítások – az adott vonalszakasz nevének kivételével – teljesen ugyanazok. A lényeg: az R-KORD kijelenti, hogy az adott vonalszakaszon az optikai fejlesztést a követelményeknek megfelelően megvalósította, ezt pedig a független mérnök nyilatkozatban tanúsítja. Az átadás-átvételi jegyzőkönyveket megelőzi a készre jelentés – ezeket perelte ki a lap, és azt írják, hogy a keletkezési dátumok alapján érdekes körülményekre derült fény. A Szabad Európa információi szerint az átadott infrastruktúra több esetben még egyszerűen nem volt olyan állapotban, hogy el lehessen végezni a megfelelő optikai méréseket, és ezzel készre jelenteni az adott szakaszt. Több példát is hoznak arra, hogy hol, melyik beruházási szakaszokon érték tetten ezt a jelenséget, de más olyan műszaki, kivitelezési anomáliákat is említenek, amelyek szintén arra utalnak, hogy a teljesítés nem feltétlenül realizálódhatott akkor, amikor azt jelentették, elfogadták, kifizették.

A beruházás kapcsán számos hír jelent meg, amelyekből szintén kirajzolódott, hogy lehetnek gondok a beruházásnál, illetve hogy drágult, valamint hogy az Integritás Hatóság is felfigyelt rá.

Mészáros Lőrinc luxusszállodái bilikre és WC-kefékre is kértek állami támogatás

De nem kaptak, mert túl olcsó termékeket írtak be a költségvetésbe – írta meg az Átlátszó. A Kisfaludy-program keretében az állam 2020-ban nagyjából 200 milliárd forint közpénzt osztott szét turisztikai fejlesztésekre a Covid által sújtott szektor megsegítésére. Ebből a pénzből Mészáros Lőrinc szállodalánca, a Hunguest Hotels Zrt. közel 18 milliárd forintot kapott a szállodái fejlesztésére. A Transparency International Magyarország hosszas pereskedés után megkapta a támogatási papírokat, és a több ezer oldalnyi dokumentumhoz hozzáférést biztosított az Átlátszónak.

Ezért bukták a WC-keféket és a kislámpákat Mészáros Lőrinc luxusszállodái 

Az állami cég a hosszas pereskedés után többezer oldalnyi PDF-ben adta ki a Transparency International Magyarországnak (TI) a Mészáros Lőrinc szállodái felújítására adott támogatások részleteit. A Hunguest Hotels Zrt. hévízi szállodája, a Helios támogatása például nem ment teljesen simán. A Kisfaludy 2030 Zrt. levele szerint itt ugyanis az elszámolható költségeket 11,6 millió forinttal csökkentették, mert a hévízi hotel költségtervébe a Hunguest beleírt ekkora összértékű termékeket: 630 darab olvasólámpát, egyenként 13.600 forintért és 210 darab toalettpapír-tartó és WC-kefe szettet egyenként 14.790 forintért. Végül a tételeket nem azért vette ki az állami cég az elszámolható költségek közül, mert túlzásnak érezte, hogy még ezeket is közpénzes támogatásból venné meg Mészáros Lőrinc szállodája. Hanem azért, mert a nettó 20 ezer forintnál olcsóbb eszközöket nem lehetett elszámolni a pályázatban. Tehát, ha Mészárosék drágább WC-keféket és kislámpákat választottak volna, azokra kaphattak volna állami támogatást.

(Kiemelt képünkön: Mészáros Lőrinc. Fotó: Puskás Akadémia Facebook oldala)